17 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

15 ATŠĶIRĪBAS STARP VĪRIEŠIEM UN SIEVIETĒM

 

man-and-woman

1. Sievietes dzird divas reizes labāk (2-3), nekā vīrieši.

Sievietes dzird, ka vīrietis kliedz (un domā, ka viņš ir nikns), tajā pašā laikā vīrietim rodas sajūta, ka viņš runā mierīgā manierē, pat ar tādu kā piezemētības toni.

2. Sieviete dzird sarunu biedru ar abu smadzeņu pusložu palīdzību (kreiso un labo), tajā pašā laikā vīrieši – pārsvarā ar kreiso puslodi, piedaloties verbālai un loģiskai domāšanai, vārdu sakot, kritiski.
Sievietēm – ir daudz lielāka abu smadzeņu pusložu sadarbība, kas ļauj vienlaicīgi veikt vairākus darbus uzreiz, tāpēc vīriešu teiktais viņām liekas emocionāli sakāpināts ,subjektīvi pārdomāts un apzināts, caur viņu vēlmēm un uztraukumiem, ” izlaists cauri” ētiskām un sociālām vērtībām. Viņas dzird, ko vīrietis runā, bet vēl vairāk jūt, kā viņš to dara, sajūtot vīrieša balss tembru, viņa elpošanas ritmu, viņa iespējamās jūtu izpausmes.

3. Kreisā smadzeņu puslode vairāk attīstīta ir sievietēm, bet labā (tā sauktā emocionālā) – vīriešiem.
Tas ir pretrunā ar to, ko domā apkārtējie (bet dažreiz arī psihoterapeiti).
Tas nozīmē, ka sievietes iesaistās verbāli un komunikācijā, bet vīrietis ir vairāk sagatavojies darbībai un konkurencei.

4.Jau bērnudārzā meitenes sarunājas četras reizes vairāk nekā zēni.
Zēni trokšņo un kaujas desmit reizes biežāk nekā meitenes (vidēji piecas minūtes pret trīsdesmit sekundēm).
9 gadu vecumā meitenes apsteidz savā attīstībā zēnus par 18 mēnešiem.
Pieaugušas sievietes tērē katrai telefona sarunai vidēji 20 minūtes, vīrieši 6 minūtes un tikai tāpēc, lai nodotu nepieciešamo un neatliekamo informāciju.

5. Sievietei ir nepieciešams padalīties ar savām domām,jūtām, emocijām, bet vīrieši savalda un patur sevī emocijas, mēģinot atrast risinājumu.
Vīrs pārtrauc sievu, lai piedāvātu risinājumu, bet sievai rodas sajūta, ka viņš neklausās teiktajā.

6.Sievietei lielāka nozīme ir laikam, par to atbild kreisā smadzeņu puslode.
Vīrietim lielāka nozīme ir telpai, teritorijai, un te svarīgu lomu spēlē labā smadzeņu puslode. Vīriešu pārspēks, veicot izmēģinājumus lielā teritorijā, ir milzīgs,tas sāk darboties jau bērnībā.
Sieviete atrod ceļu pēc konkrētiem norādījumiem- pārspējot vīrieti, jo labāk atceras un nosaka konkrētos objektus.
Vīrietis operē ar abstraktu domāšanu- viņš spējīgs improvizēt, ” nogriezt ceļu”, lai nokļūtu pie mašīnas vai viesnīcas.

8.Tiek uzskatīts, ka sievietes ir vairāk jūtīgas, bet ne emocionālas.
Viņām ir ļoti labi attīstīta dzirde, lūk tāpēc viņu dzīvē tik liela nozīme ir maigiem vārdiem, balss tembram, mūzikai utt. Vairāk attīstīta viņām ir taktilais jūtīgums- uz sievietes ādas atrodas 10 reizes vairāk receptoru nekā vīriešiem, tāpēc viņas ir tik jūtīgas uz pieskārieniem.
Starp citu, oksitocīns un prolaktīns (maiguma un pieķeršanās) pastiprina viņas vajadzību pēc pieskārieniem un maiguma.

