14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Viedtelefons pusaudža rokās viegli var kļūt par ieroci

 

sekstingam-ne

Šodien organizācija “Centrs Dardedze” uzsāk informatīvu kampaņu par jauniešu atbildību un riskiem, ko rada savu vai vienaudžu kailfoto pārsūtīšana. Kā norāda “Centrs Dardedze” psihologi, dalīšanās ar pusaudžu kailfoto ir viens no vardarbības veidiem un rada nopietnas sekas gan bildēs redzamajiem jauniešiem, gan pašiem attēlu pārsūtītājiem.

“Jauniešu vidū apmaiņa ar dažāda rakstura bildēm un video notiek ļoti aktīvi. Dalīšanās ar draugu vai paziņu kailfoto daudziem šķiet kā joks, jo pusaudži neapzinās, cik ļoti viņi izplatītajā bildē redzamo jaunieti pazemo. Kādu šī kauna, vainas, bezpalīdzības sajūta var novest pat līdz domām par pašnāvību. Mūsu mērķis ir skaidrot jauniešiem viņu atbildību – pusaudžu kailfoto izplatīšana nav nevainīgs joks, tā ir vardarbība, par ko pusaudzi var saukt pie atbildības pēc Krimināllikuma panta par pornogrāfisku materiālu izplatīšanu,” skaidro “Centrs Dardedze” psiholoģe Līga Redliha.

Arī “drossinternets.lv” veiktajā aptaujā tika secināts, ka Latvijā katrs desmitais jaunietis ir sūtījis kādam savu kailfoto. Ievērojami vairāk – 22% pusaudžu atzina, ka kāds viņiem ir pārsūtījis vai parādījis cita jaunieša kailfoto. Ikvienam jaunietim svarīgi zināt, ka sava kailfoto sūtīšana pat tuvam draugam var būt bīstama – foto var viegli nonākt internetā, pusaudzis var sastapties ar pazemojumu, draudiem un šantāžu, kad par bildi tiek pieprasīta nauda vai papildu attēli. Taču tikpat svarīgi ir skaidrot jauniešiem viņu atbildību par bilžu izplatīšanu tālāk, parādot vai pārsūtot citiem vienaudžiem.

“Vecākiem un skolotājiem nav iespējams redzēt un kontrolēt visu, ko pusaudži dara savās viedierīcēs, jo īpaši tāpēc, ka arvien biežāk jaunieši sazinās slēgtās sociālo tīklu grupās – WhatsApp, Snapchat, Kik un citās. Pieaugušo atbildība ir būt vērīgiem, zinošiem un aktīvi diskutēt ar jauniešiem par viņu rīcības sekām, nepieciešamības gadījumā sniedzot savu atbalstu,” uzsver psiholoģe.

Kampaņas ietvaros Latvijas pilsētās un skolās tiks izvietoti informatīvi plakāti, ar mediju starpniecību vecākiem tiks sniegti ieteikumi, kā pārrunāt kailfoto izplatīšanas riskus ar saviem bērniem un kā rīkoties, ja bērns kļuvis par sekstinga upuri. Savukārt skolotājiem sagatavota metodika un apmācība tēmas pārrunāšanai skolā.

Kampaņas laikā, no 12. līdz 26.septembrim, tiek veikta pusaudžu vecāku aptauja, lai noskaidrotu viņu attieksmi pret sekstinga problēmu jauniešu vidū. Vecāki tiek aicināti aizpildīt aptaujas anketu šeit: http://ej.uz/sekstings_vecaki. Plašāka informācija par kampaņu pieejama mājaslapā www.centrsdardedze.lv/parsutiju.

Kampaņa “Es tikai pārsūtīju” tiek īstenota sadarbībā ar “Drossinternets.lv”, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, JCDecaux, OAK fondu un Latvijas Radio 5 – Pieci.lv.

Nodibinājums „Centrs Dardedze” sniedz atbalstu bērniem, kuri cietuši no seksuālas, fiziskas, emocionālas vardarbības vai novārtā pamešanas, kā arī veic bērnu, vecāku, skolotāju un citu speciālistu apmācības par bērnu attīstības un drošības jautājumiem.  

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.