11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā kļūšana par māti izmaina sievietes smadzenes

 

bimbo

Pēc bērnu piedzimšanas sievietes dzīve mainas. Un ne tikai tāpēc, ka bērni neguļ, bet mājas darbu skaits pieaug. Zinātnieki ir atklājuši, ka hormonālās izmaiņas grūtniecības un dzemdību laikā ietekmē sievietes smadzeņu darbību.

Tās maina smadzeņu funkcionēšanu, radot apzinātās aktivitātes un neiroplastikas samazināšanos kā atbildi uz aizvietojošo hormonālo terapiju. Šādi rezultāti tika saņemti Kanādas universitātes veiktā pētijuma gaitā, kur rezultāti tika prezentēti IX ikgadējā neirologu konferencē Vankūverā. Pētnieku komanda pētīja estrona un estradiola – divi sieviešu dzimumhormoni no estrogēna apakšgrupas –  ietekmi uz laboratorijas žurku smadzenēm.

Viņus interesēja estrona (piemīt padzīvojušām sievietēm) un estradiola (piemīt jaunām sievietēm) iedarbība uz neiroplastiku, tas ir, neironu un neironu tīklu spēja smadzenēs izmainīt sakarību un rīcību jaunas informācijas saņemšanas gadījumā. Galveno lomu šajā procesā spēlē hipokamps, kas atbild par atmiņu, arī ilglaicīgo, un iemaņu veidošanos.

Eksperimenta laikā jaunas žurkas ievietoja labirintā, kas piepildīts ar ūdeni, un pārbaudīja, vai viņas spēs pārvietoties vajadzīgā virzienā, uzkāpjot uz zem ūdens izvietoto un tām neredzamo platformu. Lielākoties žurkas, kas saņēma estradiolu, tika galā ar uzdevumu labāk, nekā tās, kurām tika dots estrons. Tomēr starp žurkām, kuras saņēma estronu, grauzējas – mātes un bezbērnu žurkas sniedza dažādus rezultātus. Pēdējās parādīja labu apmācības spēju, kamēr žurkas – mātes atbildē uz hormonālo terapiju ar estronu, pasliktinājās apmācības spēja un augstāk minētā neiroplastika.

Saņemtie dati ir svarīgi tāpēc, ka dažām vidēja vecuma sievietēm tiek veikta hormonālā terapijas, piemēram, lai atvieglotu menopauzes simptomus. “Grūtniecība un kļūšana par māti viennozīmīgi maina ne tikai sieviešu psiholoģiju, bet arī fizioloģiju. Un tas jāņem vērā arī smadzeņu ārstēšanas gadījumā. Pieminēsim, ka sievietei pēc dzemdībām izstrādājas hormoni, kuri pasliktina viņas attiecības ar vīru.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.