8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Dodoties vasaras brīvdienās, atstāj mājokli drošībā

 
Attēls: Publicitātes

Izmantojot skolēnu vasaras brīvlaiku un atvaļinājumu, cilvēki nereti steidzas ārpus pilsētas, lai baudītu atpūtu tuvāk dabai – lauku īpašumos un vasarnīcās. Lai atgriežoties pilsētā, nesagaidītu nepatīkami pārsteigumi, ir svarīgi parūpēties par mājokļa drošību. Gjensidige Latvija Atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs iesaka pirms došanās ārpus mājas veikt piecaspreventīvas darbības, kuras nedrīkstētu aizmirst:

  1. Atslēgt elektroierīces no elektrības padeves – lai arī ikdienā, dodoties savās ikdienas gaitās, cilvēki mēdz atstāt telefona lādētājus, TV, interneta rūterus un citas ierīces pieslēgtās pie elektrības, dodoties ārpus pilsētas visas ierīces būtu nepieciešams obligāti atvienot no elektrības padeves. Arī ledusskapi, vispirms to atbrīvojot no pārtikas produktiem. Elektroierīču īssavienojums ir viens no biežākajiem ugunsgrēku cēloņiem un to izraisītāji var būt dažādi faktori.
  2. Atslēgt ūdens un gāzes padevi – kā liecina Gjensidige Latvija veiktais pētījums par mājokļa drošību, appludināšana ir visbiežāk sastopamais drošības risks, kas ir īpaši novērojams daudzdzīvokļu ēkās. Lai prombūtnes laikā nesagādātu kaimiņiem nepatīkamu pārsteigumu un nesabojātu sev atpūtu, ilgstošas prombūtnes gadījumā ir nepieciešams atslēgt ūdens un arī gāzes padevi.
  3. Pārliecināties, ka logi un durvis ir aizslēgtas – vasarā bieži turam logus atvērtus vai vēdināšanas režīmā, taču, atstājot īpašumu, ir svarīgi vēlreiz pārliecināties, ka visi logi ir cieši aizvērti, bet durvis, tostarp balkona durvis – aizslēgtas. Ieteicams ir arī aizvērt aizkarus un aktivizēt signalizāciju, kā arī pārliecināties, vai uz logiem un durvīm ir uzlīmētā informatīva uzlīme, ka objekts tiek apsargāts.
  4. Informēt tuvākos draugus un ģimenes locekļus par ieplānoto prombūtni. Gadījumā, ja ir ciešas attiecības ar kaimiņiem, būtu ieteicams informēt arī tos, lai gadījumā, ja rodas aizdomas par aktivitāti mājā vai dzīvoklī, varētu atbilstoši un ātri reaģēt.
  5. Apdomāt nepieciešamību par īpašuma apdrošināšanu – lai arī kādas preventīvas darbības veiktu mājas vai dzīvokļa īpašnieks, neviens nav pasargāts no nelaimes. Tāpēc, lai nodrošinātos pret finansiāliem zaudējumiem negadījuma situācijā, ieteicams ir apdomāt apdrošināšanas polises iegādi īpašumam. Tas nesniegs fizisku drošību, bet dos sirdsmieru, esot prom no mājām.

 

Autors: Gjensidige Latvija 06.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.