8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Par ko pieaugušie bērni mēdz būt aizvainoti uz saviem vecākiem

 

Depositphotos_4230050_s

Diemžēl visspēcīgākos apvainojumus mēs visbiežāk saņemam no mums vistuvākajiem cilvēkiem. Kā apgalvo psihologi, bērnu aizvainojums uz vecākiem netiek aizmirsts visu atlikušo dzīvi. Bet, par ko visbiežāk bērni apvainojas?

Nevēlēšanās rēķināties ar bērna viedokli
Visizplatītākais iemesls, par ko bērni apvainojas uz saviem vecākiem, ir neprasme vai nevēlēšanās rēķināties ar bērna viedokli, necienīga attieksme, nievājoši un pazemojoši izteicieni. “Maz, ko tu gribi!”, “Darīsi tā, kā es saku”, – šādus vecāku izteicienus izauguši bērni atceras vēl ilgus gadus.

Netaisnība
Nekas neievano tik stipri, kā netaisnīgi tuvi cilvēki spriedumi. Diemžēl diezgan bieži vecāki netaisnīgi apvaino savus bērnus par rīcībām, kuras viņi pat nav veikuši. Tāds pāridarījums var saglabāties izaugušajos bērnos uz visu atlikušo mūžu.

Nodevība
Tas, ko daudzi bērni nekad nevar aizmirst – ir tuva pieaugušā nodevība. Pārkāpts solījums, bērnam nozīmīgo noslēpumu izstāstīšana citiem cilvēkiem, citu cilvēku interešu nostādīšana augstāk par bērna interesēm – tādas pieagušo rīcības izraisa visspēcīgāko negatīvo ietekmi uz bērnu un viņa attiecībām pašam ar saviem vecākiem.

Vienaldzība
“Dari, ko gribi, man vienalga”, – tāda vecāku attieksme apvaino ne mazāk, kā pastāvīgie aizliegumi un diktāts. Vienaldzīga, attālināta attieksme pret savu paša bērnu no vecāku puses var kļūt par nopietnas psiholoģiskas traumas iemeslu, kas atstās savu nospiedumu uz visu atlikušo dzīvi.

Salīdzināšana ar citiem bērniem
Vēl spēcīgāk bērnībā ievaino vecāku veiktā bērna salīdzināšana ar brāļiem, māsām un bērna draugiem. It īpaši, ja salīdzināšana vienmēr notiek par sliktu tam, kura īpašības salīdzina.

Apmāns
Ļoti bieži vecāki māna savus bērnus vislabāko iemeslu vadītu: lai noslēptu kādas skumjas vai nepatīkamas ziņas no bērna, pasargātu viņu no traumējošiem notikumiem vai ziņām. Tomēr tāds apmāns, pat vislabāko iemeslu vadīts, var beigās kļūt par bērna nopietnas apvainošanās uz vecākiem iemeslu.

“Es tev neticu”
Samērā bieži vecāki, pat mīlošie, pieļauj lielu kļūdu, pastāvīgi parādot, ka netic sava bērna spēkiem.  “Dod, labāk es pats izdarīšu”, “Tev vienalga nekas nesanāks”, “Kam tu tāds nepraša būsi vajadzīgs” – frāzes, kas uz visiem laikiem var palikt bērna galvā, un nopietni ietekmēt viņa turpmāko dzīvi.

Iemesli bērna aizvainojumam uz vecākiem var būt daudz un dažādi. Daļa no tiem aizmirstas ļoti ātri, neatstājot nekādas pēdas. Daļa paliek atmiņā ilgi. Tāpēc visiem vecākiem ir ļoti svarīgi aizdomāties, kādas tieši darbības, vārdi un emocijas (vai to trūkums) var ietekmēt viņu bērnu nākotnes dzīvi, kļūstot par nopietna aizvainojuma iemeslu ilgu gadu garumā.

Lasi vēl:

Ceļošana kopā ar bērniem: Ko iegaumēt?

Jūs nupat “salauzāt” savu bērnu! Apsveicam!

Mazgājiet savas rokas pirms pieskarieties bērnam!

10 labas filmas bērniem: mudina rūpēties un nebaidīties

PVA līme uz trauku mazgājamā sūkļa un vēl daudzi citi ieteikumi radošām nodarbēm kopā ar bērniem

avots: deti.mail.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.