2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

7 veidi, kā trenēt apzinātību ikdienišķās situācijās

 

sievainuks

Apzinātība – tā ir dzīves apzināšanās. Apzinātība ļauj savākt vienkopus izklaidīgu apziņu un pilnvērtīgi dzīvot katru dzīves minūti.

Lai praktizētu apzinātību, nav vajadzīga norobežošanās no citiem. Vien trauksmainajā un grūtajā ikdienā mēs esam spējīgi pa īstam būt apzināti.

PASMAIDI PAMOSTOTIES

Kamēr vēl neesi piecēlusies no gultas, pacenties pasmaidīt un kontrolēt savu elpošanu. Veic trīs dziļas ieelpas un izelpas, vienlaikus smaidot.

DZIĻĀ ELPOŠANA

Nogulies uz muguras. Elpo mierīgi un nesteidzīgi, vēršot uzmanību uz vēdera elpošanu. Ieelpā vēderam jāpaceļas tā, lai gaiss iekļūtu plaušu lejasdaļā. Kad gaiss sāk pildīt plaušu augšējo daļu, paceļas krūtis, bet vēders nolaižas. Veiciet vismaz desmit ieelpas un izelpas. Turpiniet, izelpas veicot garākas nekā ieelpas.

ĶERMEŅA POZAS APZINĀŠANĀS

To var veikt vienmēr un visur. Koncentrējies uz elpošanu. Lai ko arī nedaritu (ietu, stāvētu, gulētu vai sēdētu), apzinies to. Saproti, kur tu brauc vai stāvi, kur guli, kur sēdi. Apzinies savu kustību mērķi. Ja stāvi bezmērķīgi, tad saproti, ka stāvi bezmērķīgi.

APZINĀTI UZVĀRI TĒJU

Vārot tēju viesiem vai sev, dari to lēni un apzināti. Neatstāj bez ievērības nevienu darbību. Izjūti, kā tējkanna iegulst  rokā. Apzinies, ka tasītē lej karstu aromātisku tēju – izbaudi šo norisi. Mierīgi vēro katru savu darbību. Elpo mierīgāk un dziļāk nekā parasti. Ja domas ir izkliedētas, mēģini sekot savai elpošanai.

APZINĀTI MAZGĀ TRAUKUS

Mazgā traukus bez spriedzes, ar domām, ka katrs šķīvis ir vērošanas objekts. Nesteidzies tikt galā ar darbu jo ātri. Iedomājies, ka šajā brīdī nav nekā būtiskāka kā mazgāt traukus. Tas ir meditatīvi – mazgāt traukus. Ja nevari apzināti mazgāt traukus, būs grūtības meditēt, sēžot klusumā.

MAZGĀJIES VANNĀ LĒNĀM

Baudi vannu 30-45 minūtes. Nesteidzies, kad pildi vannas ūdeni un ģērbies svaigās drēbēs, katrai kustībai jābūt vieglai un mierīgai. Uzmanīgi seko katrai darbībai. Izjūti katru ūdens strūklu uz sava ķermeņa. Kad beigsi vannoties, pat apziņai jākļūst tīrai un mierīgai, kā ķermenim. Seko elpošanai. Iedomājies, ka mazgājies vasarīgā peļķē.

DZĪVO BEZ NOSACĪJUMIEM

Atceries savas dzīves lielākos sasniegumus un izanalizē tos. Izanalizē pašapmierinātības un iedomības sajūtas, kas radušās pēc tam, kad likās, ka esi kļuvis par galveno iemeslu panākumam.
Paskaties uz to visu no skatpunkta – viss ir savstarpēji saistīts – , lai saprastu, ka veiksmīgas sakritības ir vairāk par taviem personīgajiem panākumiem.
Atceries pašas lielākās dzīves neveiksmes un izanalizē tās. Pacenties noteikt visus savus nepilnvērtības kompleksus, kas radušies pēc tam, kad sajuti, ka nevari gūt panākumus.

veselam

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.