1.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Krievu valoda – vai tagadnes nepieciešamība?

 

Bilde Nr 1. Dievietei.lv kolaza

Angļu valodas kursi kādu laiku atpakaļ bija uz izķeršanu, jo pieauga šīs svešvalodas nozīme ikdienas dzīvē un to sāka pieprasīt darba devēji. Kā gan citādi? Darbs ar datoru, līgumi, komunikācija ar ārzemju klientiem ietilpa darba pienākumos lielai daļai nodarbināto. Angļu valodu nācās apgūt tiem cilvēkiem, kuri ļoti labi orientējās krievu un latviešu valodās. Tagad situācijai ir tendence mainīties. Angļu valodu bērni sāk apgūt jau bērnudārzā. Pēc Izglītības centra Durbe novērojumiem, kādreiz novārtā atstātā krievu valoda atgriežas mūsu dzīvē ar jaunu sparu. Tagadējā paaudze lieliski komunicē angļu valodā, bet krievu valoda ļoti bieži sagādā grūtības. 

Ginta, strādā valsts iestādē: “Krievu jauniešiem šobrīd ir priekšrocības. Viņiem dzimtā ir krievu valoda. Ja viņš ir saprātīgs, viņš iemācās latviešu plus vēl angļu. Bet latvietis labi ja iemācās angļu un vīpsnā par krievu. Beigās viņš ir zaudētājs. Tāpēc arī lieku bērniem mācīties krievu valodu nevis vācu.”

Kāpēc būtu jāizvērtē iespēja apgūt vai pilnveidot krievu valodas prasmes? Bez šaubām jebkādas svešvalodas apguve bagātinās Jūs kā personību gan intelektuālā, gan arī komunikatīvā aspektā. Taču krievu valodas apguve būs apzināts ieguldījums Jūsu tagadnes un nākotnes konkurētspējā. Tieši šī slāvu valoda ir pieprasīta darba tirgū ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Lielākajai daļai pakalpojumu un tirdzniecības uzņēmumu ir krievvalodīgi klienti un sadarbības partneri. Tūrisma, ēdināšanas un izklaides nozarē viesi no Krievijas ir neatņemama sastāvdaļa. Līdz ar to cilvēkam, kurš perfekti pārvalda latviešu, angļu un krievu valodu, šajos konkurences apstākļos iegūt vēlamo amatu būs daudz, daudz vienkāršāk. 

Ilze Silova, Gastrobārs T73 vadītāja: ”Restorānu biznesā strādājot, obligātā prasība ir zināt krievu valodu. Darbinieku atlases laikā viens no jautājumiem ir kādā līmenī potenciālais darbinieks zina krievu valodu. Viena no mūsu prioritātēm – komunikācija ar viesiem tiem saprotamā valodā, lai klientam sniegtu pilnvērtīgu augsta līmeņa servisu.”

 

Toms, strādā apdrošināšanas jomā: ”Strādājot apdrošināšanā un uzrunājot klientus, krievu valodas zināšanas noder katru dienu. Turklāt, bieži nepieciešamas ne tikai runāšanas prasmes, bet arī rakstīšanas un lasīšanas. Bez krievu valodas zināšanām man būtu daudz grūtāk veikt savus ikdienas pienākumus un grūtāk kontaktēties ar krievvalodīgo auditoriju.”

Krievu valoda noder arī ceļojot. Šīs valodas prasme liks justies drošāk un omulīgāk ne tikai Krievijā, bet arī Bulgārijā, Kazahstānā, Baltkrievijā un pat Izraēlā. Turklāt krievu valoda atvērs Jums durvis uz kultūru – Dostojevskis, Tolstojs, Čaikovskis, Rahmaņinovs, Tarkovskis. Tie nav kalambūri, tās ir krievu kultūras leģendas, kuras Jums būs iespēja baudīt un saprast to oriģinālvalodā.

Ja arī Jūs vēlāties pilnveidot sevi un apgūt krievu valodu, noteikti ieteicams izvēlēties akreditētu valodu skolu un viena no tām  ir Izglītības centrs Durbe, kas ir uzticams un profesionāls eksperts ar 20 gadu pieredzi svešvalodu mācīšanas jomā. Jāpiebilst, ka tas ir vienīgais EAQUALS starptautiski akreditētais valodu centrs Latvijā, kas neapšaubāmi apliecina visaugstākos kvalitātes standartus. Komunikatīvās mācību metodes izmantošana pieredzējušu pasniedzēju vadībā nodrošina maksimāli efektīvu valodas apguvi un ir pieradīts, ka jau pirmajā nodarbībā studenti aktīvi papildina un sāk lietot apgūstamo valodu. 

Santa Gaile, IC Durbe kliente: „Es izvēlējos apgūt krievu valodu, jo man tā ir nepieciešama gan ikdienā, gan darbā. Nodarbībā jutos ļoti ērti un labi, man patika nelielais cilvēku skaits grupā un visiem bija dots laiks izteikties. Mani pārsteidza tas, cik ļoti atraktīvs bija mūsu pasniedzējs! Beidzot varēšu lasīt grāmatas un skatīties filmas krievu valodā!”

Vai katru Vecgada vakaru skatāties filmu “Likteņa ironija”, lasot latviešu subtitrus kadru apakšā? Iespējams vēlaties pastaigāties pa Maskavas ielām vai izstaigāt Ermitāžas muzeju, taču neesat saņēmis drosmi doties uz Krieviju? Varbūt grāmatu plauktā stāv Bulgakova “Meistars un Margarita” šedevrs tulkojumā? Varbūt, efektīvākai darba pienākumu pildīšanai jums nepieciešams pilnveidot savas krievu valodas prasmes? Ja varat atbildēt apstiprinoši uz šiem jautājumiem, tas nozīmē, ka iespējams pienācis laiks mācīties krievu valodu!

Vakara kursi mini

 Aicinām  pieteikties krievu valodas kursiem no 30. marta un jau pēc 3 mēnešiem Jūs pārliecinoši izmantosiet krievu valodu darbā, uz ielas un ārzemēs. Vairāk informācijas par Izglītības centra Durbe svešvalodu kursiem – tostarp angļu un latviešu valodas, kā arī NVA kuponu bezmaksas kursiem, aicinām skatīt  www.durbe.edu.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.