5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

25 000 bērni saņēmuši bezmaksas medicīnisko aprūpi

 
Foto: Publicitātes

Mobilais veselības aprūpes centrs (MVAC) kopā ar speciālistiem no Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcas 22. martā devās vizītē uz Madonu un sagaidīja 25 000. pacientu kopš savas darbības uzsākšanas 2011. gadā. MVAC speciālisti atzīst, ka līdzīgi kā iepriekšējos gados joprojām Latvijā pieprasītākie ir bērnu oftalmologi; neirologi un alergologi-pulmonologi, turklāt ir audzis pieprasījums pēc mikrologopēdiem – bērni arvien vēlāk sāk runāt, kā arī biežāk nekā iepriekš ir vērojami runas traucējumi.

MVAC mērķis ir sniegt bezmaksas medicīniskos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem visā Latvijā, īpaši tās attālākajos lauku reģionos, kur medicīnas speciālistu trūkuma, ģimeņu trūcīguma vai citu iemeslu dēļ bērniem ir apgrūtināta iespēja saņemt medicīnisko palīdzību savlaicīgi. Šādā veidā tiek nodrošināta savlaicīga primārā medicīniskā aprūpe.

“Šis pakalpojums ir ļoti vērtīgs, jo ar mazu bērnu uz Rīgu ir grūti aizbraukt,” stāsta 25 000. pacienta Daniela Berela mamma Egita. “Šeit mēs savlaicīgi varam uzzināt ārstu viedokli par bērna veselības stāvokli un par iespējamo risinājumu tā uzlabošanai,” uzsver Egita. Trīs bērnu mamma Egita ne pirmo reizi izmanto MVAC ārstu pakalpojumus – viņa uz konsultācijām vedusi arī savu vecāko meitu.

Ārstu nepieciešamību apliecina arī Madonas novada Sociālā dienesta lietvede Ārija Brilovska: “Lauku reģionos bērniem laicīgi nokļūt pie vajadzīgā speciālista ir problēmātiski. Ikdienā darbojoties kā procesa koordinatoriem un sastādot pacientu un nepieciešamo ārstu sarakstu, redzam, ka parasti pieprasījums ir lielāks, nekā MVAC speciālisti spēj nodrošināt vienā vizītes laikā. Ja paredzēts, ka viens ārsts pieņem aptuveni divdesmit mazos pacientus, tad parasti izveidojas rezerves rinda –seši līdz septiņi pacienti, kuri pacietīgi gaidīs nākamo ārstu vizīti mūsu pašvaldībā. Pacientu sarakstu bieži papildina arī ģimenes ārstu pieteiktie pacienti. Darot ikdienas darbu un reģistrējot pieprasījumus, ir skaidrs, ka MVAC bezmaksas sniegtie medicīnas pakalpojumi ir ļoti nepieciešami un par to pieejamību pateicīgi ir arī pacientu vecāki.”.

Foto: Publicitātes

“Volvo Truck Latvia ir sociāli atbildīgs uzņēmums, kuram rūp apkārtējā pasaule, kurā dzīvojam – gan vide, gan drošība, gan cilvēki, tostarp, bērni. Tāpēc atbalsts vairāku gadu garumā MVAC, ar kura palīdzību Bērnu slimnīcas speciālisti dodas konsultēt bērnus, bija tikai pašsaprotams solis no uzņēmuma puses. Latvijā ir daudz un dažādas problēmas veselības nozarē, tostarp, speciālistu trūkums, kas ne tikai varētu aprūpēt bērnus lielākās Latvijas pilsētās, bet arī reģionos. Tādēļ esam patiesi gandarīti un priecīgi, ka MVAC jeb “Volvo” smagā automašīna ar speciāli pielāgotu piekabi, kurā ir ārstu kabineti bērnu pieņemšanai, šo gadu laikā ir sasniegusi tik daudzus Latvijas reģionus. Volvo Truck Latvia atbalstīs šo projektu, kamēr vien Latvijā būs šādā nepieciešamība un valsts noteiktās kvotas nebūs pietiekamas visu bērnu medicīnas aprūpei, kā arī RMHC Latvijā veiks šo misiju,” uzsver “Volvo Truck Latvia” rīkotājdirektors Endrjū O’Bruks (Andrew O’Brooks).

Katru gadu MVAC apmeklē vairāk kā 40 pilsētas tuvākos un tālākos Latvijas reģionos un sniedz ārstu bezmaksas konsultācijas bērniem. MVAC ir 12 metrus garš, moderns transporta līdzeklis, kas pielāgots diagnostisko un profilaktisko medicīnas pakalpojumu sniegšanai. Tajā ir uzgaidāmā telpa un divi ārstu kabineti, viens no kuriem īpaši piemērots oftamaloga konsultācijām ar visām tam nepieciešamām modernām diagnostikas iekārtām.

MVAC bez maksas var saņemt oftalmologa, pediatra, pulmonologa/alergologa, neirologa, bērnu endokrinologa, gastroenterologa, dermatologa un LOR konsultācijas, kā arī plašu izglītojošo programmu bērniem, vecākiem un vietējiem medicīnas speciālistiem. Vajadzības gadījumā speciālisti uztur kontaktus ar vietējiem ārstiem, kuru ziņā ir tālākā bērna ārstēšana un uzraudzība.

MVAC ir starptautiskās organizācijas Ronald McDonal House Charities (RMHC) programma, kuras ietvaros 2007. gadā tika atvērta Latvijas nodaļa un aktīva darbība veiksmīgi uzsākta 2011. gadā. Centra darbība tiek nodrošināta tikai pateicoties līdzcilvēku ziedojumiem. RMHC jau vairāk nekā 36 gadus darbojas vairāk nekā 50 pasaules rūpējoties par bērnu labklājību.

 

Informāciju par Mobilā veselības aprūpes centra maršrutu var iegūt www.caremobile.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.