1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

7 produkti, kurus nevajadzētu ēst pirms lidošanas ar lidmašīnu

 

1439181445_1014219125-890x395_c

Ir vesela zinātne – aviācijas fizioloģija, kas jau sen ir izpētījusi augstuma ietekmi uz kuņģa – zarnu traktu.

Pirmkārt – palielinās gāzu daudzums kuņģa – zarnu traktā, tā sauktais augstuma meteorisms. Otrkārt – gāzu dēļ kuņģa sieniņas nedaudz pavirzās uz augšu, ierobežojot diafragmas darbību, tajā pašā laikā samazinot elpošanas dziļumu. Treškārt, palielinātā kuņģa – zarnu trakta dēļ notiek mehāniska ietekme uz sirdi, un tā nedaudz sagriežas. Tas izraisa apgrūtinātu asins apgādi. Un, atbilstoši, sāk nedaudz ciest asinsvadi.

Ir vēl arī citas izmaiņas, piemēram, palēlinās ne tikai barības nokļūšana kuņģī, bet arī izmainās siekalu dziedzeru darbība. Tāpēc ēdiens iegūst nedaudz savādāku garšu. Bet var arī rasties nelabums, riebums pret ēdienu. Turklāt augstuma ļoti aktīvi jūtama “prāta” vielu garša, tas ir, augstu oblaltumvielu satura vielu garša. Tāpēc tik ļoti patīkama ir tomātu sula, spilgtāka ir sēņu garša un daudz garšīgāka liekas gaļa. Šī pati garša sojas mērci padara neatkārtojami garšīgu.

Ņemot to visu vērā, ir svarīgi zināt, kā un ko apēst pirms lidojuma, lai uzlabotu pašsajūtu.

Pēc ekspertu domām, diennakti pirms lidojuma nevajadzētu pārēsties. It īpaši nezināmus produktus vai eksotiskus augļus. Barībai ir jādod sāta sajūta, bet tai jābūt kompaktai pēc apjoma. Tai ir jābūt viegli uzsūcamai un pārstrādājamai. Piemēram, rīsi ar vistu vai zivi. Vai arī dārzeņi ar vārītu liellopu gaļu, vielgas dārzeņu zupas. Starp citu, ja jums patīk roltoni un suši – tā arī nav slikta izvēle pirms lidojuma ar lidmašīnu. Bet nepārcentieties ar dārzeņiem: ja agrāk jūs to ēdāt nelielā daudzumā, tad pirmslidojuma vakariņās tas var beigties ar sliktu uzsūktspēju un labākajā gadījumā – vieglu caureju. Bet uz nakti izdzeriet glāzi kefīra, rjažeņku vai jogurtu, kas palīdzēs kuņģim no rīta justies vieglāk.

Tāpat ir ļoti noderīgi viegli uzkost 1,5 – 2 stundas pirms lidojuma. To var izdarīt lidostā. Galvenais ir zināt, kādus produktus labāk nelietot.

Kas jāierobežo::
1. Trekni, kūpināti produkti. Tie noslogo gremošanas traktu, lieki nodarbina aizkuņģa dziedzeri.
2. Gāzēti dzērieni. Te viss skaidrs – lai neizraisītu gāzu veidošanos kuņģī.
3. Pākšaugi. Arī tie veicina gāzu veidošanos.
4. Ātrie ēdieni. Lai cik jocīgi arī neliktos, ātrās ēdināšanas restorānu ēdieni arī var veicināt nevajadzīgu gāzu veidošanos. Starp citu, ja nolemsiet apmeklēt tādu restorāniņu lidostā, pirms lidojuma, tad vismaz neņemiet pārāk treknus produktus ar milzīgu kaloriju daudzumu.
5. Sīpols un ķiploks. Neskatoties ar to veselīgumu, šie produkti burtiski iesūcas ādā, un nākamajā dienā jūs ne pārāk labi smaržosiet. Kaut arī personīgi jums šie produkti nekādas neērtības nesagādās, bet apkārtējiem pat ļoti…
6. Rauga maize. Tā pamanās “rūgt” kuņģī gandrīz diennakti. Tā kā nevajadzētu to ēst pirms lidojuma, lai neradītu lieku gāzu veidošanos.
7. Visi “gāzētie” dārzēni un augļi – svaigi āboli, vīnogas, saldie ķirši, kāposti. Kopumā viss tas, kas personīgi jums un visai cilvēcei kopumā var izraisīt nepatīkamas burbuļojošas sajūtas vēderā. 

SVARĪGI

Visas šīs nepatikšanas var jūs arī neapmeklēt, ja jūs lidojat ne ilgāk par trim stundām. Bet ar ilglaicīgiem lidojumiem gan var būt problēmas. Ja jūs uztraucieties par sava kuņģa stāvokli, tad var pāris dienas pirms tāda lidojuma sākt lietot preparātus, kas nomierina un novērš kuņģa pūšanos. No rīta, lidojuma dienā, iedzert aktivēto ogli (1 tabletīte uz 10 kg svara). Līdzi lidmašīnā ņemiet nošpu, smektu, imodiumu un femrentus.

Tāpat ir ļoti noderīgi ilgstoša lidojuma laikā (ilgāk par 4 stundām) veikt vēdera vingrojumus – piepūst un ievilkt vēderu 10 -15 reizes ik pēc 30 – 60 minūtēm. Var vienkārši glaudīt vēderu, viegli piespiežot, veicot tādu kā pašmasāžu. Tā jūs mehāniski uzlabosiet kuņģa peristaltiku.

STARP CITU

Tagad jau jūs zināt, ka jebkāda veida alkohols izraisa atūdeņošanos. Bet pēc būtības – mūsu organisma šūnu slāpes, kurām jau tā augstumā ir grūti. Bet, ja jums biznesa klasē piedāvā alkoholu, tad neatsakieties no 100 – 150 gramiem vīna (labāk baltā, jo sarkanvīns, kura sastāvā ir tanīni, var izraisīt galvassāpes). Ja dosiet priekšroku stiprajiem dzērieniem, tad ne vairāk par 30 gramiem. Ja jūs tomēr gribēsiet turpināt, tad atcerieties: lidojuma laikā sirds – asinsvadu sistēmai jau tā ir liela slodze Un jūs vēl sēžat. Tas viss ir lielisks iemesls trombam, lai tas norautos un dotos uz jūsu sirdi vai smadzenēm. Lūk, jums arī infarkts vai insults pēc izkāpšanas no lidmašīnas.

Kas attiecas uz tīru ūdeni, dzert to var gandrīz bez ierobežojuma – bet tomēr ne vairāk par vienu litru uz katrām 2 – 3 lidojuma stundām. Tiesa gan, ir viens “bet”: ja līdz lidojumam jūs dzērāt maz ūdens (mazāk par diviem litriem dienā), tad tāds ūdens daudzums tik īsā laikā var beigties ar pietūkumiem. Un nebeidzamu skriešanu uz tualeti. 

Bet no dzērieniem, kuri satur kofeīnu – tēja, kafija, kola – labāk izvairīties. Tie, tāpat kā alkojols, tikai atūdeņo organismu. No sulām vislabāk piemērotas būs tomātu, apelsīnu vai dzērveņu morss.

AVOTS
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.