5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Uz alus burkas, cepeškrāsnī cepta vista

 

Lūk, pēc manām domām, ģeniāla recepte: vista, kas cepta cepeškrāsnī uz alus bundžiņās. Aktīvās gatavošanas laiks – 10 minūtes (mazāk laikam nemēdz būt), var pagatavot svētku priekšvakarā, un pirms pasniegšanas vienkārši uzsildīt. Bet galvenais – ļoti, ļoti garšīgi. Es domāju, ka daudzas saimnieces ir pazīstamas ar šo recepti un var apliecināt, ka vista sanāk ļoti maiga un sulīga iekšpusē, aromātiska. Bet ārpusē ar tādu cepšanas veidu izveidojas kraukšķīga ādiņa ar ķiploku mērci un maizes aromātu.

Jums būs nepieciešams:

Vista – 1 gab. Tās izmēri, pirmkārt, ir atkarīgi no cepeškrāsns izmēriem – tai tur ir “jāstāv” kājās pilnā augumā. Man ir standarta izmēra cepeškrāsns, tāpēc es šai receptei vienmēr ņemu neliela izmēra cāli – aptuveni 1 kg.
Alus – 0.5 l (jebkāda veida, derēs gan gaišais, gan tumšais). Ja nav alus, var ieliet arī tīru ūdeni. Vista sanāks tikpat garšīga, bet bez maizes aromāta.
Ķiploks – 2 – 4 daiviņas (pēc garšas)
Skābais krējums – 4 ēdamkarotes
Sāls, pipari – pēc garšas (pēc manas garšas tā ir 1 tējkarote sāls un ½ tējkarote pipari)

Kā gatavot:

1. Burciņā ieliet alu. Uzlikt burciņu uz cepešplāts.

2. Uz burciņu uzlikt vistu (blīvi, lai tā nenokristu).

3. Pagatavot masu apsmērēšanai – samaisīt krējumu ar izspiestu ķiploku, sāli un pipariem. Ar šo maisījumu apsmērēt vistu no visām pusēm, tajā skaitā bez spārniņiem un kājiņām. Padoms: ja pie rokas nav skābais krējums, tad var vistu apsmērēt vienkārši ar ķiploka, sāls un piparu aisījumu. Garoziņa arī būs, bet nebūs tik vienmērīga. Kad vista sāks cepties, no tās uz plāts tecēs tauki un sula. Lai tauki nepiedegtu, uz plāts vajag uzliet aptuveni 1 – 1,5 cm ūdens. Vairāk nevajag, savādāk no apakšas celsies tvaiki, un vista ne tik daudz cepsies, cik sautēsies. Vēl ir variants apsmērēt plāts apakšu ar sviestu plānā kārtā, un uz tās uzlikt kārtu ar notīrītiem kartupeļiem. Tādā veidā gatavs būs gan pamatēdiens, gan piedevas.

4. Viss! Mūsu darbība ar šo beidzas, tālāk strādās tikai cepeškrāsns. Manā cepeškrāsnī (elektriskajā) vistas cepšanai uz alus bundžas ir nepieciešama 1 stunda un 10 minūtes 200 grādu temperatūrā. Bet šis laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns, tāpēc orientējieties pēc garoziņas krāsas un tradicionālo gaļas caurduršanu, lai apskatītu gaļas krāsu ( no gatavas gaļas izdalās caurspīdīga sula).

Agrāk es gatavoju gāzes plītī, kurā cepās gan augša, gan apakša. Tajā vistu nācās pārklāt ar foliju, jo tā sāka pārāk ātri palikt brūna.
Un un vēl: jau pēc 10 minūtēm no cepšanas sākuma pa dzīvokli sāks izplatītes tādas maigi mānīgas smaržas, un būs vajadzīgs milzīgs gribasspēks, lai atturētos un neņemtu pusjēlu vistu no cepeškrāsns un neapēstu tieši tādu.

Labu apetīti!
AVOTS

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.