8.8 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Atbildes uz mūžīgo jautājumu: Kā paātrināt vielmaiņu?

 

00ff53b36277ec3f7e589437b95dd35e

Metabolisms, tas ir vielmaiņa ir bioķīmisks process, kas pārvērš apēsto ēdienu enerģijā. Mēs tev pateiksim dažus paņēmienus, kā to paātrināt.

Saldais paņēmiens

Dzer vairāk ūdeni – vismaz 8 glāzes dienā. Un vēl labāk zaļo tēju: tā veicina produktu sadalīšanu, un tādējādi paātrina vielmaiņu (vidēji par 3-4 %). To iesaka Eiropas medicīnas centra ārsti. Kanēlis paātrina ogļhidrātu asimilāciju un pie tam mazina apetīti. Tā kā ir ieteicams to pievienot tējai vai kafijai.

Aukstais paņēmiens

Glāze ledus auksta ūdens pirms ēšanas spēj palielināt patērēto kaloriju skaitu, lai arī ne daudz, jo sasildīšanai nepieciešama papildus enerģija.
Rīta paņēmiens

Noteikti ēd brokastis! Tas paātrina vielmaiņu par 10 – 15%, skaidro ārsti. Ja nav brokastu, tad organisms sāk ekonomēt enerģiju. Ideālajā rīta ēdienkartē jābūt 30 % olbaltumvielu, 20% tauku un 50 % ogļhidrātu. Brokastīs varētu būt, piemēram, musli ar pienu, biezpiens ar augļiem vai mocarella ar tomātiem. Nevajadzēs nemaz tik daudz laika, lai brokastis sagatavotu.

Olbaltumvielu paņēmiens

Centies, lai 30 % no visām kalorijām, ko uzņem dienas laikā, sastāvētu no olbaltumvielām bagātas barības. Olbaltumvielas, pirmām kārtām ir pamata celtniecības materiāls taviem muskuļiem, un jo vairāk muskuļu, jo vairāk kaloriju tiks patērētas to apkalpošanai. Otrām kārtām, olbaltumvielas tiek asimilētas daudz ilgāk, nekā tauki un ogļhidrāti. Bifšteka pārstrādē tiek tērētas tik pat daudz kalorijas, cik tu no tā varētu izņemt. Zivis, liellopu gaļa, olas un rieksti – lūk, kas tev nepieciešams paātrināšanai.

Dzelzs paņēmiens

Jo vairāk muskuļu, jo vairāk enerģijas tie “apēd” vienkārši tāpat, lai uzturētu sevi, apgalvo fitnesa speciālisti. Tāpēc bieži iesaka “uzaudzināt” muskuļu masu” ar atsvaru palīdzību. Tomēr reljefā muskulatūra pati par sevi palielina vielmaiņu ne vairāk kā par 2-3 % ( 30 – 50 papidus kkal dienā). Bet treniņa laikā vielmaiņa palielinās vairākas reizes un turās līmenī 1 – 1,5 stundu pēc treniņa.

Eksotiskais paņēmiens

Parastās sinepes un vasabi, kā arī čili pipari un mārrutki dedzina ne tikai tavu mēli, bet arī liekās kalorijas. Dedzinošie ēdieni – tas organismam ir tāds stress, ka, aktivizējot aizsargmehānismus, tas gandrīz par ceturto daļu palielina enerģijas patēriņu. Tiesa, tas nav uz ilgu laiku – aptuveni kādas desmit minūtes. Un ņem vērā, ka pēc tam organisms pieprasīs kompensāciju un izsalkums tikai palielināsies.

avots: VK.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.