6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Tējkannas tīrīšana un kaļķakmens nogulsnes

 

thumb_c0ddebc6beefb8b285b3c346d9be1e3d_resizenew_588_448

Citronskābe

Ieberiet tējkannā citronskābes paciņu (50 g) un ielejiet maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu. Uzvāriet. Izslēdziet tējkannu un nogaidiet, kamēr kaļķakmens nogulsnes nedaudz atmirks. Uzvāriet tējkannu vēlreiz un izlejiet ārā ūdeni. Iztīriet no trauka sieniņām nogulšņu paliekas ar sūkļa palīdzību. Šo tīrīšanas metodi parastām tējkannām var pielietot regulāri, bet elektriskām – ne biežāk kā reizi mēnesī, jo citronskābe reaģē ar cauruļveida elektriskā sildītāja krāsainajiem metāliem, izsaucot tā pakāpenisku sabrukšanu.

Gāzētie dzērieni

Gāzētie dzērieni satur ortofosforskābi, kas spēj likvidēt kaļķakmens nogulsnes tikpat efektīvi, kā citronskābe. Uzpildiet tējkannu ar jebkuru gāzēto dzērienu (Sprite, Fanta vai Coca Cola) un uzvāriet. Ja kaļķakmens slānis ir ļoti biezs, tad uz 3-5 h atstājiet tējkannu atmirkt. Tad izlejiet šķidrumu un iztīriet ar sūkli.

Lasi vēl: 
Gaļas ruletītes svētku galdam, no īstas saimnieces recepšu krājumiem
7 kļūdas, ko pieļaujam virtuvē
Padoms, lai virtuves flīžu sienas spīd un laistās

70 % etiķskābe

Uzpildiet tējkannu ar ūdeni un pielejiet klāt etiķskābi (5 ēdamkarotes uz 2 l ūdens). Uzsildiet maisījumu līdz 70-80 grādiem. Atstājiet atmirkt uz 5-8 h. Izlejiet šķīdumu, kārtīgi izskalojiet tējkannu un tad uzvāriet tajā tīru ūdeni (vēlams 2-3 reizes pēc kārtas, kamēr nepazudīs asa smaka). Esiet uzmanīgi un nepieļaujiet etiķskābes šķīduma vārīšanos, jo tvaiki var izsaukt elpošanas ceļu gļotādu iekaisumu.

Soda

Pagatavojiet tējkannā šķīdumu no 2 ēdamkarotēm dzeramās sodas un 2 l ūdens. Vāriet to 10-20 minūtes un tad izlejiet šķīdumu ārā. Ir saimnieces, kuras pielieto ātrāku tīrīšanas veidu – uzber sodu uz sūkļa un berž „pa sauso”. Rezultāts nav sliktāks, bet šādi var saskrāpēt tējkannas dibenu un sieniņas, un uz nelīdzenas virsmas kaļķakmens nosēdīsies vēl intensīvāk.

Speciālie līdzekļi kaļķakmens nogulšņu tīrīšanai

Saimniecības veikalos ir pieejams plašs klāsts ar šiem līdzekļiem. Daži no tiem pat nav jāsilda, pietiek tikai ieliet tējkannā, sajaucot ar ūdeni, un atstāt uz vairākām stundām. Lai iztīrītu tējkannu, izmantojiet līdzekļus, kuru sastāvā ietilpst korozijas inhibitori. Tie aizsargās sildīšanas elementu no bojājumiem un pagarinās ierīces kalpošanas laiku.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.