3.8 C
Rīga
trešdien, 17 aprīlis, 2024

Padomi nekaitīgai mājas uzkopšanai

 
 
b3e75e152e8c9dd81224c7d5aeb39287
1. Dzeramā soda
 
Ar to var mazgāt jebkurus traukus un virsmas. Soda lieliski noņem no tasēm tējas pēdas. Trauki spīdēs, ja tos nomazgās ar sodu: izšķīdiniet 2 tējkarotes sodas uz 1 l ūdens. Atstājiet traukus uz kādu laiku šajā šķīdumā. Ja netīrumi nenoies pilnībā, nomazgājiet tos ar sūklīti ar sodu.
 
Ar sodas palīdzību labi atmazgājas emaljēti katli, ja gadījumā tie sāka dzeltēt. Lieliski atmazgājas ledusskapja un mikroviļņu krāsns virsmas un tumši plankumi no galda piederumiem.
 
Sajauciet kopā 1 daļu sodas + 1 daļu sāls + 2 daļas etiķa. Ar šo maisījumu var atbrīvoties no piesārņojuma izlietnē, ielejot un atstājot uz 15 minūtēm.
 
Ar sodu var likvidēt nepatīkamu aromātu ledusskapī. Šim nolūkam 3 tējkarotes sodas ir jāieber kādā traukā un jānovieto ledusskapī.
 
Ar sodu var dezinficēt miskastes spaini.
 
2. Saimniecības ziepes
 
Tiem ir baktericīds efekts. Ar ziepjūdeni ir labi mazgāt jebkuras virsmas (trauki, grīdas, izlietne, vannas istaba u.c.), kā arī mazgāt veļu. Ir jādod priekšroka parastām brūnām ziepēm, nevis izbalinātām. Šīs ziepes ir hipoalerģiskas un cilvēkam pilnīgi nekaitīgas.
 
3. Galda etiķis
 
Etiķim ir balinošas īpašības, tas arī nogalina mikrobus, viegli šķīdina taukus. Etiķis novērš nepatīkamus aromātus, piemēram, virtuvē pēc ēst gatavošanas var ieliet pannā uz vājās uguns nelielu daudzumu etiķa, smakas ātri pazudīs.
 
Ja piedega katls, ielejiet tajā etiķi un atstājiet uz nakti. No rīta jūs visu viegli atmazgāsiet ar sūklīti.
 
Ar etiķa palīdzību var atbrīvoties no kaļķakmens tējkannā – pievienojiet to ūdenim un uzkarsējiet.
 
4. Sinepju pulveris
 
Ar to var aizvietot pret tauku līdzekli. Uzberot nedaudz pulvera uz taukaina trauka, to var nomazgāt pat aukstā ūdenī.
 
5. Citronskābe
 
Tā palīdz balināt virsmas, dezinficē tās, noņem smakas. Ar citronskābes palīdzību var viegli tikt vaļā no kaļķakmens tējkannā: ieberiet tajā 1 paciņu citronskābes, ielejiet ūdeni un uzvāriet 2-3 reizes pēc kārtas, nemainot ūdeni. Šādā veidā var noņemt kaļķakmeni arī veļas mašīnās. Ieber 1 paciņu citronskābes tieši cilindrā un izlaiž veļas mašīnu uz lielākās temperatūras režīma. Šo procedūru ir vēlams veikt 1 reizi trijos mēnešos.
 
Poda mazgāšana.
Ielejiet 1 glāzi etiķa un ieberiet sauju sodas. Putos 10-15 minūtes. Tad iztīriet podu ar birsti un nolaidiet ūdeni.
Uz nakti var podā iemest divas lielas C vitamīna tabletes. No rīta iztīriet un nolaidiet ūdeni.
 
Vannas un flīžu mazgāšana
Izšķīdina etiķi ūdenī (1:2). Ļoti netīras vietas var apstrādāt ar tīru etiķi (obligāti ir jāuzvelk gumijas cimdi). Šāda veida tīrīšanai labāk ir izmantot neilona sūkli.
Rūsu no izlietnes un vannas var mēģināt tīrīt ar sāls un terpentīna maisījumu (bieza putriņa).
 
Izlietnes mazgāšana
Kā profilakses līdzekli var reizi nedēļā ieliet 1 l verdoša ūdens. Ja izlietne tomēr ir piesārņota, ieberiet tajā glāzi sodas, tad pusglāzi sāls un ielejiet glāzi etiķa. Pēc 20 minūtēm ielejiet 1 l verdoša ūdens, lai noskalotu netīrumus.
 
Cepeškrāsns tīrīšana
Nopietnākus netīrumus samitrina un uzber sodu. Kad netīrumi kļūs mīkstāki, tos berž ar metāla sūklīti. Tad nomazgā ar ūdeni un nosusina.
Stipri netīru cepeškrāsni ir viegli iztīrīt ar amonjaka spirta šķīdumu. Samitriniet ar to netīras vietas, aiztaisiet ciet durtiņas un atstājiet uz nakti. No rīta netīrumus varēsiet noņemt ar parasto sūkli.
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.