1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

12 pārtikas produkti, kuros ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos

 

Ja tu ķer pēc glāzes aplesīnu sulas ik reizi, kad sajūties mazliet nevesela, tad zini, ka tas nav īpaši lietderīgi. Ir veikti dažādi pētījumi, kas pierāda, ka pastiprināta C vitamīna lietošana uzturā nevar mūs pasargāt no saauktēšanās, taču var nedaudz saīsināt slimošanas laiku un novērst vairākus slimības simptomus.

Lai gan daudzi uzskata, ka apelsīnos ir liels daudzums C vitamīna, tā nav pilnīga taisnība. Vidusmēra aplesīns satur 69,7 mg, kas ir mazāk nekā daudzi citi ikdienā izmantojamie pārtikas produkti. Salīdzināšanai:

Čili pipari: Pus krūze sasmalcinātu čili piparu satur pat 107,8 mg C vitamīna. Piedevām, ir noskaidrots, ka viela, kas padara šos piparus tik asus, var palīdzēt novērst muskuļu sāpes.

Sarkanā un zaļā paprika: Krūze sarkanās paprikas satur pat trīs reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīns – 190 mg. Tāpat šī paprika ir labs A vitamīna avots, kas ir labs cilvēka redzei. Savukārt krūze zaļās paprikas satur 120 mg C vitamīna un daudz šķiedrvielu.

Lapu kāposts (kale): Krūze šī kraukšķīgā kāposta satur pat 80,4 mg vērtīgā vitamīna. Tāpat tas satur daudz vērtīgo minerālvielu un taukskābju.

Brokoļi: Šis gardais dārzenis satur 132 mg C vitamīna, tikai 30 kcal (vienā krūzē), kā arī kaudzi vērtīgo šķiedrvielu. Tāpat tam ir novērotas īpašības, kas bremzē vēža attīstību.

Papaija: Pētījumi rāda, ka papaijas lietošana uzturā var stiprināt kaulus un uzlabot ādas stāvokli. Vienā krūzē šī gardā augļa ir 88,3 mg C vitamīna.

Zemenes: Vienā krūzē šīs gardās ogas ir pat 84,7 mg C vitamīna. Tāpat ir pierādīts, ka zemenes uzlabo sirds darbību un pat nedaudz balina zobus.

Ziedkāposts: Vienalga, vai tu cep, vāri vai sautē šo dārzeni, bet tas tev dod 127,7 mg C vitamīna, un arī nedaudz proteīnu un šķiedrvielu.

Briseles kāposts: Šie mazie kāpostiņi nav nemaz tik bezvērtīgi, kā kāds varētu domāt. Krūzē šo zaļo dārzeņu ir 74,8 mg C vitamīnu. Ja tev nepatīk to specifiskā garša izvārot, pamēģini tos cept.

Ananāss: Komplektā ar 78,9 mg C vitamīna, ananāss sevī ietver īpašību samazināt vēdera pūšanos un spēju ātrāk atgūties pēc lielām fiziskām aktivitātēm.

Kivi: Divi kivi satur 137,2 mg C vitamīna. Tāpat tajā ir daudz kālija un vara.

Mango: Šajā tropiskajā auglī ir 122,3 mg C vitamīna. Kā arī, tāpat kā sarkanā paprika, tas satur daudz A vitamīna.

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete / Avots: Health.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.