5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Cik tālu no sava lielākā mērķa esi Tu?

 

 

Vai Jaunā gada apņemšanos pildīšanas sokas raiti? Varbūt Tu esi viens no tiem apņēmīgajiem, kas vēl joprojām iekrampējies mērķa sasniegšanā, taču jau vairākas nedēļas stāvi tukšgaitā? Lielas apņemšanās prasa lielu piepūli, tādēļ Kimbi.lv palīdzēs Tev soli pa solim ar maziem, taču efektīgiem padomiem!

Kāds ir Tavs mērķis?

Pirmā kļūda visbiežāk tiek pieļauta jau sākumā – izvēlētais mērķis ir nepilnīgs vai pārgalvīgs, radot vairāk satraukuma, nekā vēlmes mesties darbos. Protams, nevajag aizmirst sapni tikai tādēļ, ka tas ir grūti sasniedzams vai prasa daudz laika. Tev ir jāapzinās, ka, piemēram, sava biznesa sākšana vai lielāka mājokļa iegāde nenotiks pāris nedēļu vai pat mēnešu laikā. Lai Tava centība atalgotos un mērķis netiktu pamests pusratā, pārliecinies, vai tas ir:

  • Skaidrs – kārtīgi pārdomāts un precīzs galapunkts ļaus labāk saskatīt ceļu pie tā. Jau tagad izvēlies jaunā auto modeli, rajonu, kurā vēlies dzīvot, vai perfekto ķermeņa svaru;
  • Tev svarīgs – jo mērķis būs Tev būtiskāks un spēsi saskatīt ieguvumu, to izpildot, jo lielāks būs Tavs gribasspēks un motivācija tā sasniegšanai;
  • Reālistisks – ir skaidrs, ka, piemēram, būt labā fiziskā formā ir katra cilvēka interesēs, taču noteikti jāuzzina, vai izvēlētais perfektais svars ir Tavam ķermenim veselīgs, savukārt, iespējams, ka Tavi pašreizējie ienākumi nespēs nosegt sapņoto ceļojumu uz Āziju jau šajā gadā.

Papildiespēja: dari sev skaidri zināmu ne tikai mērķi, bet arī konkrētus iemeslus, kādēļ vēlies to sasniegt. Pārdomā, kā tas ietekmēs Tavu un apkārtējo cilvēku dzīvi, un katru reizi, kad pieķersi sevi slinkojam, atgādini sev šos iemeslus!

Galvenais ir iesākt!

Kad mērķis ir skaidrs, atliek vien ķerties pie darba! Tomēr tas ne vienmēr ir tik viegli kā izklausās – sākums ir grūtāks, un lielākā daļa mērķu tiek atmesti tieši šajā posmā. Kā padarīt startu mazāk biedējošu? Kimbi.lv atgādina – nemeties ar galvu pa priekšu dziļos ūdeņos, sāc ceļu ar maziem soļiem, kas Tevi aizvedīs tālāk:

  1. Sadali mērķa sasniegšanu mazos posmos un katru reizi koncentrējies tikai uz vienu konkrēto soli. Tas, cik sīki sadalīsi darāmos darbus, ir atkarīgs no Tevis – arī tad, ja tie ir tikai pāris centimetri dienā, pēc nedēļas Tavs mērķis būs Tev tuvāks nekā jebkad agrāk. Turklāt mazāki soļi nepārslogos prātu un neliksies tik biedējoši;
  2. Saliec darāmos darbus uz laika līnijas ar provizoriskiem atskaites punktiem. Sagatavo sīku plānu, taču atceries būt reālistisks arī šeit – neatbilstoši maz laika vai pārāk liels solis radīs neizdošanās izjūtu un spriedzi;
  3. Atliec laiku arī paveikto darbu un progresa pārskatīšanai – iespējams, ka pēc pirmajām nedēļām saplānotajos darbos būs nepieciešams veikt izmaiņas.

Papildiespēja: izveido vizuālu kalendāru ar noliktajiem termiņiem, kam blakus vari pievienot motivējošas bildes un zīmītes, kas atgādinās par Tavu galapunktu un palīdzēs atrast motivāciju ceļa turpināšanai!

Padari ceļu līdz mērķim par piedzīvojumu, nevis pārdzīvojumu

Ja izvēlētais mērķis ir svarīgs un pat nepieciešams, tas var radīt papildu emocionālo slodzi, tomēr mērķa sasniegšanai nevajadzētu kļūt par pārdzīvojumu. Ar mierīgāku nostāju, darāmie darbi būs ne tikai patīkamāki, bet arī ļaus Tev būt efektīvākam. Katru reizi, kad ceļš sāks likties pārāk grūts un tāls, atceries šos padomus:

  • Izmanto galējo rezultātu tikai kā virziena rādītāju – nesalīdzini katru paveikto darbu vai treniņu ar galapunktu. Mērķa sasniegšana prasa piepūli un laiku, tādēļ negaidi, ka vienā dienā pamodīsies ar jaunu mājokli vai perfekto figūru – esi pacietīgs un turpini iet mērķa virzienā bez spiediena tur nokļūt pirms laika;
  • Atļaujies pieļaut kļūdas – arī tās ir svarīga ceļa daļa. Visdrīzāk, izvēlētais mērķis ir kaut kas, ko Tu līdz šim dzīvē neesi bieži darījis, un, jo tālāk Tu iesi, jo nepazīstamākā teritorijā nonāksi. Tādēļ nedomā, ka Tev visam obligāti jāizdodas ar pirmo piegājienu;
  • Nepārpūlies un parūpējies par sevi – katram ir dienas, kad viss liekas desmitiem reižu grūtāk nekā parasti. Šādās dienās labāk atpūties vai izmanto tās mierīgai mērķa pārskatīšanai.

Papildiespēja: pastāsti saviem draugiem un tuvākajiem cilvēkiem par savu mērķi – viņi noteikti būs priecīgi par Tavu apņemšanos un spēs sniegt emocionālu atbalstu brīžos, kad gribēsi padoties. Pie tam, iespējams, ka kādam mērķi būs līdzīgi un jūs varēsiet doties ceļā kopā!

Pēdējais un svarīgākais padoms ir – vienkārši dari! Neatliec darbu sākšanu uz nākamo pirmdienu vai mēneša pirmo datumu. Sāc šodien, sāc jau tagad! Ceļš līdz mērķim nebūs taisns un gluds, taču tas var kļūt par lielisku piedzīvojumu ne tikai izpildītas apņemšanās, bet arī ceļā iegūto zināšanu un prieka dēļ! Kimbi.lv kredītlīnija Tev novēl atrast motivāciju un gribasspēku, lai katra diena būtu mazs solis tuvāk Tavam lielajam mērķim!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.