8.5 C
Rīga
trešdien, 8 maijs, 2024

Krāpšanas cena: kā dažādās valstīs soda vīrieti par laulības pārkāpšanu

 

img2012012417045922

Diemžēl mūsdienās mūsu sabiedrībā laulātā neuzticība jau nevienā neizraisa pārsteigumu, un ne nosodījumu. Bet ir valstis un tautas, kurām laulība ir ne tikai zīmogs pasē, bet patiešām kaut kas svēts, kur neuzticība ir noziegums, par kuru pienākas sods. Kāds tieši sods gaida laulātos, kuriem patīk iet pa kreisi, mēs jums izstāstīsim.  

Аfganistāna
Afganistāna ir austrumu zeme un šeit rūpīgi seko līdzi morāles normu ievērosanai. Šajā valstī pastāv reliģiozā policija, kura rūpīgi seko līdzi pilsoņu morāles principiem. Laulātos, kuri uzdrošinās krāpt, gaida dažādi sodi. Lai izdzītu vēlmi iet pa kreisi, neuzticīgos laulātos gaida publiskā pēršana. Bet, ja neuzticība ilgst jau ilgi un atkārtojas ne vienu reizi vien, tad no cietuma vairs neizbēgt, un sēdēt var nātkies līdz pat 10 gadiem. Ja šie sodi liekas cietsirdīg, tad, ko gan runāt par to, ka pavisam nesen par krāpšanu sievieti varēja vienkārši nosist ar akmeņiem. Bet vīrietis gan tika cauri vieglāk – ar stieņiem vai pat vienkāršu sabiedrības noniecinājumu.  

Šveice
Vīrs, kurš krāpis sievu, pēc šķiršanās trīs gadus var dzīvot mierīgi. Tieši tik ilgu laiku viņam ir aizliegts precēties no jauna.  

Ķīna
Ķīnas provincē Guandun krāpnieki riskē pazaudēt ne tikai savu īpašumu, bet arī nonākt cietumā. Neuzticīgajiem laulātajiem draud divu gadu brīvībass atņemšana un konfiskācija vienai pusei no īpašuma. Sods tiek attiecināts gan uz vīriešiem, gan uz sievietēm. Bet pats interesantākais ir tas, ka starp vietējiem iedzīvotājiem ir parādījušies brīvprātīgie, kuri vēlas palīdzēt policijai sekot līdzi morālei. Kā likums, tās ir piekrāptās sievas.  
Starp citu, nav nekāds pārsteigums, ka par krāpšanu var ielikt cietumā. Piemēram, Itālijā un Francijā kriminālatbildību par krāpšanu atcēla tikai 1975. gadā, bet Brazīlijā – 2005. gadā, bet Meksikā – 2011. gadā.  

Vjetnama
2013. gada novembrī Vjetnamas valdība izdeva rīkojumu, kas paredz sodu par krāpšanu. Paredzētais sods ir no 1 miljona līdz 3 miljons vjetnamas dongu vērtībā ( aptuveni $45–145). Tādā veidā vietējā vara nolēma ķerties klāt iedzīvotāju morāles normu attīrīšanai. Un viss tāpēc, ka Internetā parādījās ļoti daudz blogeru ziņojumi par to, ka Vjetnamā uzradusies jauna dienestu romānu mode. “Augstu stāvošie ierēdņi un super bagātie cilvēki saņem skaistuma karalienes un modeles, bet zemāka ranga ierēdņi iztiek ar prostitūtām. Kāds pat pieņem viņas darbā kā sekretāres” – BBC sižetā citēja kāda Facebook lietotāja ierakstu. Pats par sevi, ka gandrīz visiem šiem ierēdņiem ir likumīgas sievas. Tagad Vjetnamas vīriem nekas cits neatliek, kā ieviest jaunu modi palikt uzticīgiem.  

Mali
Viena no Mali ciltīm, dogoni, krāpšanu uzskata par pilnīgi normālu rīcību. Bet tikai tad, ja netiek iejaukti vīra puses radi. Šeit pastāv stingrs tabu: nekādu saistīšanos ar laulātā radiniekiem. Ja sieva ieskatījusies, piemēram, vīra brālī un par krāpšanu uzzinās kāds no cilts, tad bēda – mīlnieks tiks uz visiem laikiem padzīts no saimes. Tieši tāpēc dogoni cenšas pat neskatīties savu radinieku sievu virzienā. 

avots: VK.com
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.