3.9 C
Rīga
svētdien, 22 decembris, 2024

Karstmaizes un kafija – ko ēd Latvijas studenti?

 

Nav noslēpums, ka studentu ikdienas ritms starp lekcijām, eksāmeniem un citām aktivitātēm ir saspringts, tāpēc ēšanai un maltītes baudīšanai studenti bieži vien atvēl maz laika, bieži izvēloties maltīti līdzņemšanai, tā secināts Narvesen veiktajā Latvijas studentu ēšanas paradumu aptaujā. Līdzās smalkmaizītēm un karstmaizēm, studenti nevar iedomāties savu ikdienu bez kafijas, kas, kā atzīst paši studenti, jo īpaši svarīga kļūst eksāmenu un sesijas laikā.

 

Brokastīs ēd karstmaizes, bet pusdieno – ārpus mājas

Lai gan studentiem ir saspringts ikdienas ritms, it īpaši tuvojoties sesiju un eksāmenu laikam, 86% Latvijas studentu atrod laiku, lai ikdienā regulāri pabrokastotu. Viņi iecienījuši brokastot gan mājās, gan steigas gadījumos ārpus tās. Dienās, kad studenti brokasto ārpus mājas, viņi ir iecienījuši uzkrāt spēkus, ēdot dažādas karstās maltītes (42%) un smalkmaizītes (39%). Trešā daļa aptaujāto brokastīs mielojas ar svaigajiem salātiem un augļiem.

 

15% aptaujāto Latvijas studentu brokastis neēd, kā galvenos iemeslus minot laika trūkumu, nevēlēšanos ēst, kā arī nepārvaramo vēlmi ilgāk pagulēt. Lai gan daļai nepietiek laika, lai apēstu brokastis, studenti atrod brīvu brīdi, lai starp lekcijām ieturētu pusdienas – lielākoties ārpus mājas, kā atzīst 67% no aptaujātajiem. Turklāt lielākā daļa, jeb divas trešdaļas studentu maltītei ir gatavi tērēt no diviem līdz pieciem eiro. Kā norāda aptaujas dati, puse jeb 55% aptaujāto Latvijas studentu maltīti līdzņemšanai iegādājas vismaz reizi nedēļā.

 

  1. kursa studente Anna stāsta, ka brokastis ēd reti, jo miegu bieži vien izvirza par prioritāti: “Es labprāt brokastoju un pusdienoju mājās, bet gadījumos, kad tas dažādu iemeslu dēļ nav iespējams, man nav iebildumu ieturēt maltīti arī pa ceļam. Svaigie salāti, smalkmaizītes un dažādi enerģijas batoniņi – visbiežāk brokastīs pa ceļam izvēlos tieši šo. Kafiju gan visbiežāk pērku ārpus mājas, bez tās, šķiet, ka nevaru pilnvērtīgi iesākt savu dienu. Ik gadu sesijas laikā pieķeru sevi pie tā, ka dienā izdzeru pat 3 kafijas tases. Ne tikai tāpēc, lai saglabātu mundrumu, bet arī tāpēc, ka tā man ļoti garšo – it īpaši ar dažādiem sīrupiem.”

 

Neatņemama studentu ikdienas sastāvdaļa – kafija

Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto studentu atzīst, ka nevar savu ikdienu iedomāties bez kafijas un teic, ka tai ir liela nozīme viņu dzīvē. Bieži vien pēc vēliem vakariem un negulētām naktīm, kad studenti cītīgi mācījušies, nākamajā dienā jābūt mundriem, lai ietu uz lekcijām un turpinātu mācīties. Tāpēc katrs otrais students atzīst, ka līdz ar sesijas un eksāmenu laiku kafiju dzer vairāk. Visiecienītākā kafija studentu vidū ir kafija ar pienu, ko izvēlas 39%, savukārt otrā populārākā ir caffe latte, ko dzer 26%.

 

“Kafija jau sen daudziem ir pārstājusi būt gadījuma dzēriens, bet ir kļuvusi par ikdienas nepieciešamību, turklāt dažkārt tā iegūst deserta lomu, kas tiek saldināta ar dažādiem sīrupiem vai putukrējuma cepurīti. Piemēram, sīrupi ar makadāmijas riekstu un īru krēma garšām ir vispopulārākie Narvesen tīklā. Tāpat kafija ir lielisks līdzeklis, lai justos možāks, kas īpaši aktuāli ir studentiem, lai tiktu līdzi intensīvajam mācību ritmam. Tāpēc arī 56% studentu izvēlas tieši kafiju enerģijas krājumu atjaunošanai. Līdz ar kafiju biežāk pirktākie produkti, kā norāda arī aptaujas dati, ir karstās maltītes un smalkmaizītes, kas bieži vien ir arī izsalkušo studentu pusdienas vai vakariņas,” stāsta Linda Sietiņa, Narvesen Baltija mārketinga daļas vadītāja.

 

Aptauja veikta 2016. gada novembrī, aptaujājot 350 studentus no visas Latvijas, lai noskaidrotu viņu ēšanas un kafijas baudīšanas paradumus.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.