7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Emocionālais izsīkums: Ja nezini, ko darīt ar savu dzīvi…

 

 

lab-mastiff-mix_fbdb6441bec9d7ec
Emocionālais izsīkums šodien nemaz nav tik reta parādība. Taču spēku izsīkums un šaubas (“Vai es visu daru pareizi savā dzīvē?”, “Kur man tālāk virzīties?”) ir lielisks iemesls tam, lai pārskatītu savas prioritātes. Iespējams, šis raksts palīdzēs saprast, kādā virzienā rīkoties, lai sāktu no savas dzīves gūt labsajūtu un baudu.

Atceros laiku, kad mācījos universitātē. Tad es domāju, ka man jāizvēlas darbs, kuru darot, es būšu laimīga turpmākos 50 gadus, vai pat vairāk. Cik ļoti grūts ir šis uzdevums! Es pat iedomāties to nevarēju!

Realitāte ir tāda, ka nav iespējams pilnīgi noteikti saprast un zināt to, kas atnesīs prieku tev visu mūžu. Tu pat nevari zināt, kas nesīs tev prieku un darīs laimīgu, pēc 5 gadiem. Taču mēs katrs zinām to, kas dara mūs laimīgus šodien – šajā brīdī. Un, ja tava šodienas esošā situācija tevi nomoka, tad noteikti jādodas uz priekšu. Pati dzīves sāls ir tajā, ka mums jāizmēģina dažādas lietas un jāapzinās, ko vēlamies darīt un sasniegt nākotnē.

Un te nu jāatceras dažas, pavisam vienkāršas patiesības:

1. Neviens nevar ieplānot savu nākotni.

Atceries to, ka tu taču nevari zināt, kas tevi sagaida rīt. Dzīve ir pārsteigumu un negaidītu pavēsrienu pilna. Taču, ja tu nodarbojies ar to, kas tev sagādā prieku (un nav svarīgi, vai tas ir darbs vai aizraušanās), tas tavu ceļojumu dzīvē padarīs daudz interesantāku un jautrāku.

2. Var samierināties ar diskomfortu.

Dažkārt kaut kas mūs dzīvē neapmierina. Piemēram, var pietrūkt naudas visam tam, ko vēlamies izmēģināt. Ja tev patiešām kaut ko gribās, nāksies pieciest dažas neērtības mērķa sasniegšanas ceļā. Piemēram: es vēlos savu personīgo suņu pajūgu, lai piedalītos sacensībās, kas notiek Aļaskā. Tā dēļ man nācās atteikties no savas ērtās, tīrās mājas pilsētā un pārcelties uz Aļasku. Mums šeit bieži ir ūdens trūkums un traucējumi elektrības padevē, mūsu būda ir daudz mazāka un neērtāka par iepriekšējo māju. taču mēs nekoncentrējamies uz šo diskomfortu, tāpēc ka dzīvojam brīnumskaistā vietā un es esmu ceļā uz sava mērķa piepildījumu.

3. Dzīve ir mainīga un labāk iemācīties mainīties tai līdzi.

Notiek visādi. Kad man šķita, ka man ir viss, par ko varu sapņot – lielisks darbs un karjeras iespējas, brīnisķīga māja, mani atlaida, es pazaudēju māju. Man palika 40 gadi, un tas viss notika vienas nedēļas laikā. Pēc tam atklājās, ka esmu stāvoklī. Izdevusies nedēļa:) Pāris dienas pavadīju depresijā, guļot uz dīvāna, bet pēc tam man radās plāns un es devos uz Aļasku. Apstākļus var un vajag izmantot savā labā. Katras nepatikšanas – tā ir iespēja paveikt ko nozīmīgāku.

