11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Piecpadsmit lieliski padomi no tiem, kuri dzīvo ilgi un laimīgi

 

old-couple-joke

Kāds ārzemju žurnālists divus gadus ceļoja pa pasauli un tikās ar cilvēkiem, kuriem ir pāri 60 un kuri savos gados ir laimīgi. Žurnālistam izdevās savākt daudz stāstu no tiem, kuri savos 70, 80, 90 un pat 100 gados dzīvo aktīvu, laimīgu dzīvi, kā arī izdot stāstu krājumu par tādiem cilvēkiem ar nosaukumu “ Laimes vecums”.

Kas gan vieno cilvēkus, kuri šādā vecumā ne tikai neīd un neslimo, bet pat pamanās nolēkt ar izpletni, uzrāpties kalnu virsotnēs, piedalīties maratonos un veic daudz citu dažādu varoņdarbu, kurus neņemtos veikt lielākā daļa 20gadnieku?

Izrādās, visiem šiem cilvēkiem, neatkarīgi no dzīvesvietas, labklājības līmeņa, interesēm, garšas kaislībām utt. ir vesela rinda vienojošu īpašību, kas ļauj tiem justies laimīgiem neatkarīgi no sava vecuma.

1. Esat neatkarīgi

Lielākā daļa aptaujāto jūtas neatkarīgi un uzskata to par sava vecuma priekšrocību: atšķirībā no jaunības, viņus jau neviens vairs nemācīja dzīvot, viņi savākuši pietiekami dzīves gudrību, lai neskatītos, ko dara apkārtējie un ko domā par viņu rīcību un dzīvesveidu.

2. Dzīvojat tagadnē

Neviens nezin, kas ar jums notiks nākotnē, bet pagātne palikusi aiz muguras. Kaut arī lielākā daļa cilvēku, kuriem ir pāri 60, dzīvo pagātnē, aptaujātie padzīvojušie, laimīgie cilvēki izbaudīja to, kas tiem ir tagad, un negribēja atgriezties jaunībā, jo viņi patiesi neuzskatīja, ka visa viņu dzīve ir pagājusi.

3. Attīstība ir dzīve

Padzīvojušie, laimīgie cilvēki uzskatīja, ka visa jēga ir attīstība, kuru katrs no viņiem ieguva no savas aizraušanās, bet lielākā daļa piedalījās dažādu sporta veidu sacensībās. Redzot progresu, cilvēks iegūst jēgu tālākām nodarbēm un jēgu dzīvei.

4. Atrodat lietu, ko patiesi mīlat

Visiem padzīvojušajiem, laimīgajiem cilvēkiem bija aizraušanās, kura, kā likums, neiekļaujas mūsu priekšstatos par mierīgu vecuma pavadīšanu, bet ir spilgts piemērs aktīvai ilgdzīvošanai: lēcieni ar izpletni, aikido, sērfošana, dejas, pop grupa, izgudrojumi u.c. Iespējams, ka tas ir galvenais, kas šiem cilvēkiem liek katru dienu celties no gultas, pilnveidoties savā lietā un neļaut sev atslābt.

5. Vairāk kustaties

Laimīgie, padzīvojušie cilvēki ir ļoti aktīvi. Var apbrīnot, cik stundas viņi ir gatavi pavadīt kustībā, vai tā būtu dejas nodarbība 4 stundu garumā, 10 dienu brauciens ar velosipēdu, maratona distances pieveikšana vai vienkārši ilgstoša iešana. Visinteresantākais, ka daudzi aktīvas ilgdzīvošanas stāsti sākās ar to, ka padzīvojušajam cilvēkam radās problēmas ar veselību, un tā vietā, lai ņemtu kruķi un klibotu, grāmatas varoņi sāka aktīvi darboties un aizmirsa par savām slimībām.

6. Esat paši atbildīgi par savu veselību

Veselība ir ļoti svarīga jebkurā vecumā, tomēr farmācijas industrija jau no bērnības mums māca, ka profilakses un ilgstošu, atjaunojošu nodarbību vietā labāk izdzert tablešu kursu vai taisīt operāciju, kas atrisinās problēmu pusstundas laikā, bet ar vecumu tablešu un ierobežojumu skaits tikai pieaug. Tomēr laimīgie, padzīvojušie cilvēki nesteidzās ar operācijām un tabletēm, bet uzņēmās atbildību par savu veselību, izmainot dzīvesveidu uz labo pusi, kas lielākajai daļai no viņiem ļāva izbaudīt lielisku labsajūtu. Pēc viņu domām galvenais ir neslinkot un negulēt pie televizora, bet iet par spīti apstākļiem un pat bailēm, un drīz paliks daudz vieglāk. Bez tam, lielākā daļa laimīgo, padzīvojušo cilvēku ēda, ko velējām, tomēr visā visumā centās praktizēt mērenību ēšanā un ēst dabīgus produktus.

