4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

9 acīmredzami simptomi, ka jūs nepareizi ēdat. Vai dieniņ!

 

1638

Lielākā daļa no mums ir pārliecināti, ka mums ir pietiekami veselīgs dzīvesveids. Protams, mēs šur un tur pārkāpjam robežas, atļaujamies apēst šad tad arī neveselīgu un maz kustēties, un slikti gulēt, bet visā visumā taču rūpējamies par sevi!

Bet pateicoties nesen veiktajiem pētījumiem, kurus veikuši zinātniek, mēs varam atklāt nopietnas veselības problēmas jau pirmajā to attīstības stadijā.

Кādus svarīgus mūsdienu simptomus mēs tiecamies ignorēt? Ja mēs vēlamies kļūt veselīgāki, tad mums noteikti ir uzmanīgi par sevi jārūpējas. Visbiežāk jānovēro savi ēšanas paradumi.

Tālāk sekos pāris vissvarīgākie simptomi, kas liecina par to, ka jūsu organisms saņem nepietiekamu svarīgo barības vielu daudzumu.
Aukstas rokas.

Lielākā daļa cilvēku sūdzas par aukstumu rokās, bet nepievērš tam nekādu īpašu uzmanību. Tomēr tā ir ļoti vērā ņemama pazīme tam, ka jums ir problēmas ar imūnsistēmu vai arī, ja paveiksies, ar sliktu asins cirkulāciju.

Nesenie pētījumi, pierādījuši, ka vairumā gadījumu auksto roku sindroms ir saistīts ar joda nepietiekamību. Tas ir svarīgs elements, it sevišķi mūsu vairogdziederim. ASV nacionālais veselības institūts apgalvo, ka joda lietošana pēdējā desmitgadē ir samazinājusies par 50 %. Tas nav normāli.

Veselīga diēta paredz, ka jūsu ēdienkartē šī elementa ir pietiekami. Ēdiet vairāk jūras dārzeņus un augus. Aizstājiet parasto sāli ar joda sali. Ja budžets atļauj, iegādājieties tunci, garneles, ja ne – kartupeļus. Pēdējā arī ir ļoti daudz joda.
Sausa, sprēgājoša āda.

Visbiežāk sprēgājošas ādas iemesls ir laika apstākļi. Jo aukstāks ārā, jo sausāka jūsu āda.

Bet vispār, ja tur nav tā ieta, tad problēmai ir sistemātisks raksturs, tā var būt pirmā vitamīna A deficīta pazīme. Tieši vitamīns A piedalās jaunu ādas šūnu veidošanas procesā. Un tā deficīts ietekmē ādas šunu augšanu.

Īpaši smagiem gadījumiem, kur nepieciešama ārēja iejaukšanās, 80. gados izdomāja retinolu. Ar to, starp citu, ārstē vēl arī psoriāzi.

Daudzi ārsti – dermatologi ignorē saikni starp veselību un pareizu ēšanu. Un pilnīgi lieki!

Centieties ēst pēc iespējas vairāk sarkano gaļu un jūras veltes. Ja jums garšo, regulāri ēdiet aknas, lietojiet olīveļļu un saldo krējumu. Vislabākajā variantā – no lauku govīm, nevis no lielām fermu saimniecībām.
Mīksti, lūztoši nagi.

Visi domā, ka jau sen to zina: lai atvieglotu problēmu, kas saistīta ar nagiem un kauliem, vienkārši vajag palielināt kalcija devu.

Tomēr, ir noskaidrots, ka pie tādām pašām problēmām noved arī magnija deficīts organismā. Tāpat šo deficītu saista ar augstu asinsspiedienu, tramīgumu, sāpēm muskuļos un vājumu.

Hipoparatiroze izraisa tādas problēmas kā nagu lūšana, matu sausums, katarakta un durstīšana kājās un rokās. Tāpēc tas var būt saistīts ar epitēlijķermenīšu traumu.

Lai organismā nonāktu vairāk magnija, ēdiet vairāk tumši zaļos lapu dārzeņus, pilngraudu produktuus, zivis un žāvēti augļi.
Balti pleķi uz nagiem. (nagu ziedēšana)

Neuztraucieties, ja jums uz nagiem laiku pa laikam parādās mazi, balti pleķīši. Vairumam cilvēku tie mēd būt kādā noteiktā laika periodā.

