9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Uzmanību – sprādzienbīstams! Ko iesākt ar apspiestām dusmām

 

dure

Pieņemts uzskatīt, ka dusmas ir negatīva enerģija, – tās ir kaitīgas un nevajadzīgas. Dusmoties it kā nav pieklājīgi un par dusmām jākaunas.
Tomēr saskaņā ar neskaitāmiem pētījumiem dusmu neizpaušana rada bēdīgas sekas. Sakrājies niknums spēj saīsināt jūsu dzīvi. Neizteikts niknums paātrina pulsu, ietekmē asinsspiedienu un visu sirds-asinsvadu sistēmu, aknas un citus orgānus.

Dusmu neadekvāta izpausme – lamāšanās, kliegšana, draudi, kautiņi, dzeršanas.
Dusmu adekvāta izpausme – brīva dusmu izpaušana, žestikulācija, fiziska slodze, sports.
Brīva dusmu izpausme var būt kā verbāla, tā neverbāla.
Jūs varat cilvēkam izteikt savu dusmu iemeslu, brīdināt viņu un tās izteikt skaļi, varat saraukt uzacis, pieri, parādīt dūri, uzsist viņam pa plecu vai stiprāk – pa galdu.

Dusmu apzināšanās
Dusmu apzināšanās – tas ir jūsu lielais solis pretī sevis apzināšanai. Jūs varat padarīt dusmas par atslēgu sevis izpratnē un par labāko ceļu pretī mērķiem un jēgai. Lai to panāktu, brīdī, kad dusmojaties, apzinieties to un uzdodiet sev sekojošu jautājumu:
“Kā es varu izmantot savu dusmu apzināšanos?”
Kad esat atdzisuši, pajautājiet sev:
“Kas bija manu dusmu iemesls? Vai tām bija reāls pamats?”

Dusmas un vaina
Daudziem dusmas šķiet liels netikums. Bet vajag ne tikai censties noliegt dusmu uzplaiksnījumu, bet arī nejust vainas apziņu. Vispār vainot sevi par jebkuru jūsu emociju izpausmi ir absurds! Jūs neesat vainīgi, ka izjūtat dusmas! Jūs varat tās pieņemt un tās pareizi izpaust, un problēmu nebūs ne jums, ne jūsu oponentam vai tam, kurš trāpījies dusmu brīdī pa rokai.
Allaž esiet gatavi nest atbildību par savām jūtām un savu uzvedību, nejūtoties par to vainīgs. Bieži vien vainas apziņa pastiprina dusmas.

Dusmas un citas emocijas

Piedāvāju tūlīt pat sev pajautāt: “Kā manas dusmas ir saistītas ar tādiem emocionāliem stāvokļiem, kā pateicība, maigums, bijība, uzticēšanās, atklātība un iedvesma?” Iespējams, jūsu dusmu iemesls ir tajā, ka jūs sen neesat izjutuši šīs emocijas un jums vajadzētu biežāk sirsnīgi runāt ar tuviem draugiem, “sajūtot” viņus.

 

veselam

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.