7. Saņemat jaunus iespaidus

Lielākā daļa padzīvojušo, laimīgo cilvēku pastāvīgi ceļo pa pasauli vai apkārtni, izmēģina jaunas nodarbes, sadarbojas ar labdarības un sporta organizācijām, un vispār cenšas dzīvot aktīvu sociālo dzīvi, gūstot baudu no tās…

8. Sazināties ar interešu draugiem

Lielākā daļa varoņu nebija izolēti no sabiedrības, vai nu tā bija sabiedriskā darbība, interešu pulciņš, citu cilvēku apmācīšana savā meistarībā utt. Tas ļāva tiem nepamest iesākto un palikt tik pat aktīvu cilvēku sabiedrībā, kādi ir viņi paši.

9. Nomierināt savu prātu

Cilvēka domas patstāvīgi lēkā no viena pie otra, un tas atņem mums daudz enerģijas. Laimīgas, veselīgas ilgdzīvošanas noslēpums ir koncentrēšanās uz kaut ko vienu. Tam ļoti palīdz mīļotā aizraušanās un fiziska slodze.

10. Vairāk pastaigājaties un pareizi elpojat

Miera un nomierināšanās atslēga daudzos gadījumos ir pareiza elpošana un garas pastaigas, kas stimuli plaušu, asinsvadu un smadzeņu darbību.

11. Nepieķeraties lietām un naudai

Daudzi grāmatas varoņi uz vecumdienām pazaudēja savu naudu vai vispār visu dzīvi ir dzīvojuši pieticīgi, un neuzskata, ka naudas vai lietu daudzums ir laimīgas dzīves sastāvdaļa.

12. Esiet labi pret cilvēkiem un pieņemat viņus tādus, kādi viņi ir

Ar gadiem laimīgie, padzīvojušie cilvēki guvuši viedumu pieņemt sevi un apkārtējos tādus, kādi viņi ir, un mīlēt pasauli un dzīvi visās tās izpausmēs. Dusmas, pēc viņu domām, grauj organism, kamēr laipnība izpaužas radoši.

13. Patstāvīgi mācāties ko jaunu un trenējat savas smadzenes

Par spīti izplatītajam viedoklim, saskaņā ar pētījumiem, pavecākie cilvēki ne mazāk vēlas mācīties, kā jaunie, tomēr apmācībā jāizmanto citas tehnikas, kas atbilst viņu smadzeņu funkcionalitātes spējām. Kā likums, smadzeņu funkciju dzēšana slēpjas aizspriedumos, treniņu trūkumā un cilvēku izolācijā no ierastās vides. Lielākā daļa laimīgo, padzīvojošo cilvēku turpināja aktīvi mācīties ko jaunu, vai tā būtu augstākā izglītība 80 gados vai vienkārši angļu valodas apguve.

14. Nepiešķirat grūtībām pārāk lielo nozīmi

Smagas dzīves situācijas un zaudējumi ar vecumu tikai pieaug, un ja koncentrēsieties tikai uz tiem, jums būs ļoti skumīga seja vecumā. Viens no ilgdzīvotāju galvenajiem padomiem – pret grūtībām attiekties viegli, un ilgi tās atmiņā neturēt.

15. Iemācāties atslābināties

Pastāvīga spriedze domās un ķermenī atņem daudz enerģiju. Lielākā daļa grāmatas varoņu aktīvi nodarbojās ar sportu un atzīmēja, ka veiksmes noslēpums ir spēja pilnībā atslābināt savu ķermeni tad, kad tas nepieciešams.

Visinteresantākais, ka visi minētie padomi aktīvai ilgdzīvošanai var būt vienādi noderīgi gan tiem, kuriem ir 90 gadi, gan tiem, kuriem ir 20 gadi. Lielākā daļa aptaujāto, padzīvojušo cilvēku ilgi gaidīja, līdz aizgāja pensijā un nenodarbojās ar to, kas viņus visu dzīvi ir interesējis, vai arī, kas negaidīti aizrāva tos jau padzīvojušā vecumā. Tā kā – kāda jēga gaidīt pensiju, lai nodarbotos ar iemīļoto nodarbi, ja var jau jaunībā rūpēties par veselību, nodarboties ar to, kas patīk un vienkārši ļaut sev katru dienu būt laimīgam….

 

1 KOMENTĀRS

  1. nav ne mazākās sajēgas par darbības vārdu vēlējuma izteiksmi. Iemācieties (nevis ‘iemācāties’) latviešu valodu un tās gramatiku, pirms nododaties grafomānijai!

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.