1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

KĀ PĀRSTĀT BAIDĪTIES NO SEKSA

 

Wedding-Night-Sex-Expectation-and-Reality-OG

Starp jums ir mīlestība, maigums, uzticība un viss pārējais, ko saprot ar “labām attiecībām”. Bet ar seksu ir slikti: neizdodas atslābināties, uzticēties un gūt vēlamo apmierinājumu. Eksperti skaidru, kāpēc sekss ar mīļoto cilvēku var radīt bailes.

Vai mēs baidāmies no seksa kā tāda? Diez vai. Tas nozīmē, ka bailes no tuvības ar mīļoto var izskaidrot ar konkrētu iemeslu. Dažreiz tas ir nopietns un saprotams: piemēram, izvarošana, bērnības psiholoģiskās traumas, kas prasa nopietnu darbu ar speciālistu. Vai arī jaunība un pieredzes trūkums, un tas nozīmē, ka ar laiku bailes no intīmā kontakta pāries pašas. Bet, ja jums sen jau vairs nav 16 un blakus ir mīļotais cilvēks, tad koitofobijas iemesli var būt pilnīgi savādāki.

Nevajag vērtēt seksu no pozīcijas “izdevās – neizdevās”. Sekss – tas ir radošs process, kurā svarīga ir uzticēšanās partnerim un vēlēšanās izmēģināt kaut ko jaunu. Eksperti iesaka tieši sev pajautāt, kāds ir intīmo problēmu iemesls. Godīgas atbildes palīdzēs tikt galā ar savām bailēm. Iespējams, tā ir nepārliecinātība par sevi vai partneri, aizvainojums uz partneri, bet varbūt bailes no sāpēm un iespējamām seksa sekām. Iemesls var būt viens vai vairāki. Galvenais, ka nosakot savu baiļu cēloni, var ar to strādāt. Un tas nozīmē – beidzot attiecības padarīt pilntiesīgas un harmonisksas. Un tā – saraksts ar populārākajiem iemesliem, kuru dēļ mēs baidāmies no seksa.

Iemesls Nr. 1: neveiksmīga pieredze

No seksa attiecībās parasti izbēdz tie, kas pieredzējuši nepatīkamu, sāpīgu vai pazemojošu kontaktu ar kādu sen atpakaļ. Pagātni nevar izmainīt, bet var pārskatīt savu attieksmi pret to. Kas bijis, bijis. Citā laikā, ar citu vīrieti, pat citā vietā un savādāku noskaņojumu viss būs savādāk. Būs labi. Psihologi iesaka runāt ar partneri par to, kas jums nepatīk seksā, kas biedē, ko gribētos. Palūdz palīdzību un sapratni. Izrādi iniciatīvu un izmēģini ko jaunu un savādāku. Tad pozitīvā pieredze nomainīs negatīvo.

Eksperti iesaka nekoncentrēties uz rezultātu, nevērtēt seksu no pozīcijas “izdevās – neizdevās”. Sekss – tas ir radošs process, meklēšanas un izziņas process. Un šeit domāts viss, kas nepieciešams – uzticēšanās partnerim, lubrikants (kas palīdzēs bez sāpēm pārvarēt sasprindzinājumu), pozas, kurās sieviete spēs kontrolēt kustības.

Iemesls Nr. 2: seksa sekas

Mēs zinām, ka kontracepcija nedod 100% garantiju, ka vienai audzināt bērnu ir grūti, ka venēriskās saslimšanas noved pie briesmīgām sekām. Ir,no kā baidīties un nolemt: nav seksa – nav problēmu. Atbrīvoties no bailēm var tikai rūpīgi izvēloties partneri un drošus kontracepcijas līdzekļus. Jo ir dīvaini baidīties palikt stāvoklī vai saslimt, bet tajā pašā laikā palaist visu pašplūsmā. Atkal jau pozitīva seksa pieredze bez negatīvām sekām noņems trauksmes sajūtu.

