8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Cistas olnīcās: to noslēpumainie cēloņi

 

puncis

Cistas olnīcās, policistiskas olnīcas, policistisko olnīcu sindroms (PCOS) – lai kā medicīnā dēvētu šo problēmu, tā ir visai komplicēta un izplatīta sistēmiska saslimšana. Tā skar daudzas sievietes, lielākoties gados jaunas. Lielākie sarežģījumi, ko rada cistas olnīcās, – vāja, neregulāra ovulācija vai tās nav vispār. Tas nozīmē, ka PCOS ir nopietns šķērslis sapņu īstenošanai par ģimenes pieaugumu. Kā ārstēties, jo īpaši, ja plāno grūtniecību?

Haoss zobratos

Policistisko olnīcu sindroms ir hormonu darbības traucējumi, kas piemeklē 5–10% jaunu sieviešu. Cistas olnīcās ir labdabīgi veidojumi, ko iespējams pamanīt ginekoloģiskas ultrasonogrāfijas laikā, – olnīcas ir palielinātas, un tajās saskatāmas cistas. To rašanās ir saistīta ar daudzām nevēlamām pārmaiņām organismā, un tās gluži kā zobrati mehānismā ietekmē cita citu:

■ notiek paaugstināta vīrišķo hormonu androgēnu ražošana, kas izraisa maskulinizāciju – pastiprinātu matiņu augšanu dažādās ķermeņa vietās, piemēram, uz virslūpas, var veidoties arī aknes;

■ novērojama ovulācijas izbeigšanās, vai arī ovulācija notiek ļoti reti – olnīcās nerodas nobriedušas, apaugļošanai gatavas olšūnas;

■ mēnešreizes ir neregulāras vai izbeidzas pavisam;

■ olnīcu cistu veidošanās pavadonis var būt liekais svars – PCOS ir saistīts ar vielmaiņas traucējumiem, jo īpaši ar insulīna rezistenci, kas ir galvenais otrā tipa diabēta cēlonis.

Dace Matule savā praksē konstatējusi PCOS gan sievietēm ar lieko svaru, gan pacientēm, kuras cieš no anoreksijas, gan diabēta slimniecēm, gan profesionālām sportistēm, kurām nav ne grama lieku tauku. Policistiskas olnīcas var būt meitenēm tūlīt pēc mēnešreižu sākšanās un arī vēlāk. Viņa uzsver: nosakot diagnozi, ir svarīgi pārliecināties, ka nav kādas citas saslimšanas, jo līdzīgus simptomus var izraisīt, piemēram, audzējs olnīcās, virsnierēs vai hipofīzē. Būtiski arī tas, ka ne visām sievietēm, kurām ir policistiskas olnīcas, ir paaugstināts androgēnu līmenis, un otrādi.

Ārstēšana atkarīga no mērķa

“Lai saprastu, kā palīdzēt konkrētajai pacientei, ķermenī jāmeklē vājā vieta, kur veidojas disbalanss,” skaidro ginekoloģe Dace Matule. Dažkārt nepieciešams atbrīvoties no liekā svara, jo virsnormas kilogrami tieši iespaido vīrišķo hormonu pārprodukciju. Lai nomestu svaru, ne vien jāpārskata uztura režīms, bet arī normāli jāizguļas, jācenšas mazināt stresu un regulāri jāizkustas, jo visi šie faktori ietekmē svara pieaugumu. Reizēm ar kilogramu nomešanu pietiek, lai atjaunotos kaut cik regulāras menstruācijas un atjaunotos ovulācija.

Iespējama arī ārstēšana ar specifiskām zālēm, kas nomāc androgēnu darbību, savukārt diabēta gadījumā jāizvēlas medikamenti endokrīnās sistēmas sakārtošanai. Citkārt hormonālo līdzsvaru panāk, lietojot hormonālos pretapaugļošanās līdzekļus, taču, ja ārstēšanās virsuzdevums ir grūtniecības iestāšanās, jāizraugās citāda veida ārstēšana, piemēram, ar medikamentiem, kuri satur inozīdu, kas uzlabo vielmaiņu, vai līdzekļiem, kas stimulē ovulāciju.

Iespējams veikt arī olnīcu fenestrāciju (no latīņu valodas vārda fenestra – logs), izmantojot laparoskopijas metodi. Tās laikā izdur caurumiņus (lodziņus) ap olnīcu esošajā kapsulā, kas izveidojusies pārlieku lielā androgēnu daudzuma dēļ. Pēc šīs procedūras auglība atjaunojas, taču simtprocentīgas garantijas nav. Jāpiebilst, ka PCOS gadījumā biežāk gadās spontānie aborti.

(Raksta tapšanā izmantota Sāras Gotfrīdas grāmata Hormonu dziedniecība)

Lasīt tālāk

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.