5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Diēta pēc plāna – ievērojot maltītes laiku

 

Dieta-para-adelgazar-antes-de-la-boda

Īpašās diētas koncepcijas radītāji, dietologi Alans Delabo un Žans Roberts Rapēns, nonāca pie secinājuma, ka katram ēdienam ir paredzēts noteikts laika periods. Dažādos laika periodos organismā sakrājas atšķirīgi fermenti. Vieni no tiem veicina ogļhidrātu šķelšanu, citi – tauku u.t.t. Atšķirībā no citām diētu metodēm, šajā gadījumā var iekļaut uzturā gan saldumus, gan picu, tikai katram ēdienam ir savs noteikts laiks.
Abu speciālistu sekotājs Patriks Lekonts uz Delabo un Rapēna teorijas pamata izveidoja ēdienreižu sistēmu, pēc kuras pārtika jāuzņem pēc plāna.

Tātad no paša rīta (līdz deviņiem) var ēst treknu, kā arī lēnos ogļhidrātus saturošu ēdienu. Omlete ar bekonu un sieru, biezputra, maize ar sviestu – tas, kas vajadzīgs. Šādas brokastis dos sāta sajūtu uz ilgu laiku. Savukārt, saldumus, medu, augļus agri no rīta ēst nav ieteicams, jo drīzumā jums, visticamāk, atkal sagribēsies apēst ko saldu.

Pēc dotās sistēmas pusdienas ir proteīnu laiks. Taukus atstājam rītam. No 11 no rīta līdz 15 pēcpusdienā būtu jāizvēlas vistas krūtiņu vai zivs gabaliņu, kā arī var ēst gaļu, bet pie viena noteikuma – tai ir jābūt liesai. Cik liels ir porcijas izmērs? Dietologi izstrādāja sekojošu pusdienu formulu: jūsu augums plus simts. Piemēram, ja jūsu augums ir 170 cm, tad drīkst apēst 270 g gaļas. Ogļhidrāti nav atļauti. Salātus no svaigiem dārzeņiem var izmantot kā piedevas.

Par ogļhidrātu „logu” tiek dēvēta viena stunda diennaktī – no pulkstens četriem līdz pieciem dienā. Biezputra, šokolāde, tēja ar medu, kakao, rieksti, žāvēti augļi – izvēlieties launagu pēc savas gaumes.

Vakariņās Delabo un Rapēns iesaka ieēst netreknu zivi un augļus. Šoreiz olbaltumvielu daļa būs krietni mazāka nekā pusdienās. Formula ir sekojoša: jūsu augums mīnus 40. Tas nozīmē, ka pie auguma 170 cm ēdam tikai 130 g.

Svarīgs precizējums: katru dienu ir jāēd noteiktā laikā, tad organismam būs vieglāk sagremot barību.

Neizlaidiet ēdienreizes!

Pāris reizes nedēļā ir pieļaujami izņēmumi – var atļauties tādu greznību kā medus pie tējas vai šokolāde brokastīs. Vēl viena diētas priekšrocība – sarkanvīns nav aizliegts. Diēta pieļauj divas glāzes dienā sievietēm un trīs vīriešiem!
Un, galvenais, ir jāsaprot, kā šī pēc būtības nav diēta, bet ēšanas sistēma, kuras mērķis nav pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no kilogramiem, bet veselīgs dzīvesveids un optimālā svara iegūšana.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.