1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Ja bērnam nav vecāku, tā nav viņa vaina, bet gan sabiedrības

 

Publicitates_foto_2

Esplanādē notika starptautiskā velobrauciena “Pasaule bez bāreņiem” ietvaros rīkots pasākums, ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību skaudrajai bāreņu situācijai ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Daudzi Latvijā zināmi organizāciju pārstāvji, kā tiesībsargs Juris Jansons, Rīgas Domes Labklājības departamenta pārstāve Ruta Klimkāne, operdziedātājs kontrtenors Sergejs Jēgers, organizācijas „Alternatīvās bērnu aprūpes Alianse” pārstāve Linda Balčūne, „Latvijas Lepnums 2014” balvas ieguvēja Jolanta Borjagina, „Latvijas Lepnums 2013” balvas ieguvēja Inese Fecere un „SOS” bērnu ciemata pārstāvji, bija ieradušies, lai sniegtu atbalstu šiem bērniem un aicinātu arī iedzīvotājus palīdzēt bāreņiem Latvijā, kuri dažādu iemeslu dēļ nesaņem vecāku mīlestību un sirds siltumu. 

“Ja mēs vēl šodien 21.gadsimtā varam runāt par bērniem bāreņiem vai bērniem bez ģimenēm, tad ar pasauli kaut kas nav kārtībā. Nav labi ar vērtībām sabiedrībā. Ja pie dzīviem vecākiem ir bērni bērnunamos, tad tā ir sabiedrības bezatbildīga un noziedzīga attieksme. Bērniem vissvarīgākais ir ģimene un mīlestība. Ja mūsos nav mīlestības, tad mums nav ģimenes un tad mums nav nākotnes. Ja sabiedrība to nesaprot un ja politiķi to nesaprot, tad ikviena nācija, ikviena valsts un arī pasaule ir lemta iznīcībai,” uzsver tiesībsargs Juris Jansons. 

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2015. gadā Latvijā ir vairāk 2 000 bērnu, kuri atrodas sociālās aprūpes iestādēs un ir vieni paši bez vecāku gādības. Savukārt pasaulē ir vairāk kā 132 miljoni bāreņu – bērnu, kuri dažādu iemeslu dēļ ir vieni, bez vecākiem. 

Ruta Klimkāne, Rīgas Domes Labklājības departamenta Sociālo pakalpojumu administrēšanas nodaļas vadītāja, pārvaldes priekšnieka vietniece: “Rīgā un citās pašvaldībās kopā ir 400 bērni no 2 līdz 24 gadiem, kuri atrodas ārpus ģimenes aprūpē, bērnunamos vai jauniešu mājās. Ne visi bērni, pusaudži un jaunieši ir juridiski brīvi, lai tos varētu adoptēt, bet pastāv citi alternatīvi veidi, piemēram, audžuģimene vai aizbildniecība. Pašvaldības atbildība ir rūpēties, lai bērni netiktu šķirti no saviem vecākiem. Rīgā kopā ir 56 audžuģimenes, kurās dzīvo vairāk nekā 100 bērni. Audžuģimeņu skaitu ietekmē noraidošā sabiedrības attieksme, kā arī finansiālais un morālais atbalsts.”

“Uzaugot bērnunamā un pēcāk arī strādājot tajā vairākus gadus, es zinu un saprotu, kā tas ir, kad ir atņemts visdārgākais – vecāki. Bērns piedzimst nevainīgs, un mēs esam tie, kuriem ir jārūpējas par viņiem. Tāpēc es jūs visus mudinu, nenest bērniem konfektes un mandarīnus Ziemassvētkos un Lieldienās, bet būt kopā ar šiem bērniem – aizvest viņus uz operu, teātri un baletu, jo to atcerēsies visilgāk un tās būs ļoti patīkamas atmiņas ne tikai viņiem, bet arī jums,” stāsta operdziedātājs kontrtenors, savā vārdā nosauktā labdarības fonda dibinātājs, Sergejs Jēgers. 

“Visgrūtākie ceļojumi bieži vien ir ar vislieliskākajiem rezultātiem!” Tieši šis citāts ir par mūsu velotūri “Pasaule bez bāreņiem”. Tas, ko mēs darām, ir neiedomājami grūti, bet bērnu dēļ, kurus pēc tam uzņem ģimenēs, ir jebkuru pūļu, sviedru, noguruma vērts,” stāsta Gennādijs Mohņenko. 

Gennādijs Mohņenko kopā ar saviem 30 audžubērniem ir plānojuši veikt pasaules apceļošanu, un šogad dodas braucienā cauri 10 valstīm. 5. jūlijā viņi startēja no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas, tālāk dodoties uz Poliju, Lietuvu, Latviju, Igauniju, Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Dāniju un Vāciju. Savukārt nākošajā gadā turpinās braucienu uz Nīderlandi, Beļģiju, Luksemburgu, Šveici, Austriju, Itāliju, Franciju, Spāniju, un finišs būs Portugāles galvaspilsētā Lisabonā. Pagājušajos četros gados viņi veica 15 000 km garu ceļu, šķērsojot Ukrainas un Krievijas teritorijas, taču tagad, ņemot vērā politisko situāciju pasaulē, viņi izlēma doties cauri Eiropas valstīm. 

Latvijā viena no galvenajām velotūres atbalstītājām Irina Čžou,  “Alianse Latvija bez bāreņiem” vadītāja,  “Latvijas Lepnums 2015” nominācijas “Cilvēks cilvēkam” ieguvēja: “Ikviens var piedalīties un sniegt palīzību šiem bērniem – bāreņiem. Galvenā bērnu problēma, kuri dzīvo bērnu namos, ir neizturamas vientulības sāpes un milzīgs komunikācijas trūkums ar viņam nozīmīgu pieaugušo. Šogad biedrība “Alianse Latvija bez bāreņiem” ir atvērusi mentoringa projektu bērniem, kuri dzīvo bērnu namos. Mentors – tas ir pieaugušais, kuram ir kādas prasmes un zināšanas, un ir vēlme nodot tālāk bērnam. Katram no mums ir daudz pozitīvas pieredzes, kuru sniedzam bērnam jau kopš viņa dzimšanas. Visus mentorus – padomdevējus mēs atbalstām profesionālajā ziņā, kā piemēram nodrošinām konsultācijas un apmācības, lai saziņa ar bērnu būtu pēc iespējas vērtīgāka abiem.” 

Starptautisko labdarības velotūri “Pasaule bez bāreņiem” Latvijā atbalsta: biedrība “Alianse Latvija bez bāreņiem”, “Alternatīvās bērnu aprūpes alianse”, “Rīgas Dome”, “Valmieras pilsētas pašvaldība”, “Latvijas Valsts policija”, “Lido”, “Vairāk Saules”, „TurKebab”, vortāls “Veloriga.lv”, draudze “Labā Vēsts”, draudze „Dieva ģimene”, sporta klubs “Free Zone”, sabiedrisko attiecību aģentūra “Ogilvy PR Latvia”, velo veikals „ZZK”,  „La Pizza Veloce”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.