2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

4 nedēļas, kas pilnībā izmainīs tavu dzīvi. Sāc jau šodien!

 

531

Tikai mēnesis pastāvīga darba, lai izmainītu savu dzīvi uz labo pusi! Var droši apsolīt visiem, kuri rūpīgi izpildīs zemāk doto plānu: pēc mēneša jūs sevi nepazīsiet.

Un tā, katru nedēļu plānā ir trīs uzdevumi, kuri savā dzīvē ir jāizpilda. Un pie tiem jāpieturas visa mēneša garumā. Ideālā gadījumā vēl ilgāk, bet tas jums pašiem ir jāizlemj.

1. nedēļa. Ķermeņa un apziņas tīrīšana.

Agrā celšanās. Ap 6 no rīta. Uzreiz atrodas laiks sev, kas dienas laikā nekad neatrodas. Rezultāts – klusums un miers, kamēr mājinieki guļ, iespējams netraucēt darīt savas lietas. Tas ir ideāls laiks rīta praksēm, ķermeņa sagatavošanai tam, lai šo dienu nodzīvotu par visiem 100 %. Slinkums, nevēlēšanās agri celties – tie nepavisam nav noguruma rādītāji. Man tas ir rādītājs tam, ka negribas dzīvot savu dzīvi. Kāpēc celties no gultas – ir atkal drūms rīts, metro, sastrēgumi, darbs…Bet, ja pirmā doma būtu “kaut nu ātrāk pienāktu rīts – jauna diena!”? Piekrītiet, diez vai agra celšanās būs problēma, ja celsieties ar šādu nostāju. Tad nu izrādās, ka tas darbojas abos virzienos. Dzīve spēlējas ar visām krāsām un dzirksteļo – viegli celsieties no rīta. Vai…viegli celsieties no rīta  un  – dzīve sāks dzirksteļot!

Atvieglota ēšana. Sagaidāmajām pārmaiņām mums būs nepieciešams kolosāls apjoms ar enerģiju. Visticamāk tagad tā tiek tērēta, lai uzturētu mūsu organismu n ormālā, funkcionējošā stāvoklī, par spīti alkohola, cigarešu, smagas, taukainas barības, cepta ēdiena, saldumu ietekmei…Katram no mums ir šāds savu vājību saraksts, tas jāatzīst. Pareizāk sakot, jāizsvītro. Jūs paši varat izvēlēties tādu ēšanas veidu, kurš jums liksies pareiz. Es ticu veģetārajam un svaigam ēdienam. Bet vienu zinu noteikti: alkohols, čipsi, saldi gāzētie dzērieni, pusfabrikāti, junk food nav pieskaitāmi nevienai veselīga dzīvesveida koncepcijai. Tāpēc tas viss jāizslēdz no savas ēdienkartes. Porcijas jāsamazina, un pirms miega nedrīkst pieēsties. Par pārējo – klausīt savu organismu vai dietologu. Pats galvenais – nenoslogot sevi ar pārāk sarežģītiem uzdevumiem, kā izvadīt un pārstrādāt toksīnus. Tieši otrādi, ir vērts maksimāli atvieglot toksīnu uzņemšanu, ēst vieglu, veselīgu un garšīgu ēdienu. Organisms būs laimīgs, bet jūs saņemsiet enerģiju tālākām darbībām.

Sports. Tas ir mans mīļākais un pats galvenais uzdevums. Nenoguršu apgalvot – fiziskā ķermeņa tonuss un veselība ir obligāts garīgās veselības nosacījums. Un kustības, kā zināms, ir dzīve. Tad nu lūk, lai atmodinātu dzīvi ( un garu) nogurušā ķermeņi, to vajag kārtīgi izkustināt! Jebkādā jums pieņemamā veidā. Mani varianti: joga, skriešana un dejas. Centieties katru dienu kustēties vairāk, jebkādā veidā: dejot spoguļa priekšā, gatavojieties iet uz darbu; atteikties no lifta un izmantot kāpnes,; sarīkot pilnvērtīgu treniņu sporta zālē, nav svarīgi, kā un ko tieši.

