1 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Mūzikas ietekme uz cilvēka smadzenēm: 4 interesantas skaņu īpašības

 

1

Uz pasaules nav divu pilnīgi vienādu cilvēku, katram no mums ir savs redzējums, savas intereses un aizraušanās, tāpat ir ar mūziku. Ja kāda ausu bungādiņām patīkamāks šķiet smagais roks, tad citi klausās vienīgi klasisko mūziku. Specifiska mūzika spēj ļoti ietekmēt mūsu emocionālo stāvokli, ir dziesmas, kuras atsauc atmiņā konkrētus notikumus, bet ir arī atsevišķi gadījumi, kad nepatika pret skaņu, ko dzirdam, var sabojāt garastāvokli uz visu atlikušo dienu.

Nesen ticis atklāts, ka bērnam, kurš ar mūziku nodarbojas jau no agras bērnības, var būt nosliece uz matemātiku. Tāpat mūzika arī palīdz uzlabot atmiņu.

2

  1. Mūzika noskaņo Jūs uz romantiskāku noskaņojumu

Četrus gadus ilgušā pētījumā tika apskatīts, kā mūzika var ietekmēt cilvēka emocionālo stāvokli un, kā tā palīdz radīt ne vien romantiskāku gaisotni, bet arī maina cilvēka garastāvokli. Ir izdevies noskaidrot, ka, ja iepazīšanās brīdī fonā skanējušas kādas romantiskas dziesmas vai mierīga, lēna mūzika, tad 80% gadījumu iepazīšanās noritējusi viegli un nepiespiesti.

Ja skan šāda mūzika, tad skaistā dzimuma pārstāves ir atvērtākas un vieglāk, bezbailīgāk iepazīstas ar pretējā dzimuma pārstāvjiem.

3

  1. Mūzika – tas ir noskaņojums

Vācu zinātnieki žurnālā «Personality and Social Psychology Bulletin» 2006. gadā ir publicējuši pētījuma rezultātus par agresīvas mūzikas ietekmi uz cilvēka domām, emocijām un uzvedību.

Tika pierādīts, ka agresīva mūzika ne tikai “nogalina” noskaņojumu, bet ir arī iemesls tam, kādēļ var raisīties naidpilnas attiecības starp cilvēkiem. Tika veikts eksperiments – divas sievietes vienlaicīgi klausījās dziesmu, kurā tika izteikts naids pret sievišķo dzimumu. Pēc šīs dziesmas noklausīšanās abām sievietēm izpaudās manāma agresija un nepatika pret vīriešu kārtas pārstāvjiem. Interesanti, ka vīriešiem reakcija bija pilnīgi pretēja.

4

  1. Mūzika padara dzērienu un ēdienus vēl gardākus

2010.gadā viens no rakstiem britu žurnālā «Psychology» tika veltīts interesantai tēmai un eksperimentam. Pētījuma autors profesors Adrians Norts no Edinburgas (Skotija) Heriot-Watt universitātes izvēlējās 125 vīriešus un 125 sievietes, kā arī vēl 4 vīriešu tipus, kuri palīdzētu apstiprināt viņa teoriju.

Eksperimenta dalībniekiem tika piedāvāts iedzert glāzi vīna, vienlaicīgi klausoties eksperimenta veicēju piedāvātu mūziku. Muzikālais pavadījums variēja no P. Čaikovskā valša līdz Depeche Mode hitiem. Starp katru procedūru bija pārtraukums un katrā no šīm procedūrām tika pasniegts viens un tas pats Čīles vīns.

Kad ir skanējusi mierīga mūzika, dalībnieki atzīmēja, ka vīnam ir maiga un samtaina garša, bet brīžos, kad skanēja Depeche Mode vīna garša esot bijusi “tukša.”

“Šie rezultāti pierāda, ka dzirdes stimulētājiem piemītošā simboliskā funkcija (šajā gadījumā tā ir mūzika) var ietekmēt cilvēka uztveri attiecībā pret citām modalitātēm (šajā gadījumā degustācijām),” tā minējis profesors Norts.

5

  1. Mūzika un domāšana

Savukārt 2014. gadā vācu zinātnieku grupa veikusi vēl kādu interesantu eksperimentu. Tā vajadzībām tikai atlasīta jaunu cilvēku grupiņa, kuri mācās augstākās izglītības iestādēs. Studentu uzdevums bija pavisam elementārs – viņiem jāsagatavojas nākamajai lekcijai. Vienīgais, ko eksperimenta veicēji noklusēja – ir muzikālā pavadījuma izvēle šī procesa laikā.

Dalībnieki tika sadalīti divās grupās: pirmajai grupai kā muzikālais pavadījums mācību procesā tika atskaņota lēna, mierīgos toņos balstīta klasiskā un mūsdienu mūzika, otrai grupai tika atskaņota dažāda veida mūzika sākot no roka, līdz elektroniskajai mūzikai.

Rezultāti bija visai paredzami: pirmajā grupā tika konstatēta uzmanības un koncentrēšanās spēju uzlabošanās, kā arī spēja vieglāk iegaumēt piedāvāto materiālu. Savukārt otrajā grupā rezultāts bija pretējs – viegla aizkaitināmība, paviršība un izklaidība.

Protams, ka cilvēku gaumes ir ārkārtīgi atšķirīgas un pēc atsevišķiem pētījumiem nevar spriest, ka šāda konkrēta reakcija būs vienāda pilnīgi visiem, tomēr n-tajos pētījumos ir pierādījies, ka mierīgas, nomierinošas mūzikas klausīšanās pozitīvi ietekmē cilvēka pašsajūtu, emocijas un spēju darboties. Pamēģiniet, mācoties vai strādājot, ieslēgt kādu klasiskās mūzikas šedevru un pēcāk veiciet secinājumus pats par sevi.

avots: mif-facts.com.ua
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.