10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Saglāb attiecības! Uzzini 7 lietas, kas tās parasti mēdz sagraut

 

shutterstock_137684498

Veidot attiecības nav viegli. Psihologi pārliecināti – tas ir smags darbs. Reizēm liekas, it kā sīkums,

bet beigās tieši tas pieliek treknu punktu mīlas stāstam. Kādas lietas izposta attiecības un kā no tām izvairīties?

1. Neuzticēšanās

Viens no izplatītākajiem šķiršanās iemesliem – neuzticēšanās. Tā var būt pamatota, kad partneris jums jau ir devis pamatu šaubīties viņā, kā arī nepamatota.
Tomēr partnerība nozīmē, kad abi jūtas mierīgi, pārliecināti par to, ka otrs cilvēks nenodos, neapmānīs, nenodarīs pāri. Ja šo sajūtu kāda iemesla dēļ nav – attiecības ir apdraudētas.
Ko darīt?
Lai cik banāli tas neskanētu – iemācīties uzticēties. Nekad bez iemesla nekļūt greizsirdīgam ( vai, kā minimums, neapvainot partneri ar greizsirdību). No otras puses – nevajag sevi mānīt, ja cilvēks vienreiz ir apmānījis, iespējamība atkārtoties šai bēdīgajai pieredzei ir liela.

2. Apkārtējo kritika
Bieži vien skats no malas ir noderīgs: tas ļauj redzēt tās lietas, kuras jūs iepriekš nepamanījāt. Bet esiet uzmanīgi! Skats no malas bieži izrādās vēl neobjektīvāks, nekā jūsu. Ja jūs regulāri dalieties ar draudzenēm savos pārdzīvojumos, viņām var rasties priekšstats, ka attiecības dot jums tikai diskomfortu. Šajā gadījumā seko šādi padomi.
Ko darīt?
Vislabākais risinājums – vispār nedalieties ar draudzenēm par savas personīgās dzīves detaļām. Bet reizēm klusēt ir vienkārši neiespējami! Šajā gadījumā centieties ar skaidru prātu vērtēt svešus padomus un pieņemt lēmumus pastāvīgi.

3. Pārdomas
Sievietēm ir ļoti attīstīta verbālā komunikācija. Citiem vārdiem sakot – mēs piešķiram vārdiem ļoti lielu nozīmi. Nav brīnums, ka tieši neuzmanīgu vārdu dēļ bieži uzliesmo skandāli.
Vai jums ir pazīstama situācija, kad jutāties aizvainota viņa pateikto vārdu dēļ, tajā pašā laikā viņš pat nesaprata, ko tādu pateicis? Ja jā – tad jūsu attiecības ir riska zonā!
Ko darīt?
Iesākumā – nekrītiet kārdinājumā iztulkot sacīto pēc sava prāta. Nekādā gadījumā nepiedomājiet, nezīlējiet, ko viņš gribēja ar to teikt. Ja viņš saka „Es šodien esmu aizņemts” – tas nenozīmē, ka viņš negrib jūs redzēt. Tas nozīmē tieši to ko viņš saka – ka šodien ir aizņemts. Un viss.

4. Salīdzināšana
ļoti izplatīts iemesls neapmierinātībai attiecībās – salīdzināšana ar citiem. Bieži mēs neapzināti ņemam par piemēru pat neeksistējošas attiecības, bet sižetus no romāniem vai filmām.
Pat ja jūs salīdziniet savu savienību ar reālu cilvēku attiecībām, pastāv reāla iespēja idealizācijai tam, kā viņi izturas viens pret otru – vienkārši tāpēc, ka cilvēki dod priekšroku dalīties ar uzvarām, nevis zaudējumiem.
Ko darīt?
Pieņemt partneri tādu, kāds viņš ir – ar visiem trūkumiem. Jo ja viņš tiešām būtu tik slikts, diez vai jūs ar viņu tiktos, un vēl jo vairāk, dzīvotu. Pie tam, aizmirstiet par visiem romānos neeksistējošiem varoņiem – mēs, diemžēl vai par laimi, neesam grāmatu varoņi. Mēs esam dzīvi cilvēki ar savām īpašībām.
Kritiski uztveriet arī citu stāstus. Ja kolēģe, draudzene, bijusī klasesbiedrene stāsta jums par savu ideālo romānu – nesteidzieties skaust vai pārmest partnerim, ka viņš nav tik labs. Tāpēc, ka jūs nekad precīzi nezināsiet, ko noklusēja jūsu paziņa savā kaislīgajā stāstā.

5. Pretenzijas

Klīst daudz anekdotes par „sievām – zāģiem”. Tomēr jaukās dāmas turpina piesārņot ceļabiedru dzīvi ar pretenzijām. Pamatots jautājums – kāpēc tas ir slikti, ja pretenzijas ir pamatotas? Tāpēc, ka pretenzijas – nekonstruktīvas. Pēc būtības, tie vienmēr ir apvainojumi. Pretenzijās jūs paziņojiet partnerim, ka viņš ir slikts. Diez vai atradīsies kaut viens cilvēks, kurš būs ar to mierā.
Ko darīt?
Runājiet par visu, kas jūs uztrauc, formā „es – vēstu”: es domāju, es jūtu, man liekas, man gribētos. Kad jūs savas domas pasniedziet tādā veidā, sarunu biedram nerodas vēlēšanās aizsargāties. Vēlams piedāvāt variantus problēmas risināšanai: : „man gribētos, lai…”, „Es būtu mierīgāka, ja…”- problēma, kurai nav risinājuma, vienmēr izsauc satraukumu.

6. Dažādi veidi emociju izpausmēm 
Nav noslēpums, ka katrs cilvēks savādāk saprot un izrāda mīlestību. Vieniem tā ir rūpju izpausme, citiem – silti vārdi, vēl kādam – skaisti gājieni, pieskārieni, apkampieni un skūpsti… Atcerieties praktisko tēvu onkulim Teodoram, pārliecinātam, ka labākā dāvana sievietei – nevis rozes, bet maiss ar kartupeļiem.
Problēma ir tajā, ka dažādiem cilvēkiem šīs izpausmes nekad nesakrīt. Un tas kļūst par pamatu konfliktam.
Ko darīt?
Pajautājiet mīļotajam, ko viņš uzskata par mīlestības izpausmi, pastāstiet kā jūs to saprotiet. Neapvainojieties, ja viņš neatcerēsies pēc pirmās reizes – cilvēkiem ir grūti atteikties no ierastās izturēšanās. Pavērojiet – un pārliecinieties, ka cilvēks jūs mīl un izrāda savas emocijas.

7. Dažādas intereses
bieži runā par kopīgām interesēm kā pamatu jebkurām attiecībām. Tiešām, dažādas intereses bieži grauj attiecības starp cilvēkiem. Bet no tā var izvairīties.
Ko darīt?
Atšķirības negatīvi ietekmē uz attiecībām tikai tad, kad otra pusīte uzstājīgi iebilst pret mīļotās/ mīļotā aizraušanos un runām par to. Ja jūs un mīļotais cilvēks gatavi kaut vai ieklausīties viens otrā – parasti izdodas iztikt bez konfliktiem. Katrā gadījumā, katram ir tiesības uz savu viedokli, hobijiem u.tt. Un galvenais – atcerieties, ka vairums problēmu ir atrisināmas, ja divi mīl viens otru, grib būt kopā un gatavi reizēm piekāpties. Sargiet viens otru!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.