4. Attālināt darbības, nav tā labākā stratēģija.

Mēs mūžīgi nebūsim jauni. Tāda ir patiesība. Ja nesāksi lietderīgi izmantot savu laiku un rīkoties, sasniedzot savus iecerētos mērķus, tu riskē ar iespēju mūža beigās palikt pie sasistas siles. Ja tu patiešām sapņo ko sasniegt, labāk sāc rīkoties tagad. Paši grūtākie ir tieši pirmie soļi, taču labāk tomēr atrauties no interneta un sākt darīt! Tu nepavirzīties ne soli uz priekšu, ja nesāksi darīt, bet tikai turpināsi prātot un sapņot par to, kādas virsotnes varētu sasniegt.

5. Jautājumi tev palīdzēs tikt skaidrībā ar sevi.

Nav nemaz tik slikta ideja, veltīt sev nedaudz laika. Var uzdot sev ļoti svarīgus jautājumus. Saprast sevi. Pameditēt. Sastādīt sarakstu ar lietām, kas tev ir svarīgas un interesē, un ar ko tu varētu nodarboties, ja tev būtu pietiekami daudz naudas un laika. Globāli domāt nav viegli, bet ir svarīgi. Nomierini savu prātu, ar tā mūžīgo “ja”, un pafantazē par šo tēmu.

6. Nevajag mesties ar galvu cilpā.

Ja ir darbs vai nodarbošanās, kurš tev ir interesants un svarīgs, pamēģini nodarboties vēl ar kaut ko, no darba brīvajā laikā. Iespējams, bez samaksas, lai saprastu, vai tiešām tas ir tas, ar ko tu vēlētos arī turpmāk nodarboties. Pat paši drosmīgākie un lielākie sapņi tev nepalīdzēs, ja neņemsi vērā reālo, patieso dzīves pieredzi. Dažkārt šķiet, ka tev ļoti gribas nodarboties ar ko tādu…, bet pamēģinājis, saproti, ka tas nav gluži tas, ko biji iedomājies. Ļoti svarīgi ir izmēģināt, pirms kardināli ko mainīt.

7. Ir svarīgi veidot uzkrājumus.

Ja tev ir vajadzība pārcelties uz citu vietu, vai apmeklēt kādus kursus vai mācības, būs ļoti būtiski piestrādāt kaut kur un piepelnīt kādu lieku naudu. Es ilgus gadus strādaju pie tā, lai mans redaktora portfolio būtu pietiekami apjomīgs tam, lai es varētu sākt strādāt mājās. Un tagad man ir tāda iespēja, rediģēt rakstus, atrodoties savā Aļaskas būdā, saņemt par to naudu, lai dzīvotu un pabarotu savus suņus. Protams, es vēlētos, lai, piedaloties suņu pajūgu sacensībās, es varētu nopelnīt arī naudu, taču pagaidām es tikai veidoju un trenēju savu komandu. Man vēl nav pietiekamas pieredzes sacensībās, taču ir laba rakstnieka reputācija. Tā es nodarbojos ar vienu iemīļoto darbu, lai apmaksātu otru.

8. «Jā!» jaunām iespējām.

Iespēja izmainīt savu dzīvi, var “gulēt” tev tepat – deguna priekšā, bet tu vienkārši vari to neievērot un atbilstoši – arī – palaist vējā. Nepalaid garām savas iespējas. Dažkārt tās parādās it kā neīstajā laikā, taču tu vari to ietekmēt. Tieši tavos spēkos ir atvērt iespējām durvis – vai arī palaist tās tālāk – lai durvis atver kāds cits.

Kad centies saprast, ko darīt ar savu dzīvi, atceries pašu galveno, bezdarbība nav darbība. Svarīgākais ir pieņemt lēmumu un mēģināt, neskatoties uz to, ka dažkārt nebūsi apmierināts ar savu lēmumu un rezultātu. Ļauj sev kļūdīties! Mūža beigās tu nenožēlosi to, ka riskēji un kļūdījies. Bet to, ka nemēģināji un neriskēji vispār, noteikti nožēlosi.

Noliec savu datoru un sāc dzīvot!

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.