6.4 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

5 pazīmes tam, ka jūs paši postāt savu ģimeni un savu mīlestību

 

hipster-0002-682x351

Pēdējā laikā uzrakstīti ļoti daudz raksti par tēmu “Pašpalīdzība”, bet mājās izaudzināti padomdevēji un “speciālisti” dažreiz iesaka mums rīkoties tā, kā tieši nekādos apstākļos rīkoties nedrīkst. Tas jo īpaši attiecas uz attiecībām ģimenē.

Patiesībā cilvēki šķiras ne tāpēc, ka kāds pārī nav piemērots partnerim pēc horoskopa vai izsaka pārāk maz komplimentu.

Kā rāda Pola Amato un Denīza Previti pētījumi, iemesli parasti ir pavisam citi.

  • 21,6% laulības tiek šķirtas tāpēc, ka kāds no partneriem ir bijis neuzticīgs;
  • 19,2% – šķiras psiholoģiskas nesaderības dēļ;
  • 10,6% – šķiras tāpēc, ka viens no partneriem lieto alkoholu vai narkotikas;
  • 9,6% – šķiras tāpēc, ka partneri attālinās viens no otra;
  • Fiziska un psiholoģiska vardarbība ir par iemeslu 5,8% un attiecīgi 4,3 % šķirto laulību.

Pētnieks Džons Gottmans apgalvo, ka visa pamatā ir mūsu ieradumi. Un pastāv vismaz pieci “toksiski”ieradumi, kas arī noved pie divu mīlošu partneru šķiršanās. Lūk, tie ir:

  1. Jūs regulāri viens otru apvainojat.

Šo fenomenu psiholoģijā sauc par “kauzālo atribūciju”: tas ir, kad jebkuras problēmas ģimenē viens no partneriem saista ar personīgajām otra partnera īpašībām. “Tu nekad neklausies”, “Tu vienmēr esi pārāk aizņemts” vai ‘Tas tev vispār ir tipiski”.

Frenka Finčmana un Tomasa Bredberija darbs atklāj, ka lielākā daļa stabilu laulību izjūk tieši tādu vispārinājumu un pārēju uz personību dēļ.

Ieradums saistīt visas problēmas ar partnera rakstura īpašībām ātri noved pie emocionālas atsvešinātības.

Pirmā pazīme tam, ka jūsu pārī kaut kas tāds pastāv ir, piemēram, neprasme vienoti rīkoties ceļā. Vīrs-vadītājs, piemēram, lūdz sievu-pasažieri paskatīties kartē un pateikt viņam, kur ir jānogriežas. Noteiktā brīdī abi saprot, ka brauc ne uz to pusi. Vīrs uzreiz sāk apvainot sievu, ka viņa ir “tik stulba, ka nemāk pat ar karti tikt galā”¸bet sieva kaislīgi atbild, ka vīrs pats ir idiots, un ka viņa visu ir pareizi paskaidrojusi.

Patiesībā jau GPS-navigācija var saasināt jebkuras attiecības un ļoti bieži ir strīda iemesls.

  1. Jūs neviens nav mācījis, kā runāt vienam ar otru.

Ja kaut kāda situācija kādam no partnerim izraisa aizkaitinājumu, un viņš atsakās to apspriest, tas var kļūt par lielu problēmu. No sākuma viņa uzdod viņam jautājumu. Viņš dusmojas un neatbild. Pēc tam viņa paaugstina balsi, viņš pieceļas un saka: “Es esmu noguris no tavām histērijām. Es aizeju”. Un iziet no telpas.

Šāds modelis ir ļoti bieži sastopams, un tā atkārtošana var būt par ticamu iemeslu laulāto neapmierinātībai, depresijai, šķiršanai vai pat fiziskai vardarbībai.

Šis ir viens no izplatītākajiem uzvedības modeļiem: vīrs žēlojas par sievas “mūžīgo čīkstēšanu”, bet viņa savukārt jūt, ka vīram vairs nav interesanta.

Ja situācija bieži atkārtosies, laulība gandrīz simtprocentīgi izjuks.

  1. Jūs viens otram nestāstat nekādus stāstus.

Slavenais Artura Arona pētījums liecina, ka ikdienas dzīves stāstu stāstīšana un ieradums uzdot jautājumu sarunubiedram ir svarīga “saistības”daļa attiecībās. Ja vīrs un sieva pārstāj dalīties viens ar otru par darbu vai attiecībām ar draugiem, tad laulība ir mirusi.

Vissliktākais ir tas, ka tas notiek pavisam bieži – pie visa vainīgas ir elektroniskās ierīces. Laulība ir veiksmīga tad, ja laulātie izrāda interesi un rūpes viens pret otru. Ja jūs pārtraucat pievērst uzmanību tam, kas notiek jūsu laulātā biedra dzīvē, tad jūsu laulības patiešām ir apdraudētas.

  1. Jūs sakāt, ka piedodat, bet patiesībā tie ir tikai vārdi.

Mutisks paziņojums par piedošanu var neatbilst patiesībai.

Vārdi “es tev piedodu”bieži signalizē par to, ka neviens patiesībā nevienam nav piedevis, un jebkurā nākamajā sadursmē šis aizvainojums izlīdīs virspusē.

Vainīgajam liekas, ka viņa partneris nepavisam nemāk piedot, bet “upurim” liekas, ka partneris pastāvīgi to vien dara, kā meklē trūkumus.

Ja kāds no ģimenes locekļiem vispār nemāk piedot, tad attiecības būs smagas. Vai arī izjuks, kas ir vēl ticamāk.

  1. Jūs esat nepareizi sadalījuši pienākumus savā starpā.

Ļoti izplatīta situācija: vīrs iet uz darbu, bet sieva ir mājsaimniece un rūpējas par bērniem. Pirmajam liekas, ka viņam dzīvot ir grūtāk, otrā – cieš no vientulības, zema pašnovērtējuma un pastāvīgi jūt, ka ir pārslogota, bet neviens to nenovērtē.

Abi viens otru kritizē par slinkumu un par to, ka otrs slikti tiek galā ar saviem pienākumiem.

Strikti runājot, nekādas problēmas nav tajā, ja sieva nedaudz piestrādā par ārštata darbinieci, bet vīrs pēc sevis nomazgā traukus, nav. Bet “šabloni”, kas bieži vien tiek pārņemti no vecākiem, var izjaukt laulību.

avots: lifter.com.ua
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.