2. nedēļa. Telpas, lietu un pienākumu tīrīšana 

Telpas tīrīšana. Metam ārā visu! Uzkraut uz antresola – tas neskaitās. Sakārtojam visus stūrus, visus skapjus, visas vietas. Padomājiet – katra lieta jūsu mājās aizņem ne tikai kādu noteiktu daudzumu vietas, bet arī kādu noteiktu daudzumu jūsu enerģijas. Katra lieta, pat vismazākā! Vai tas ir to vērts? Es savulaik tik ļoti aizrāvos ar šo lietu, ka izmetu ārā gandrīz visas savas mantas. Atstājiet tikai patiešām noderīgas un vajadzīgas lietas, lietas, kuras jūs iepriecina, kuras iedvesmo, kuras jūs mīlat. Smalkā robeža – ja jūs līdz pat šim brīdim glabājat lācīti, kuru mīļotais uzdāvināja 1998. gada 14. februārī, bet ar mīļoto jau sen esat izšķīrusies – tad tādām “pozitīvajām” atiņām jums blakus nav vietas. Tieciet vaļā nedomājot! Redzēsiet – kļūs vieglāk elpot. It īpaši, ja visur noslaucīsiet putekļus un izmazgāsiet grīdu.

Lietu un pienākumu tīrīšana. Atceroeties, cik gadus jūs jau taisāties apgūt angļu valdou. Un cik ilgi solāt aizbraukt pie tantes Annas uz Valmieru? Un cik punktus no vecgada plāna jūs gadiem ilgi pārceļat uz jaunu sarakstu? Atcerieties visus tamlīdzīgos solījumus, kurus sniedzāt sev un citiem. Un izlemiet, ko ar tiem iesākt. Varianti ir tikai divi: 1. – izdarīt, 2.  – atteikties no tā pavisam, uz mūžiem izsvītrot no sava saraksta. Bet, ja Annas tanti nevarat izsvītrot, tad brauciet ciemos pie viņas jau rīt. Sāciet darīt, un nevis velciet sev līdzi solījumu un neapmierinātības ar sevi kravu.
Apkārtnes tīrīšana. Izbeigt visas attiecības, kuras velk jūs atpakaļ, izraisa jūsos depresiju. Attteikties no saziņas ar tiem, kuri mūžīgi kritizē un mūžigi ar visu ir neapmierināti. Ar to, ar kuriem vairs nav palicis nekā kopīga. Ar tiem, no kuriem neko nevar iemācīties. Un iemācīties aiziet, iemācīties pateikt “nē”. Atļaut sev būt “nepateicīgai”, “neaudzinātai”,  “trakai”,  “maitai” – ja tāda ir brīvības cena. Izņēmums ir vecāki. Ar viņiem, pēc manām domām, attiecības ir jāsakārto. Lai arī cik grūti tas nebūtu.

3. nedēļa. Plāni, mērķi un sapņi 

Pierakstīt un izpildīt plānus. Mums taču tieši no pagājušās nedēļas ir palicis lietu saraksts. Kā jums tas? Izraisa prieku, entuziasmu un vēlme nekavējoties uzrotīt piedurknes?  Ja nē, tad iespējams, ir vērts no tā izsvītrot vēl pāris punktus. Vai arī – izpildīt tos, un pēc tam izsvītrot. Abos gadījumos jūs gaida spēku pieplūdums un vēlēšanās dzīvot. Un vēl – pierakstīt to, kas liek visam iekšā pamirt no gaidām. Atcerēties, ko jūs mīlat, vai kādreiz esat mīlējuši. Neaizmirstiet plānot ne tikai darbu un naudu, bet arī atpūtu, laiku ar draugiem un mīļajiem, laiku sev (šo punktu visi mūžīgi aizmirst). Vajag uzrakstīt tādu plānu, kuru gribas izpildīt, no kura trīcēs ceļi un niezēs rokas. Viss vienlaicīgi. Uzrakstīt tādu grāmatu par savu dzīvi, kuru jums pašiem būtu interesanti izlasīt. 

