17 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

Esi piesardzīgs. Automašīnas logi pilnībā nepasargā tevi no UV starojuma!

 

hh

Automašīnas logi pilda daudz funkciju, lai mūsu braukšana būtu ērtāka, gaišāka, drošāka un pārredzemāka. Bet vai automašīnas logi spēj pasargāt mūsu ādu no UV stariem?

Pastāv divi galvenie UV starojuma veidi: UV-B un UV-A,  abi ir gana spēcīgi un atstāj zināmas sekas uz mūsu ādu un veselību, tāpēc ir svarīgi pievērst tam uzmanību un pēc iespējas pasargāt sevi no UV stariem pārvietojoties ar automašīnu.

Automašīnas vējstikla un lūkas aizsardzība

Automašīnu vējstikli tiek izgatavoti no laminēta stikla, kas ir sastiprināti ar plēvi – plīstot stiklam tā lauskas paliek plēvē. Šī plēve absorbē UV starus un pasargā automašīnas pasažierus no saules stariem un apdegumiem, savukārt automašīnas lūkas bloķē aptuveni 90% UV starus – tā nepasargā pilnībā, bet pietiekami.

Automašīnas sānu un aizmugures logu aizsardzība

Diemžēl automašīnas sānu un aizmugures logu aizsardzība nav tik laba kā vējstiklu un lūku aizsardzība. UV staru aizsardzība no sānu logiem svārstās no 44% – 96%, vidēji ap 71%, atkarībā no automašīnas. Garākos pārbraucienos noteikti ir nepieciešams domāt par aizsardzības krēma lietošanu uz pasažieru ādas.

Kāds pētījums ir konstatējis, ka pārvietojoties ar automašīnu katru dienu, vairākas stundas, pastāv lielākas risks iegūt ādas apdegumus un pat smagākas veselībai bīstamas problēmas.

Ko mēs varam darīt, lai pasargātu sevi un pasažierus?

Ja laika apstākļi ir ar augstu temperatūru un ir konstatēts augsts UV starojuma līmenis, tad noteikti nepieciešams mūsu ādu pasargāt izmantojot saules aizsargkrēmus, izmantot saules brilles, tādējādi pasargājot acis, kā arī apsver iespēju automašīnai ieviest logu tonēšanu.  

Raksts tapis sadarbībā ar: logo

Avots: thenewswheel.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.