13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā padarīt mājokli mājīgāku: 7 vienkārši un iedarbīgi padomi

 

Pārvērt savu mājokli par vietu, kuru negribas pamest! Mēs esam apkopojuši padomus, kas strādā.

1.Atbrīvojies no liekajām mantām

Tava māja nav noliktava vai nozaudēto mantu birojs, tā kā saņemies un sašķiro – kas ir nepieciešams, un bez kā mierīgi var iztikt.

Sašķiro apģērbu: to, kas ir acīmredzami vecs un izdilis, izmet, bet to, kas izskatās labi, bet vienkārši nepatīk, var mēģināt pārdot vai atdot kādam. Sakārto un sašķiro kosmētiku un sadzīves ķīmiju. Visu, kam beidzies derīguma termiņš vienkārši izmet.

Tas pats stāsts ir ar sadzīves tehniku. Mikseris, kas vairs nestrādā tik labi, kā vajadzētu; gludeklis, kura vads notīts ar izolenti – it kā sīkumi, bet var pamatīgi nokaitināt, ja lietas labā nekas netiek darīts. Šajā posmā tavs mērķis ir tikt vaļā no visa, kas tev traucē un kaitina. Māja ir vieta, kur mēs atpūšamies, nevis meklējam stresu un aizkaitinājumu.

2.Ienes interjerā neparastas detaļas

Perfekti tīrs dzīvoklis, kurā viss ir izvietots tā, it kā būtu ar lineālu nomērīts, nav piemērota vieta dzīvošanai. Atbrīvoties no sajūtas, ka tu atrodies viesnīcas numurā, palīdzēs nelielas detaļas.

Fotogrāfijas, gleznas, neparasts gobelēns vai tevis pašas izšūta galda salvete – tādi sīkumi veido individualitāti. Tava māja ir tavu interešu un gaumes atspulgs, tā kā nevajag kautrēties no sev vēlamām izpausmēm.

Vienīgais, ko būtu jāiegaumē – funkcionalitātei ir liela nozīme. Piemēram, dažādas figūriņas uz plauktiem varbūt arī izskatās jauki, bet padomā, cik daudz pūļu prasīs to uzkopšana! Mēģini rast kompromisu starp skaistumu un ērtībām.

3.Seko līdzi tīrībai

Lai nebūtu jāpavada visas brīvdienas uzkopjot māju, sadali to posmos – tā ir vienkāršāk, nekā vienas dienas laikā censties tikt galā ar visu, kas sakrājies nedēļas laikā. Piemēram, pirmdienā liec mazgāties veļu un izmazgā vannasistabu; otrdienā noslauki visur putekļus; trešdienā gludini drēbes, ceturtdienā tīri virtuvi utt.

Mājas uzkopšanai ir jābūt ierastai ikdienas nodarbei, nevis varoņdarbam brīvdienās.

4.Iegādājies telpaugus

Pirmkārt, tas ir skaisti. Augu ir spējīgi padarīt mājīgāku pat nemājīgāko vietu. Otrkārt, tie attīra gaisu. Ja tu neesi liels augu mīlis un nepatīk to kopšana, izvēlies augus, kuriem tā nav nepieciešama. Ir tādi augi, kuriem laistīšana ir nepieciešama ļoti reti un arī bez tiešas saules tie var iztikt.

5.Atceries par svaigu gaisu

Ja telpā trūkst svaiga gaisa, par komfortablu atmosfēru var aizmirst. Regulāri vēdini telpas.

Ja tu jūti, ka mājās ir grūti elpot un tev regulāri ir sausuma sajūta rīklē, tā ir pazīme, ka ir nepieciešams gaisa mitrinātājs.

6.Izvēlies atbilstošu apgaismojumu

Silta gaisma rada lielāku mājīgumu, nekā aukstais biroja tipa apgaismojums. Nevajag arī pārspīlēt ar spilgtumu. Nebaidies eksperimentēt ar papildapgaismojumu – grīdas lampa viesistabā blakus dīvānam; naktslampiņa guļamistabā; galda lampa virtuvē… It kā sīkumi, bet kopējais iespaids tāpat ir labāk un mājīgāks, nekā istabās, kurās vienīgais gaismas avots ir lustra.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.