Un šai grāmatai pievienot konkrētus termiņus un konkrētus soļus.
Neiespējamību saraksts. Viens no maniem mīļākajiem vingrinājumiem. Vingrinos vēl joprojām, un ar katru reizi kļūstu arvien nekaunīgāka (kaut gan likās, nu kur vēl vairāk?). Uzdevums sekojošs: uzrakstīt sarakstu ar saviem sapņiem, kuri nekad nepiepildīsies. Nu, tik kolosālus un tik pārmērīgus, ka pilnīgi un galīgi grūti noticēt, ka tie varētu jebkad piepildīties. Pie tiem pieskaita valdīšanu pār pasauli un uzkāpšanu Everestā (kaut jums jau 89 gadi). Izslēdziet kritiku un iedomājieties, ka visas iespējas pasaulē ir jums pie kājām, vajag tikai pakustināt pirkstus…Ir laiks, naudz, jebkuri nepieciešamie sakari, ir visi vajadzīgie talanti.  Ko jūs gribētu? Runājot par to, mans pirmais nepiepildāmo lietu saraksts, kas uzrakstīts 2014. gada februārī, šobrīd ir piepildījies par visiem 100 %. Un man joprojām smiekli nāk atceroties to, cik pieticīgas vēlmes man tajā brīdī bija likušās “neiespējamas”.

Plānot katru dienu. Katru vakaru uzrakstīt plānu nākamajai dienai. Īsu, aptuvenu, vienalga kādu – bet plānam ir jābūt. Un jau vakarā – tas ir svarīgi. Pat, ja nākamajā dienā jūs ne reizi neatcerēsieties par šī plāna eksistenci, jūsu produktivitāte uzlabosies vairākkārtīgi. Pārbaudīts! Un vēl: neaizmirstiet skatīties globāli un uzdot sev jautājumu – vai es eju pareizajā virzienā? Uz kurieni? Vai es vispār kaut kur eju? Un kāpēc?

4. nedēļa. Paplašinām robežas 

Pamēģināt dzīvot savādāk. Pat pašos sīkumos. Iet uz darbu pa citu ceļu. Ieiet nezināmā kafejnīcā vai ļoti dārgā veikalā. Pamēģināt jaunu sporta veidu. Pamēģināt darīt to, ko jūs nekad mūžā neesat darījuši. Katru dienu, darot ierastos darbus, pajautāt sev – ko es tieši tagad varu izdarīt nedaudz savādāk? Vajag radīt sev ieradumu izmēģināt visu jauno, pakāpeniski aiziet no iestaigātām taciņām.

Iziet no komforta zonas. Protams, visi augstākminētie punkti, ja jūs patiešām tos arī esat izpildījuši – jau ir ievērojama iziešana no komforta zonas. Bet šeit mēs iesim tālāk, paskatīsimies acīs savām bailēm. Un ne tikai paskatīsimies, bet arī cīnīsimies ar tām. Te es esmu radikālu metožu pusē. Baidāties no augstuma? Ejam lēkt ar izpletni. Baidāties no priekšnieka? Ejam pie priekšnieka ar jauniem priekšlikumiem. Baidieties no nepazīstamas kompānijas – aiziet, uz ballīti, nezināmā kompānijā. Un vieni paši, lai nebūtu jāslēpjas aiz draudzenes/drauga muguras. Un mācāmies tādās kaujas situācijās.

Atpūsties. Un kā tad jūs domājāt – ka tikai jāstrādā? Tikai atpūta ar obligātu iziešanu no mājas, obligātu interneta atslēgšanu un obligāti vienatnē. Un obligāti ar atgriezenisko saiti sev. Kas tas bija? Kā viss notika, kādas izmaiņas notika Un kā pēc tā visa dzīvot tālāk?

Tas, kas jūs sagaida šī ceļa vidū (nesaku beigās, jo šis ir bezgalīgs ceļš) pārsniegs jūsu cerības. Izpildot šīs vienkāršās lietas katru dienu, ieviešot tās savā dzīvē, jūs sajutīsiet harmoniju, visvarenību, redzēsiet gaismu tuneļa galā un taciņu, kas parādīs jums pareizo ceļu. Un ar laiku taciņa pārvērtīsies par ceļu. Skan patētiski, bet patiesība jau ir tāda patētiska draudzene.

AVOTS

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.