8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Daudzziedu hiacinte – kā to kopt, un vai var ieaudzēt dārzā?

 

emerging hyacinth bulbs #2 by Jan de Graaf on 500px.com

Daudzziedu hiacinte ir tā pati austrumu hiacinte (Hyacinthus orientalis), tikai īpaši apstrādāta, lai veidotu daudz vairāk ziedkātu ar rozā, baltām, zilām vai violetām ziedvārpām.

– Hiacintei zieds sīpola iekšpusē izveidojas jau iepriekšējā vasarā. To tad arī izgriež, kas izraisa sīpola veģetatīvo dalīšanos, liekot veidot starp zvīņām daudzus mazus sīpoliņus. Tad nepieciešams lieks gads, lai hiacinti ataudzētu, jo nākamajā gadā šie mazie sīpoliņi neziedēs. Aiznākamā gada pavasarī jaunie sīpoliņi ir paaugušies, bet parasti vēl turas kopā, un augs veido daudzus ziedus. Protams, šim daudzziedu “sīpolam” sadaloties, katrs atkal veidos vienu ziedu, – skaidro LU Bioloģijas fakultātes profesors Ģederts Ieviņš.

Hiacintes ir krāšņas un daudziedainas tikai sākumā. Vēlāk, izstādītas dārzā, tās veido pa vienai ziedkopai, turklāt tās vairs nav tik lielas un blīvas kā pirmajā gadā.

Stādīšana un uzglabāšana

Zieds sastāv no putekšnīcām un auglenīcas, kas veido sēklas, lai augs varētu vairoties. Izgriežot ziedu, hiacinšu sīpols cenšas radīt pēcnācējus citādā veidā, t.i., ar veģetatīvo dalīšanos. Izstādot šo sīpolu novembrī, starp tā zvīņām veidojas daudz mazu sīpoliņu. Pirms ziemas ārzemju puķkopji augus piesedz ar biezu salmu kārtu, lai pasargātu no sala. Segumu noņem februāra vidū, pirms parādās zaļās lapiņas. Daudzsīpolu hiacintes no lauka norok jūnijā, jūlijā. Augustā puķes stāda podiņos un glabā speciālos temperatūras režīmos – vispirms vairākas nedēļas nodrošina pazeminātas temperatūras periodu, pēc tam pakļauj speciālai termoapstrādei, lai palielinātu lapu skaitu.

Daudzziedu hiacintes kopšana

* Augu novieto gaišā vietā, vislabāk uz palodzes.

* No sākuma hiacintes nepieciešams laistīt nedaudz, taču, kad ziedu vārpas sāk augt un ziedēt, biežums jāpalielina. Lieko ūdeni vajadzētu noliet, jo pārlieku liels mitrums var augam kaitēt.

* Hiacintēm patīk gan silta, gan vēsa temperatūra (no nulles līdz 
+25 oC). Jo lielāks siltums, jo augi straujāk aug un agrāk sāk ziedēt.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.