13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Dokumentālā īsfilma “Pamosties..” – aicinājums Latvijas sievietēm pārbaudīt savu krūšu veselību!

 

“Pamosties..” ir sociāls projekts, kura galvenais mērķis ir uzrunāt Latvijā dzīvojošās sievietes veikt profilaktiskās krūšu diagnostikas un pašpārbaudes, kā arī rūpēties par savu veselību kopumā. Diagnoze krūts vēzis katru gadu tiek noteikta arvien vairāk pacientiem, kas iezīmē šo kā aktuālu problēmu sabiedrībā, īpaši sieviešu auditorijās. Slimību profilakses un kontroles centra sniegtie statistikas dati apstiprina, ka krūts vēzis pārsvarā skar tieši sievietes – 2014. gadā no 1179 uzskaitē reģistrētiem krūts vēža pacientiem, tikai 8 ir vīrieši.

Krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā. Risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai devītajai sievietei valstī. Svarīgi atgādināt, ka atklājot vēzi agrīnā stadijā, to vēl iespējams efektīvi un laicīgi ārstēt – 90% gadījumu, diagnosticējot to agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti. Analizējot pēdējos pieejamos statistikas datus, iezīmējas aktuāla problēma – pēdējos gados krūts vēzis tiek diagnosticēts tieši jaunām sievietēm. 2014.gadā reģistrētā jaunākā paciente bija tikai 25 gadus jauna. Lai meklētu attiecīgās problēmas risinājumus, ir nepieciešams uzrunāt tieši jaunās sievietes rūpēties par sevi, savu veselību jau šodien, jo tikai tā iespējams izvairīties no smagām saslimšanām nākotnē.

pamosties_isfilma

Īsfilmas pamatā ir dokumentāls stāsts par Unu Liberti – sievieti, kura izvēlas dalīties savā pieredzē par saslimšanu ar krūts vēzi. Viņas stāsts atklāj ne vien smago pārdzīvojumu, ko rada šādas diagnozes noteikšana, bet arī sievietes spēku un uzticēšanos, uzveicot to. Unas Libertes attieksme, pieredze un atklātība spēj uzrunāt un iedvesmot gan sievietes, kurām pašām nācies saskarties ar krūts vēzi, gan tās, kuras par to nekad nav domājušas.

Projekta “Pamosties..”  idejas autores un īsfilmas veidotājas ir trīs Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžas absolventes, kuras ar šo projektu vēlreiz vēlas atgādināt sievietēm, cik svarīgi ir regulāri rūpēties ne vien par savu krūšu, bet fizisko un garīgo veselību kopumā.

Projekts tapis sadarbībā ar producentu kompāniju “MediaSense”, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību “Dzīvības Koks” un radošo aģentūru “Metaforu Fabrika”.

Atbalstītāji: “Skrīveru Saldumi”, “Purpurs”, “Ze Donats”, “Gusto”, Basketbola klubs “VEF”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.