5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ziemas traumas? Kā ar mājas aptieciņu varam mazināt nelielas ziemas traumas

 

traumas_ziema

Ziemas prieku baudītājiem gada aukstākie mēneši ir vislabākais laiks, kad var nodoties iemīļotākajām ziemas aktivitātēm – slēpošanai un slidošanai. Bērniem savukārt prieku sagādā laišanās ar ragaviņām no kalna, ko dažreiz kopā ar mazajiem izmēģina arī kāds no pieaugušajiem. Lai arī ziemas priekus var un vajag baudīt, drošāk jutīsimies, ja zināsim, kā rīkoties un kādus medicīniskus līdzekļus lietot gadījumā, ja, aktīvi baudot ziemu, radusies kāda ziemas trauma.

Pirmais solis –  ievērojam miera režīmu.

Brīdī tūlīt pēc traumas rašanās ir jābūt apdomīgam un jācenšas nodrošināt nekustīgs stāvoklis un miers vietai, kura cietusi. Mēdz gadīties, ka uzreiz pēc traumas gūšanas sāpes nav tik izteiktas, tādēļ varētu padomāt, ka varam turpināt slēpot vai slidot, nepievēršot uzmanību nelielajam diskomfortam. Tomēr šāda rīcība ir kļūdaina – lielākas sāpes un tūska var rasties tikai pēc dažām stundām, bet, turpinot aktīvi kustēties pēc traumas gūšanas, traumētajai vietai rodas papildu slodze, kas to var tikai pastiprināt. Tāpat, ja traumu guvis bērns, svarīgi, lai blakus esošais pieaugušais nomierinātu un uzmanītu, vai savainotā vieta netiek kustināta. Tātad, cietušajai ķermeņa daļai jāpaliek pēc iespējas mierā!

Otrais solis – izvēlamies nepieciešamo līdzekli no pirmās palīdzības aptieciņas.

Gūtās traumas var būt dažādu veidu – tās var būt kā vaļējas brūces vai sīki nobrāzumi, tā arī sasitumi, izmežģījumi vai sastiepumi. Līdz ar to, arī pa rokai nepieciešamības gadījumā būtu jābūt pirmās palīdzības aptieciņai, kurā var atrast pamata līdzekļus dažādu traumu aprūpēšanai.

Lai arī nobrāzumus mēdzam uzskatīt par vieglām traumām, tos nepieciešams kārtīgi aprūpēt uzreiz pēc rašanās. Šādu vainu aprūpei, ja nu tādas radušās ziemas aktīvās atpūtas laikā, savā pirmās palīdzības aptieciņā derētu iekļaut līdzekļus, kas satur dekspantenolu –  vielu, kas veicina ādas reģenerāciju. Aptieka šobrīd piedāvā iegādāties gan šo vielu saturošas ziedes, gan putas.

Gadījumā, ja ir radusies vaļēja brūce, pirmais solis ir tās dezinfekcija. Šeit lieti noderēs visparastākie pirmās palīdzības aptieciņa atrodamie dezinfekcijas līdzekļi: briljanta zaļā vai ūdeņraža šķīdums, kā arī kliņģerīšu tinktūra.

Pirmās divas diennaktis pēc traumas – sasituma, izmežģījuma vai sastiepuma – veidošanās lieliski varētu palīdzēt tik vienkārša lieta, kā aukstas kompreses (bet noteikti ne siltas vai karstas!), ko jāliek un jāpatur pie cietušās vietas pat četras reizes stundas laikā. Aptiekā nopērkami arī gēli un aerosoli, kuru sastāvā esošās vielas palīdz uzturēt aukstuma sajūtu, kas nepieciešama sāpju mazināšanai. Savukārt, turpinot iepriekšējo punktu par traumētās vietas nekustīguma saglabāšanu, miera stāvokļa nodrošināšanā labs palīgs būs vai nu pārsēji un plāksteri vai elastīgās saites atkarībā no gūtās traumas veida. Elastīgo pārsēju pluss ir spēja mazināt asins pieplūdumu savainotajai vietai, kas mazina piepampumu un asinsizplūdumu veidošanos.

Visbeidzot, ja sāpes ir visai spēcīgas, būtu jādomā, kādi atsāpināšanas līdzekļi varētu būt  lietojami konkrētajā situācijā. Jāizvēlas medikamenti, kas ne tikai vienkārši noņem sāpes, bet arī mazina iekaisumu un/vai tūsku, lai to iedarbība būtu dziļāka. Viens variants ir sāpes un iekaisumu mazinoši gēli, bet, ja sāpes ir lielākas, iespējams, ar to vien nepietiks. Šādā gadījumā aptiekas piedāvājumā jāmeklē iekaisumu un sāpes mazinošo iekšķīgi lietojami medikamenti, kurus labāk palīdzēs izvēlēties ārsts vai farmaceits.

Trešais solis: rūpīgi izvērtējam gūtās traumas nopietnību.

Ziemas traumas mēdz būt  dažādas ne vien to veida, bet arī nopietnības pakāpes ziņā. Lai arī neatkarīgi no gūtās traumas smaguma svarīgi zināt, kā sniegt pirmo palīdzību uzreiz pēc traumas gūšanas, pēc tam allaž rūpīgi jāizvērtē, vai trauma nav nopietna un nav jāmeklē speciālista – ārsta – palīdzība. Nekādā gadījumā nevajadzētu ielaist situāciju, ja pastāv iespēja, ka radies, piemēram, lūzums vai smadzeņu satricinājums. Tāpat nekad nevajadzētu justies neērti konsultēties ar ārstu, domājot: „Ak, tas jau tāds sīkums, gan jau drīz sadzīs, kādēļ gan es eju pie daktera?” Īpaši, ja sāpes traumētajā vietā ilgstoši ir tik spēcīgas, ka nepieciešams pat lietot atsāpinošus medikamentus, noteikti jāvēršas pie speciālista. Labāk tomēr lieku reizi pārliecināties par savu veselības stāvokli, nevis nesaņemt pienācīgu ārstēšanu kādai nopietnākai problēmai, ja nu tāda tomēr radusies.

            Ziemas laiks ir jāizmanto, lai nodarbotos ar savu mīļāko aktīvo sportu, tomēr rūpēs par sevi nav jāaizmirst arī painteresēties par medicīnas līdzekļiem, kurus iesaka, ja konkrētajā aktivitātē gūta trauma. Aptieka šobrīd iesaka ne vienu vien variantu, kā par aktīvā sporta cienītājiem mazināt nelielas traumas, galvenais ir zināt, kā pieejamos līdzekļus izmantot attiecīgajā situācijā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.