8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc skriet ir forši?

 

Skolas laikā jau no mazām klasītēm mums māca, ka skriet ir labi. Taču visi skolas normatīvi un obligātās pārbaudes reti kuram tiešām lika saprast, ka skriet tiešām ir labi. Un lielai daļai skriešana beidzās absolvējot skolu. Tāpēc, ir vērts jebkurā vecumā atsākt skriet. Un lūk daži iemesli, kāpēc skriet patiešām ir forši.
  1. Tu kļūsi veselīgāka. Skriešana un, protams, jebkura fiziska aktivitāte, padara parastu cilvēku veselīgāku. Uzlabojas asinsrite, sirds paliek stiprāka un tu nokļūsti tālāk no visādām sirds problēmām. Regulāra skriešana nostiprina sirds un asinsvadu sistēmu, jo, piemēram, Amerikā no katrām trim miršanām viena ir saistīta ar šis sistēmas atteikumiem. Bet pirms tu sāc skriet un tev ir kaut mazākās aizdomas par savu sirdi, dodies pie ārsta, un viņš ieteiks, kā labāk uzsākt šo patīkamo nodarbi, nenodarot sev ļaunumu. Pamudinājumam pateikšu, ka skriešana samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs un meitenēm īpašās dienas vieglāk panesamas.
  1. Tu kļūsi laimīgāka, jo organisms fizisko aktivitāšu iespaidā izstrādā endorfīnu, kas rada labsajūtu. Endorfīniem, kas pēc uzbūves ir līdzīgi morfīnam un heroīnam, izdaloties uz cilvēku tiek atstāts nomierinošs un vienlaikus imūnsistēmu uzlabojošs efekts. Skrienot tu paliksi ne tikai priecīgāka, bet arī mazāk slimosi. Un, ja neproti pasmieties par sevi un citiem, tad skrien, jo smejoties arī izdalās endorfīns.
  1. Resnums nav netikums tikai dažos gadījumos, bet pārsvarā tas ir nepareizas ēšanas un pārāk mazas fiziskās aktivitātes rezultāts. Somijā 80% iedzīvotāju regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, Latvijā 30% un neregulāri. Skrienot un pat nemainot savus ēšanas paradumus, var mēneša laikā zaudēt divus kilogramus. Un ja arī nekļūsi vieglāka un tievāka, tad noteikti muskuļu tonuss tev būs labāks.
  1. Tu nekļūsi nabadzīgāka. Skriešana ir viens no lētākiem veidiem, kā nodarboties ar fizisku aktivitāti. Lēnam skrējienam pa meža takām nav vajadzīgas dārgs aprīkojums. Tev nepieciešams tikai kedu pāris, šorti, t-krekls un gribēšana skriet. Tev nevajag iegādāties abonementu sporta klubā un pirkt visādas dārgas lietas.
  1. Un pats galvenais skrienot tev uzlabosies seksuālā dzīve, jo kļūsi daudz spēcīgāka, spējīgāka un vingrāka. Turklāt regulāra skriešana atstāj pozitīvu iespaidu uz tavas pēcpuses izskatu.

Brīdinājums: Pirmajām četrām reizēm pietiks ar 3 minūšu skrējienu apkārt pagalmam, necenties uzreiz noskriet maratonu.

Teksts: Emrys konsultēja Latvijas maratoniste- Jeļena Prokopčuka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.