8.2 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Meditācija – elementāri veidi pat neprašām

 

meditacija

Mūsdienās meditācija kļuvusi ne tikai par darbu ar sevi, bet arī par modes kliedzienu, tomēr tās pamatnozīme ir un paliek nemainīga – darbs ar savu iekšējo pasauli.

Domāju, ne es vienīgā esmu no tiem, kas grib meditēt, lai sakārtotu sevi “no iekšas”, bet nezina, ko un kā darīt, tādēļ ar prieku un smaidu saucu sevi par meditācijas neprašu. Piedāvāšu dažus variantus, kā bez zināšanām šajā jomā un meditācijas nodarbībām tomēr nodoties šim darbam.

  1. Pirmais un pats vieglākais ir vadītā meditācija. Liekas, ka materiālu par šo tēmu latviešu valodā nav, viss ir tikai angļu vai krievu valodās, taču tā nepavisam nav. Ieraksti youtube.com meklētāja logā meditācija un pāris sekunžu laikā tavā priekšā būs neskaitāmi daudz labu un spēcīgu vadītās meditācijas video un audio ierakstu – atliek tikai izvēlēties to, kura visvairāk uzrunā, un sākt meditāciju, darot to, ko vadītājs saka.
  2. Dejas meditācija. Vienalga, vai ar dejošanu esi uz TU vai uz JŪS. Šai meditācijai nepieciešama pietiekami liela telpa un mūzika, kas uzrunā. Noslēdzies no ārpasaules, izslēdz telefonu, aizmirsti par apkārt esošo. Ieslēdz mūziku, nostājies stabili un aizver acis. Ieklausies mūzikā. Sajūti, kā tā pārņem katru tavu šūnu, kā tā ievibrē katru ķermeņa milimetru. Sajūti, kā ķermenis tai ļaujas un sāk kustēties. Neslāpē un nebremzē kustības, bet ļaujies tām. Dejo aizvērtām acīm, sajūti sevī pirmatnējo spēku, kas ieplūst caur deju. Izdejojies. Atceries – esi tikai tu, mūzika, tavs ķermenis un pirmatnējais spēks.
  3. Mākslas meditācija. Man likās, ka es neprotu zīmēt, gleznot vai jebkā citādi izpausties mākslas jomā. Vienā dienā man sagribējās zīmēt. Ne prāts, bet gan interesanta iekšējā sajūta mudināja ņemt papīru, krāsas, otas, un izpausties. Stāstīšu, kā es nodarbojos ar mākslas meditāciju. Vienmēr to daru, sēžot uz grīdas (uz paklājiņa vai spilvena). Ieslēdzu meditatīvu mūziku, sagatavoju darba vietu, sameklēju lapu, krāsas, otas, aizdedzu sveces, apsēžos sev sagatavotajā vietā, dziļi un mierīgi ieelpoju un izelpoju. Tad aizveru acis ieraugu, ko vēlos zīmēt. Kad zinu, kas tas būs, tad pilnīgā mierā bez prāta kontroles ļauju sajūtām vadīt roku ar otu pa lapu. Un šādi zīmēju, līdz attēls ir gatavs un sajūtu labi padarīta darba sajūtu. Ja ir pazudusi kāda detaļa, tad aizveru acis un gara acīm vēlreiz apskatos to skatu, ko vēlos uzzīmēt.

 

Šie veidi ir pavisam elementāri un viegli veicami mājās. Pats galvenais – nolikt prātu malā un ļauties sajūtām.

Padalies ar saviem meditācijas veidiem!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.