11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kompotēšanas gudrības. Kas jāzina, lai ogas un augļi priecē vēderu līdz pavasarim?

 

kompots

Kas nosaka to, ka daļa kompota burku ziemā uzšaujas gaisā, bet lielākā daļa tomēr stāv, visām taču ievērotas vienādas prasības gan tīrībā, gan pasterizēšanas ilgumā. Vai vainojama atkārtota burku izmantošana? INESE Ieriķos

Kompoti ir vieni no cimperlīgākajiem konserviem, jo tajos ir salīdzinoši mazāk cukura. Burku atkārtota izmantošana (ja vien tām nav bojāts stikls kakla daļā) diezin vai ir iemesls, kāpēc daļa no ziemas krājumiem uziet gaisā. No konservēšanas pieredzes var teikt, ka vislielāka uzmanība jāpievērš burku tīrībai un aizvākošanai.

Stikla burku tīrība, šķiet, ir viens no laikietilpīgākajiem darbiem. Pirmkārt, svarīgi, lai tās uzglabātu jau tīras, ar rūpīgi izberztu kakla daļu, jo tieši mazajām rievās sakrājas visvairāk netīrumu. Ja iztukšoto taru glabā otrādi apgrieztu, mazāk sabirst netīrumu. Vecmāmiņu padoms – burkas pāris stundu mērcē siltā ūdenī, pēc tam mazgā siltā sodas ūdenī vai izmanto trauku mazgāšanas līdzekli. Izžāvē. Dažādi eksperimentējot, laika gaitā izdevies atklāt paņēmienus, kā panākt burku perfektu tīrību.

Izkarsēšana konvekcijas krāsniņā jeb aerogrilā +150…+200 °C 10 minūtes palīdz iegūt perfekti tīru trauku. Burkas atdzesē un tikai tad ņem ārā – pat neliela saskarsme ar ko aukstu, piemēram, dažām ūdens pilēm, var izraisīt stikla ieplaisāšanu. To pašu var darīt elektriskajā vai malkas plīts cepeškrāsnī.

Izskalošana ar spirtu – ātrs veids, kā stikla burkām nodrošināt teicamu tīrību. Turklāt nepieciešams neliels daudzums – ar 40 ml var izskalot 20 litra burkas. Pēc izskalošanas ar spirtu burkas var neslaucīt.

Izskalošana ar verdošu ūdeni nedod tik teicamu rezultātu, tomēr arī tas ir gana liels garants, ka kompots saglabāsies svaigs līdz pavasarim. Pēc izskalošanas ar verdošu ūdeni stikla taru ieteicams izžāvēt uz sausa un tīra dvieļa ar kaklu uz leju. Izžūst bez slaucīšanas stundas laikā.

Pēdējos gados mazinājusies metāla vāciņu (jo īpaši uzgriežamo) kvalitāte. Brāķis atklājas tikai pēc burku paste­rizēšanas un aizvākošanas, tāpēc nākas ņemt jaunu vāciņu, reizēm papildus pieliet cukura sīrupu. Tas rada risku, ka konkrētā burka var uzšauties gaisā. Metāla vāciņu iegāde ir laimes spēle – reizēm tie gana labi atrodami tirgū, reizēm lielveikalu plauktos, ražotāji tiem lielākoties nav norādīti, tāpēc īsti nav kur vērsties ar pretenziju par to kvalitāti.

Vāciņus pirms izmantošanas aplej ar ūdeni un vāra 10–15 minūtes. Līdz lietošanai tos atstāj turpat ūdenī. Aizvalcējamo metāla vāciņu kvalitāte ir apmierinoša, bet galvenais – lai ir labs aizvākotājs.

PADOMS

Burkas ieteicams mazgāt ne agrāk kā pāris stundu pirms konservēšanas.

praktiski

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.