8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ko drīkst un, ko nedrīkst darīt pēc ēdienreizes: 3 “Jā” un 6 “Nē”

 

young-girl-holding-sliced-grapefruit

Katram no mums ir savi ikdienas paradumi, kuru esamību bieži pat aizmirstam vai neievērojam. Iespējams, mēs to pat neapzināmies, bet šie paradumi var būt par iemeslu mūsu pašu sliktajai pašsajūtai. Izrādās, ka cilvēka veselību un pašsajūtu ietekmē ne vien tas, ko viņš ēd, bet arī tas, ko viņš dara pēc ēšanas. Mūsu gremošanas sistēma ir ļoti jūtīga, tādēļ pret to jāattiecas nopietni.

Piedāvājam mini-izlasi ar padomiem, kuri sastādīti balstoties uz medicīniskiem pētījumiem. Uzzini, kādi ikdienišķi paradumi var negatīvi ietekmēt tavu veselības stāvokli un pašsajūtu.

Ko nevajadzētu darīt pēc ēdienreizes

NĒ: Pastaigām
Šķiet daudzi uzskata, ka pēc kārtīgas maltītes ir labi doties pastaigā, tomēr šāds pieņēmums ir kļūdains. Pastaiga pēc ēdienreizes var izraisīt pastiprinātu skābes izdalīšanos kuņģī un nepatīkamus gremošanas traucējumus.

Pastaiga ar kājām ir lielisks veids, kā zaudēt pāris liekās kalorijas, tomēr ārsti iesaka doties pastaigā ne ātrāk kā 15-20 minūtes pēc maltītes.

1

NĒ: Augļiem
Ir dzirdēts apgalvojums, ka augļus ieteicams ēst kā desertu uzreiz pēc pamata maltītes.
Ja augļi tiek lietoti uzturā uzreiz pēc pamata ēdienreizes, tie nonāk kuņģī, sastopas ar tajā jau esošo saturu, sāk rūgt un skābt. Tas izjauc normālos gremošanas procesus. Vislabāk ēst augļus stundu pirms maltītes vai ne ātrāk kā divas stundas pēc tās.

2

NĒ: Tējai
Tēja pēc ēdienreizes nav tā labākā izvēle. Tēja satur skābes, kuras sasaistās ar dzelzi, neļaujot tam absorbēties. Kad mēs savu ēdienu aizdzeram ar tēju, tā neļauj visam ēdienā esošajam dzelzim pienācīgi uzsūkties organismā, tādējādi mēs nesaņemam visu vitamīnu porciju, kuru būtu varējuši iegūt no savas maltītes. Tādēļ tēju, tāpat kā augļus, ieteicams lietot aptuveni stundu pēc maltītes.

3

Nē: Miegam
Pēc garšīgām pusdienām ir tik labi atlaisties diendusā, vai ne? Tomēr šis paradums var būt kaitīgs Jūsu veselībai. Guļošā pozā neliels daudzums gremošanas sulas no kuņģa ieplūst atpakaļ barības vadā.
Lūk kādēļ citiem cilvēkiem, ja viņi dodas atgulties pēc ēšanas, parādās grēmas. Lai izvairītos no šīs problēmas ieteicams doties gulēt ne ātrāk kā divas stundas pēc ēšanas.

4

NĒ: Vannai

Siltais ūdens pastiprina asins plūsmu uz ekstremitātēm un ķermeņa virsmu kopumā. Līdz ar to asins plūsma kuņģa reģionā samazinās. Šādas ūdens procedūras ieteicams veikt pēc pusstundas – stundas pēc ēdienreizes.

5

 

NĒ: Smēķēšanai
Smēķēšana pēc ēdiena sakairina vidi iekš zarnām. Tāpat tiek negatīvi ietekmēti resnās zarnas muskuļi, kuri ir atbildīgi par gremošanas procesa noslēgumu.

6

Ko drīkst darīt pēc ēdienreizes

JĀ: Silts ūdens
Lai gremošanas process noritētu raiti un pareizi, pirmajā stundā pēc ēšanas organismam vajadzīga enerģija un siltums. Tādēļ, uzreiz pēc pamatēdiena nav vēlams ēst aukstus ēdienus, piemēram, saldējumu. Vislabāk ir izdzert pāris malkus silta ūdens.

7

JĀ: Saruna ar tuviniekiem
Lai nodrošinātu pareizu asins plūsmu, ir jāizvairās no fiziski un psihiski smagām aktivitātēm. Vislabākais variants ir ļauties sarunām ar sev tuviem cilvēkiem.

8

JĀ: Brīvs apģērbs un josta
Protams, lai justos ērti un nekaitētu veiksmīgai ēdiena pārstrādei, valkā brīvu, ērtu apģērbu un jostu, kura pārāk nenospiež vēderu.

9

avots: takprosto.cc
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.