2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

10 iemesli, kāpēc tomāti būtu jāēd katru dienu

 

151ccc8b8519f7dcaa5e30f7ba3bb048_XL-890x395_c

Vairāk nekā pirms 200 gadiem tomātus uzskatīja par indīgiem. Tagad, kad šis mīts jau sen ir apstrīdēts, visiem ir zināms, ka tomāts ir viens no veselīgākajiem dārzeņiem, kādu mums dāvājusi Māte Daba.

Tajā ir daudz noderīgu vitamīnu un elementu, kas ne tikai ļauj ogranismam saņemt visas nepieciešamās barības vielas, bet arī cīnīties ar slimībā un dažas no tām novērst.

  1. Tomātos ir daudz folijskābes un A un C vitamīni, kā arī vesela rinda antioksidani, starp kuriem ir likopīns, alfalipoīdās slābes, liteins, beta-karotīns un holīns. Likopīns atbild par tomāta krāsu, tāpēc sarkanie tomāti ir veselīgāki nekā šo augļu citu krāsu pārstāvji.
  2. Alfalipoīdās skābes pārveido glikozi enerģijā, kā arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, un saglabāt asinsvadu elastīgumu.
  3. Holīns ir neaizstājams, kad runa ir par atmiņu un mācīšanos, kā arī noderīgs sporta nodarbību laikā.
  4. Ābolu un citronskābe, kas atrodas tomātos, palīdz atrisināt problēmas ar sirds-asinsvadu un gremošanas sistēmām.
  5. Bet vitamīni C un A stiprina imunitāti un uzlabo vispārējo pašsajūt.
  6. Viela likopīns novērš vēža audzēju rašanos, kā arī ir labs profilaktiķis pret makulas distrofiju, kas izraisa aklumu. Likopīna daudzums no jebkuras termoapstrādes palielinās, tāpēc nav obligāti ēst tikai svaigus dārzeņus. Tāpat ir ļoti veselīgi lietot tomātus kopā ar olīveļļu vai saulespuķu eļļu – tā organisms visas noderīgās vielas labāk uzsūc.
  7. Veselīgi ir ne tikai paši tomāti, bet jebkuri ēdieni, kuru sastāvā ir šis dārzenis. Piemēram, tomātu sula palīdz apkarot gastrītu ar pazeminātu skābumu, anēmiju un atmiņas pasliktināšanos.
  8. Tomāti ir slaveni ar savu mīkstinošos iedarbību, tāpēc tos bieži iesaka lietot, ja ir problēmas ar aizcietējumiem.
  9. Tomāts palīdz uzlabot ne tikai fizisko cilvēka veselību, bet arī psihisko. Milzīga serotonīna un timiāna deva, kas ir nekas cits kā laimes hormoni, palīdzēs tikt galā ar depresiju un uzlabot garastāvokli. Lietojiet tomātus stresa, psihisko satricinājumu un nomākta garastāvokļa gadījumos.
  10. Tomāts ir ļoti vērtīgs kā diētisks produkts. Neskatoties uz visām šīm veselīgajām īpašībām, tajā ir ļoti maz kaloriju, un to var lietot jebkurā diētā un ēšanas veidā. Hroms, kas atrodas šajā dārzenī, bloķē izsalkuma sajūtu un rada sāta sajūtu.

Tomātus nav ieteicams ēst cilvēkiem, kuri slimo ar žultsakmeņu un nierakmeņu slimībām, kā arī tiem, kuriem pret šāda tipa dārzeņiem, ir alerģija. Marinētus un konservētus tomātus labāk, ja ne pilnībā izslēgt, tad vismaz samazināt to lietošanu savā ēdienkartē, jo tie var izraisīt sirds saslimšanu un peptisku čūlu saasinājumus. Labāk vasarā ēdiet svaigus tomātus, bet ziemā – sasaldētus.

AVOTS
 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.