Iemesls Nr. 3: sava ķermeņa nepieņemšana

Mūsdienu tehnoloģijas spēj satricināt pat vispārliecinātākās sievietes pašvērtējumu. Mūs aptver miljonie retušētu perfektu ķermeņu bildes, Un pat pornofilmās mums rāda ideālu bildi: uzcelts katrs rakurss, kas parādīts pareizajā gaismā. Nav jau brīnums, ka sievietes baidās izskatīties pārāk tievas vai resnas, neveiklas vai pārlieku spējīgas vīriešu acīs. Ne ideālas. Jā, protams, kailums nav pats dabiskākais stāvoklis mūsdienu cilvēkam, tāpēc kautrums ir dabisks. Bet ne bailes, Un, ja vīrietis ir izdarījis savu izvēli, tas nozīmē, ka viņš vēlas tieši jūs: ar visiem elkoņiem, ceļiem, bedrītēm un nepilnībām..

Bet, ja jūs esat pārāk kritiskas pret sevi, kaunieties par savu ķermeni un seksam piekrītat tikai tumsā, tad ir jāpadomā par pašvērtējumu. Ir jācenšas mīlēt un pieņemt sevi. Jo tieši no mīlestības pret sevi, savu ķermeni, sākas mīlestība pret vīrieti un seksu ar viņu. Galu gala, ja partneris nepamana jūsu redzamās un neredzamās nepilnības, tad kāpēc jums ir jāpamana?

Iemesls Nr. 4: fizioloģiskās īpatnības

Bērna dzimšana ir laimīgs notikums, bet tā spēj sabojāt intīmo dzīvi. Tieši pēc dzemdībām sievietes aizdomājas: vai viņu maksts ir piemērota izmēra? Vai vīrietis gūs baudu? Bet muskuļiem piemīt spēja izstiepties un sarauties. Un, kā likums, ātri atgūst normu. Jebkurā gadījumā Kēgela vingrojumi nekaitēs un uzlabos seksuālās sajūtas. 

Lai cik dīvaini tas arī nebūtu, “pārāk šauri” biedē ne mazāk kā “pārāk plati”. Tāpēc, aizmirstot par to, ka intīmie muskuļi ir pietiekoši elastīgi, sieviete neapzināti gaida sāpes un nepatīkamas sajūtas, iepriekš saspringst un… sajūt diskomfortu, nostiprinot savas bailes. Šajā gadījumā seksologi ir vienisprātis: ir vērts atcerēties, ka mūsu bailes dzīvo mūsu galvā. Tāpēc pacentieties atslābināties, mēģināt vēl un vēl. Intīmā vingrošana iemācīs kontrolēt muskuļus: tos konsensuāli nesasprindzināt, bet mērķtiecīgi atslābināt. Izvēlieties tādas pozas, kurās pašas varat kontrolēt procesu – tas palīdzēs mazināt trauksmi. Un, protams, lietojiet lubrikantus.

Iemesls Nr. 5 : audzināšana

Tiem, kurus audzināja stingrībā, daudz aizliedza un sodīja par vismazāko pārkāpumu, pieaugušā vecumā rodas kauns par paša jūtīgumu. Bieži vien mēs to neapzinamies. Eksperti – seksologi skaidro, ka vairums sieviešu, kas vēršas pie psihoterapeitiem sakarā ar seksa un orgasma trūkumu, bija vecāku sodītas par erotiskām spēlēm, masturbāciju vai vienkārši par intereses izrādīšanu seksam. Bērniem rodas spēcīga kauna un vainas sajūta, tie atsakās no jebkādas seksuālās aktivitātes, pat fantāzijām. Bieži vien vecāku cenšanās pasargāt bērnu pārvēršas par pilnīgu neveiksmi seksā un analfabētismu. Meitenes izaug ar pārliecību, ka sekss – tas ir kaut kas netīrs, aizliegts, nezināms un tāpēc – briesmīgs.

Līdzīgi modeļi un stereotipi ir diezgan izturīgi. Tos ir grūti izjaukt bez speciālistu palīdzības. Bet vis sir iespējams, ja saprotam: jā, vecāki pārcentās. Bet jums vairs nav ne 8, 12 vai 15 gadu. Jūs esat pieaugusi sieviete. Un tas nozīmē, ka jums ir tiesības izlemt, kas ir labi un kas – slikti, un apmierināt savas pamata vajadzības kā, piemēram, miegs, ēdiens, ūdens un, protams, sekss ar mīļoto cilvēku.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.