1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Viņa nevarēja iedomāties, no kurienes radusies dīvainā nieze uz rokām…Nopietnas slimības trauksmes signāli

 

1466021192_1

Celiakija ir autoimūna saslimšana, ar ko slimo gan bērni, gan pieaugušie, kas rodas organisma nespējas pieņemt glutēnu (lipekli). Šis proteīns ietilpst daudzu graudaugu sastāvā, tas daudz atrodams kviešu, miežu, auzu un rudzu graudos. Glutēns ir gandrīz visos makaronu un maizes izstrādājumos.  

Slimība izraisa iekaisumu un bojājumus zarnās, izjauc to uzsūkšanas funkcijas, kas izraisa arī citas nelaimes.

Celiakiju bieži vien identificē kā pārtikas alerģiju. Kaut arī glutēns ir alergēns un eksistē alerģija uz to, šīs saslimšanas mehānismi ir dažādi. 

Celiakijas simptomi

Glutēna nepanesamība bieži vien paliek nediagnosticēta, un visa terapija rezultējas tikai ar simptomu novēršanu, toties slimība turpina iznīcināt organismu.

Sāpes zarnās
Visredzamākā pazīme, kas liecina par glutēna nepanesamību, ir gremošanas procesu izjaukšana. Ar celiakiju slimojošie pēc produktu lietošanas, kas satur glutēnu, izjūt spēcīgu vēdera pūšanos, caureju vai aizcietējumus.

Reiboņi
Tā kā tievā zarna nespēj pilnvērtīgi uzsūkt vērtīgos mikroelementus un vitamīnus, ar celiakiju slimie bieži vien ir pakļauti vājumam, reiboņiem un dezorientācijai.

Garastāvokļa svārstības
Cilvēki ar lipekļa nepanesamību bieži vien mēdz būt aizkaitināmi, nemierīgi, nomākti neizskaidrojamu iemeslu dēļ. Tas arī nav nekāds pārsteigums: pastāvīgas problēmas ar zarnām diez vai daudzus padarīs priecīgus…

Migrēnas lēkmes
Samērā izplatīts simptoms, bet komplektā ar pārējo tas dod iemeslu vērsties pie ārsta, lai nodotu attiecīgas analīzes. Migrēnas lēkmes ar celiakiju slimajiem parasti parādās 30-60 minūšu laikā pēc ēšanas.

Izsitumi un nieze uz ādas
Ja zarnas nespēj normāli uzņemt lipekli, tas uzreiz parādās uz ādas kā izsitumi. Imūnsistēma reaģē uz gremošanas trakta disfunkciju, ražojot anitvielas, kas var izraisīt ādas sausumu, niezi.

Hronisks nogurums
Pietiekami trauksmaina zīme, ja cilvēks guļ 8-9 stundas diennaktī, bet mostas ar noguruma sajūtu. Šajā gadījumā organisms visus spēkus tērē pārstrādei un proteīnu izvadīšanai. Pēc tam, kad no ēdienkartes tiek izslēgti produkti, kas satur gluteīnu, pacientu stāvoklis, kā likums, uzlabojas.

Laktozes nepanesamība
Laktozes nepanesamībai ir līdzīgi simptomi ar celiakiju. Un, ja cilvēkam tā jau ir diagnosticēja, tad būtu pavisam saprātīgi pārbaudīties uz glutēna nepanesamību, jo šie divi traucējumi bieži vien iet roku rokā. 

Vienīgais veids, kā ārstēt celiakiju, ir ievērot stingru bezglutēna diētu, kur aizliegts lietot kviešus, rudzus, auzas un miežus ēdienā jebkādā veidā, un ēšanas koriģēšana ar mērķi aizpildīt vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību. Nolaistas celiakijas formas ar sarežģījumiem papildus ārstē ar medikamentiem.

AVOTS
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.