9. Kas attiecas uz redzi, tad vīriešiem tā ir labāk attīstīta un vairāk erotirizēta- no šejienes arī viņu interese un uzbudinātība, ko izsauc apģērbs, kosmētika, juvelieru izstrādājumi, kailums, pornogrāfiskie žurnāli.
Sievietēm vairāk attīstīta ir redzes atmiņa (uz sejām, priekšmetu atrašanos, objektu formu u.c.).

10. Fundamentālās atšķirības starp sievietēm un vīriešiem ir veidojušās dabiskās atlases ceļā cilvēku evolūcijas attīstībā vairāk nekā miljons gadu garumā.
Vīrietis pielāgojies medībām lielās teritorijās un attālumos (kā aŗī cīņai un un karam starp ciltīm). Parasti viņam vajadzēja veikt klusu medījuma izsekošanu, citreiz pat vairāku dienu garumā, bet pēc tam spēt atrast mājupceļu uz savu alu (orientācija).
Senos laikos verbālā apmaiņa bija ļoti nenozīmīga, ir izpētīts, ka senais cilvēks savā dzīvē satika ne vairāk kā150 cilvēkus Šī paša perioda laikā sievietes smadzenes pielāgojās to pamatfunkciju izpildīšanai ,kas saistīta ar bērnu audzināšanu,kam vajadzēja verbālo saskarsmi.
No tā izriet, ka bioloģiskā līmenī vīrietis ir ieprogrammēts konkurencei, sieviete – sadarbībai.

11. Šīs atšķirības rodas jau embrija attīstības pašās pirmajās nedēļās, un uz tām nelielā mērā iedarbojas tālākā izglītība un kultūra.
Šodien uzskata, ka mūsu personība ir determinēta un 13 ir nosliece uz iedzimtību, 13 uz embrionālo attīstību. Personība attīstās uz 13 no iegūtajām zināšanām, ko ietekmē kultūras vide, izglītības līmenis, audzināšana, neparedzēti apstākļi.

12. Kad bumba atrodas zemē, zēni tai sper ar kāju, bet meitenes ņem rokās un piespiež pie krūtīm.Tas notiek neapzināti un attiecināms uz hormoniem.
Testosterons-tas ir vēlmju , seksualitātes, agresijas hormons. To varētu nosaukt par iekarojumu hormonu (kara un seksualitātes).
Optimālā koncentrācijā testosterons veicina muskuļu spēku (vīriešiem-40%, sievietēm-23%).
Estrogēni savkārt veicina izveicības attīstību, pirkstu neatkarīgu kustīgumu, ķermeņa kreiso pusi, kā arī tauku veidošanos-15% vīrieša organismā, 25% sievietes organismā., nepieciešams bērna aizsardzībai un barošanai.
Estrogēni tāpat arī ietekmē sievietes dzirdi, viņa atšķir lielu skaņu diapazonu, labāk nekā vīrieši 6 reizes, atpazīst skaņas un mūziku, un labāk dzied.
Sieviete labāk atceras ziedu nosaukumus, viņai ir labāk attīstīta dzirdes un redzes atmiņa.
Sievieti piesaista dominējošais tēviņš, spēcīgs, spējīgs aizsargāt, ar pieredzi un sociāli atzīts, kurš kā parasti ir gadu ziņā vecāks.

14. Sievietei, kas ir nelaimīga personīgajā dzīvē, ir problēmas arī darbā.
Vīrietim. kas ir nelaimīgs darbā, ir problēmas attiecībās ar sievietēm

15. Sievietei vajadzīga tuvība, lai tiktu novērtēta viņas seksualitāte, vīrietim vajadzīgs sekss, lai novērtētu tuvību.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.