0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pediatre: gatavojieties vasarai laikus!

 

Ārsti norāda – lai mazajiem daudz spēka atpūtai un laba veselība, pavasaris ir īstais laiks imunitātes stiprināšanai. Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) pediatre Anna Birka iesaka vairākus padomus, kas palīdzēs pienācīgi sagatavoties vasaras izklaidēm.

a dirty little girl eating a nice crispy apple

IMUNITĀTEI UN VESELĪBAI

  • Jo vieglāk, jo labāk. Pavasaris ir viltīgs – saulē ir karsti un ap stūri ēnā jau ir auksti. Pamazām pieradini bērnu un sevi vieglākam apģērbam un izvēlies drēbes atbilstoši laikapstākļiem. Viens variants ir tērpies “kārtās”. Otrs – rezerves jaku, cepuri un cimdus iemet somā vai ratos. Tā varēsi pielāgoties temperatūras svārstībām. Ja pēkšņi sācies karstāks laiks, pārliecinies, lai mazais nav pārtuntulēts. Lieku reizi to atgādini arī bērnudārza audzinātājām.
  • Zāle, smiltis, akmentiņi – dabīgā pēdu masāža! Pēc pirmā pērkona negaisa var sākt staigāt ar basām kājām, tomēr tas jādara pakāpeniski, konsultējoties ar pediatru – viss atkarīgs, cik rūdīts ir bērns. Iespēju robežās ļauj bērnam pārvietoties ar basām kājām pa zāli un citiem dabas materiālu segumiem (čiekuriem, skujām, smiltīm, akmentiņiem). Tāpat arvien biežāk vēdini māju, ver vaļā logus! Tas mazo norūdīs.
  • Vitamīns stiprai imunitātei. D vitamīns, kas radies saules ietekmē, asinīs paliek divas reizes ilgāk par to, kas uzņemts ar uzturu, piemēram, zivīm, olām, sieru u.c. Nav vēlams atrasties saulē par ilgu un pārsauļoties, tomēr bērnam ieteicams būt saulē vismaz trīs reizes nedēļā pa 15 minūtēm. Papildus saules peldēm iekļauj uzturā ar D vitamīnu bagātinātus produktus, brokastu pārslas, Danonki biezpiena sieriņus vai jogurtus.

Thomas_Haley_1

DZĪVESPRIEKAM UN SPĒKAM

  • Pašu gatavoti “modes ēdieni”. Patlaban veselīga dzīvesveida fani aizrāvušies ar tādiem “superproduktiem” kā nātres, pienenes, kvinoja u.c. Reti kurš bērns ar prieku ko tādu ēdīs! Tā vietā atceries par pierastākiem produktiem, kas var kļūt par ikdienas “modes” uzkodu, it sevišķi – ja bērns pats piedalījies tā audzēšanā vai gatavošanā. Piedāvā svaigi sagrieztus ķirbjus, saldētas upenes, burkānus – gareniski grieztus vai veselus, vai sarīvētus ar rozīnēm, biezpienu ar paša uz palodzes audzētiem lociņiem vai dillēm (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/132).
  • Sportiskas izklaides. Vai tas būtu velosipēds, skrejritenis vai skrituļslidas – jebkura veida izkustēšanās raisīs apetīti un uzlabos garastāvokli. Galvenais – nodrošini mazo ar atbilstošu inventāru (ķiveri, ceļu sargiem u.tml.), kā arī ērtu, laikapstākļiem atbilstošu apģērbu.
  • Bērnības spēles. Kā mudināt mazo pavadīt vairāk laika svaigā gaisā? Pastāsti un parādi spēles no tavas bērnības – klasītes, lecamās gumijas, “Akmeniņ, lec laukā”, paslēpes, “Augstāk par zemi” u.c. Ļauj bērnam sasmulēties, jebkurus traipus var iztīrīt, rokas un seju – nomazgāt. Idejas pagalma spēlēm iespējams atrast milakaspele.lv.

 vasara_foto_Una_Gavare (1)

DROŠĪBAI UN SIRDSMIERAM

  • Vakcīna – vienīgais veids, kā izvairīties no ērču encefalīta. Līdz divu gadu vecumam to var veikt pie ģimenes ārsta ar atlaidi. Citur vakcīna vidēji maksā 31 eiro. Atceries – ērces mīt arī pilsētu parkos, un ar encefalītu var inficēties, dzerot neapstrādātu kazas pienu.
  • Dabīgi odu atvairītāji. Līdz ar silto sezonu mostas arī odi. Izmanto dabīgus līdzekļus – istabā uz palodzes noliec ģerānijas vai lavandas, pie bērna gultiņas lina maisiņos saber vai citronā sadur krustnagliņas. Tās var ielikt arī ratiņos, ejot pastaigās.
  • Nost ar lapsenēm! Sākoties siltajam laikam, augļu un ogu sezonai, papildu izmanību pievērs lapsenēm. Dzen tās prom no dzērieniem un izrunājies ar mazo, ka šo “zvēru” nevajadzētu spiest nost ar plikām plaukstām vai pēdām.
  • Suņi un kaķi ir draugi tikai pasakās. Pastāsti bērnam, ka svešiem dzīvniekiem nevajadzētu ķerties ap kaklu. Pieskati mazo, pat ja esat kopā ar savu, kaimiņu vai draugu suni.
  • Dubults neplīst. Atkārojiet kopā ceļu satiksmes, ugunsdrošības un ūdens tilpņu noteikumus. Nokūstot sniegam, ceļu satiksme kļūst arvien intensīvāka. Lieks solis tālāk no ielas, pasargās tevi un mazo arī no apšļakstīšanas ar peļķu ūdeni. Vērts atgādināt veco, labo patiesību – neļauj spēlēties ar sērkociņiem! Un NEKAD nelaid mazo vienu pašu peldēties! Svarīgi, lai bērns vienmēr peld uz krastu, nevis pretējā virzienā.

foto_Una_Gavare

Par Mazo ekspertu skolu

Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta 2014. gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2-6 gadus veciem bērniem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.