Tomēr, ja šādu pleķu ir daudz un tie parādās regulāri, tad tas var norādīt uz cinka trūkumu. Jums jākoncentrējas uz produktiem, kas ir bagāti ar cinku: spināti, pupiņas, sēnes, jūras veltes, Indijas rieksti.
Apsārtusi un niezoša sejas āda.

Daudzi cilvēki cieš no ādas saslimšanām, kā, piemēram, roze vai ekzēma. Bet vairumā gadījumu šie simptomi tomēr norāda par vitamīna B2 vai riboflavīna trūkumu organismā.

Tipiskas pazīmes: ādas sausums un nieze. Ja papildus šīm pazīmē sprēgā lūpas, lūpas un deguna kaktiņos veidojas čūliņas – tas nozīmē, ka tas noteikti ir vitamīna B2 vai riboflavīna trūkums organismā.

Vitamīns B2 piedalās sarkano asinsķermenīšu veidošanas procesā, aizsargā nervu sistēmu, uzlabo imūnsistēmas darbību. Ēdiet svaigas pupas, jogurtu, bietes, zaļumus, spinātus.
Sačokurojusies mēle.

Lai saprastu, vai jūs pietiekami uzņemat vitamīnu B, vienkārši vajag atvērt muti un paskatīties uz sevi spogulī. Precīzāk, paskatīties uz savu mēli. Ja tai ir veselīgs maigi rozā tonis un forma ir gluda – viss ir kārtībā. Bet, ja uz mēles ir daudzas mikroplaisas un  rievas, ja garšas kārpiņas veidojas gabalos, tas nozīmē, ka ir jāēd vairāk vitamīns B3.

Par šī vitamīna trūkumu liecina arī nelabums, anēmija, galvassāpes, paaugstināts holesterīna līmenis, hronisks nogurums.

Ēdiet vairāk zivis, zaļos zirnīšus, avokado, zemesriekstus un saulespuķu sēklas.
Pirmslaicīga nosirmošana.

Protams, ka nosirmošanas jautājums visupirms ir ģenētikas jautājums. To mēs neapstrīdam. Bet procesu paātrināt var nepareiza ēšana. Un tieši – novest līdz pat vitamīna B12 deficītam.

Parasti, neskaitot ģenētiku, galvenie sirmu matu vaininieki ir plaši zināmie traucējumi vai deficīts vairogdziedzera un hipofīzes darbībā.

Dermatologs ar pasaules vārdu Džefrijs Benabio apgalvo, ka ir iespējams palēnināt sirmu matu veidošanos, un ka tas ir samērā viegli izdarāms. Var vienkārši šo jautājumu atrisināt ar biopiedevu palīdzību. Bet var rīkoties gudrāk un ēst vairāk lasi, balto gaļu, zirņus un dzert vairāk jogurtu.
Mēles tirpšana.

Folijskābes deficīts parasti izraisa mēles pietūkšanu un čūlīšu parādīšanos mutes dobumā. Bez tam, slimie var sajust hronisku nogurumu, ciest no caurejas.

Šī deficīta izveidošanās iemesli ir vairāki. Pamatā figurē divi: alkohola pārlieku lietošana un augļu/dārzeņu trūkums.

Ir svarīgi atgādināt, ka ieteicamā diennakts norma folijskābes uzņemšanai pieaugušajiem ir 400 mkg. Grūtniecēm tā ir jāuzņem vismaz 600 mkg dienā.

Centieties ēst vairāk tumšos zaļumus, pupiņas, brokoļus, lēcas un sparģeļus.

 
Pārlieku liela svīšana.
 
Iemesls parasti ir slikta aknu darbība.  Un aknas var “streikot” vitamīna D trūkuma dēļ – tā ir viela, kas nepieciešama kalcija uzsūkšanai un vēl tūkstošiem procesu. Kritisks šī vitamīna deficīts var novest pie kaulu lūšanas.

Mazāk bīstamos gadījumos vitamīna D trūkums izraisa svīšanu, sagurumu, sāpes muskuļos un pat depresiju.

Labākais veids, kā saņemt šī vitamīna devu – biežāk pakļaut sevi tiešu saules staru ieteikmei. Nosauļoties tagad neizdosies, bet centieties vienkārši pēc iespējas vairāk laika pavadīt svaigā gaisā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.