1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Ko vecākiem vajadzētu zināt par pelējumu un bērnu rotaļlietām

 

 

Noteikti katrā mājā, kurā ir dzīvnieki vai bērni, ir atrodama vismaz viena gumijas vai plastmasas rotaļlieta, kas sevī var slēpt visādus brīnumus. Arī šausmīgo pelējumu. Ko darīt? Izmest? Mazgāt? Tikai mieru, kā izrādās viss nav tik šausmīgi kā varētu izklausīties.

PIRMKĀRT, PELĒJUMS IR VISUR

Pelējums ir atrodams mums visapkārt – tas ir ārā, mūsu mājās. Arī tad, kad šķiet, ka māja ir pilnībā tīra. Mēs ar to dzīvojam katru dienu, un lielākajai daļai sabiedrības ar to nav problēmu. Jautāsiet, kādā veidā? Mēs to ieelpojam caur mūsu deguniem, ik pa laikam apēdam mazas daļiņas kopā ar pārtiku. Protams, ir iespējams saindēties, ja apēd lielāku daudzumu, taču pret pavisam maziem daudzumiem mūsu organisms ir pasargāts.

LIELĀKAJAI DAĻAI BĒRNU NELIELS PELĒJUMS IR NEKAITĪGS

Tā kā gumija ir mīksts un porains materiāls, pelējuma daļiņas tur var iemitināties pavisam viegli. Kad bērni spēlējas ar šīm rotaļlietām (košļā un spaida tās), tad, protams, pelējums nonāk uz viņu rokām un mutē. Taču tas ir tik neliels daudzums, ka lielākajai daļai bērnu tas ir diezgan nekaitīgs.

JA BĒRNS IR ALERĢISKS

Ja bērnam ir alerģija pret pelējumu vai ar novājinātu imūnsistēmu, tad arī tas mazais pelējuma daudzums, kas atrodas gumijas un plastmasas rotaļlietās būs kaitīgs. Jāpiemin gan, ka bērniem līdz divu gadu vecumam nemēdz būt šādas alerģijas. Tāpēc, patiesībā, šajā gadījumā vecākiem pastāv lielāka iespēja nekā viņu mazajiem bērniem alerģiski reaģēt uz pelējumu. Taču, ja nu tevi māc šaubas un bailes, pakonsultējies par šo tēmu ar ģimenes ārstu.

UZTURI ROTAĻLIETAS TĪRAS

Ja rotaļlieta nelabi ož vai izskatās netīra un nobružāta, labāk vienkārši izmet to. Nedomāju, ka jebkurš vecāks, kas mīl un gādā par savu bērnu, vēlēsies dot viņam ar tādu šausmīgu rotaļlietu spēlēties. Protams, nav jāizmet visas rotaļlietas. Pietiks arī ar to, ka tās, kas vēl izskatās daudz maz labi, regulāri mazgāsi un tīrīsi. Tāpat ir jācenšas tās uzglabāt sausas. Ja bērns mantas ņem vannā, pēc tam obligāti tās izžāvē, un tikai tad liec rotaļlietu kastē.

Tas pats attiecas arī uz suņu mantām. Ja mīlulis regulāri grauž savas gumijas mantas, pastāv diezgan liela iespēja, ka tajās iekļūs arī kāds ēdiena gabaliņš. Tas ātri vien pārklāsies ar pelējumu. Protams, tas visticamāk sunim nekādu kaitējumu nenodarīs, taču labāk tāpat mantas ir izmazgāt.

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete / Avots: Health.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.