19.3 C
Rīga
svētdien, 28 aprīlis, 2024

Pavasara saule un aizsardzība: Ko ņemt vērā?

 

Parādoties pavasara saulītei, cilvēki sāk vairāk darboties pa āru, bet visai šai jaukajai padarīšanai ir viens mīnuss – spēcīgā saule, kā rezultātā tava āda var apdegt. Nepakļaujiet sevi saules starojumam – ievērojot šos padomus, tu spēsi izvairīties no lielas nelaimes.

Daudziem rodas jautājums – vai tiešām pavasara saule ir spēcīgāka un āda ir jāaizsargā pat vairāk nekā vasarā? Jā, tā tiešām ir – pavasarī atrodoties saulē, nedrīkst pārforsēt, jo ja cilvēks ilgstoši atradīsies saulē, liela iespējamība, ka cilvēks apdegs un līdz ar to, cilvēkam var kļūt slikti ar veselību.

Parūpējies par to, lai tavs bērns neapdegtu saulē

Pavisam maziem bērniņiem ieteicams tādā saulē uzturēties tikai no paša rīta vai vakarpusē. Bērniņš saulē nedrīkst ilgi atrasties, tāpēc šādā siltā laikā lieliski noderēs saules sargi.  Gaiša āda saulē, arī pavasarī dienas vidū sāk apdegt pēc 15-20 minūtēm, ja nav lietoti saules aizsargkrēmi.

Ārsti iesaka

Ikdienā staigāt ar cepuri galvā un apģērbu, kas nosedz visu pārējo ķermeni.

  • Tas, cik ilgi konkrētais cilvēks drīkst pavadīt saulē, ir ļoti atkarīgs no tā, kādu tā saukto fototipu šis cilvēks pārstāv. Fototips ir cilvēka ādas tipu klasifikācija pēc krāsas, matu un acu krāsas, vasaras raibumu daudzuma, ādas jūtības pret sauli u.c.
  • Otrs faktors, kas ļoti ietekmē uzturēšanās ilgumu, ir saules aktivitāte, ko var iedalīt gan pēc mēneša, gan dienas stundām. Parasti katru gadu lielākā saules aktivitāte, kas nozīmē arī nopietnāku kaitējumu, ir vērojama tieši vasaras sākumā – maijā un jūnijā.
  • Nereti cilvēki uzskata, ka sauļoties drīkst tik ilgi, kamēr āda vēl nesūrst un nav kļuvusi sarkana, taču, ja šādas pazīmes uz savas ādas novēro, tad tas liecina par to, ka ādai saules staru jau ir krietni par daudz. 

Veselīga sauļošanās ir tāda, kura uz ādas neatstāj bojājumus – pēc sauļošanās tu nedrīksti izjust ādas sūrstēšanu vai sāpes! Rūpējies par sevi un saviem mīļajiem un, centies ilgi, neatrasties saulē, jo tas var kaitēt tavai veselībai!

Raksts tapis sadarbībā ar file22457477_mana_liels

Avots: www.log.ng.jovago.com


var ClickMeter_pixel_url = '//pixel.watch/1rgz';

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.