9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Mežģīnes, kaķa acis un aviatori

 

Modes eksperti saka, ka tā ir kļuvusi „pieaugusi", mazāk kliedzoša, tiecas uz harmoniju un akcents tiek likts uz pamatvērtībām. Tādēļ nav pārsteidzoši, ka saulesbrilles kļuvušas par svarīgu elementu vadošo modes namu skatēs.

 Latvijā populāri cilvēki – aktrises Agnese Zeltiņa un Zane Vaļicka, modes māksliniece Šeila un raidījumu un pasākumu vadītājs Valters Krauze – ir izvēlējušies sev saulesbrilles, kuras atspoguļo šā gada tendences.

Saulesbriļļu forma

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, modē ir lielas formas saulesbrilles. Aktuāls ir briļļu komforts un acu aizsardzība – tādēļ brilles vēl ciešāk pieguļ sejai un to formas ir kļuvušas izliektākas un aerodinamiskākas. Renesansi piedzīvojušas ir arī sievišķīgās formas brilles – tā saucamās „kaķa acis", kuru valkātājas atgādina pagājušā gadsimta 60. gadu zvaigznes. Vēl joprojām kolekcijās daudz briļļu – „masku", kuru lēcu izgatavošanā tiek izmantoti arvien jauni un moderni materiāli. Tāpat šogad populāras ir arī „aviatora" formas brilles, kuras raisa romantiskas asociācijas ar pagājušā gadsimta 30. gadu varonīgajiem pilotiem!

Saulesbriļļu materiāls

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad izplatītākais materiāls ir metālu un plastmasas kombinācijas, kas var kalpot gan funkcionāliem, gan estētiskiem mērķiem. Sevišķi aktuāla ir plastmasas rāmju stiegrošana ar titānu un metāliskas aplikācijas uz rāmīša vai kājiņas – tādējādi veidojot savdabīgu kontrastu starp auksto metāla spīdumu un maigo plastmasas virsmu. Briļļu izgatavošanā izmanto arī materiālus, kuri nodrošina papildus komfortu: kaučuku, dažādus epoksīdsveķu veidus, kā arī dabiskos materiālus – ragu, koku un ādu.

Saulesbriļļu krāsa

Kaut arī sezonas paletei joprojām ir raksturīga plaša dažādu krāsu un nokrāsu gamma, tomēr kopumā dominē mierīgie tumšie toņi, dažādu nokrāsu pelēkais, melno un brūno krāsu toņi. Joprojām aktuāla ir baltās un melnās vai melnās un sarkanās krāsas kombinācija. Arī šogad kolekcijas piedāvā „rozā" brilles, no kurām vispieprasītākās ir izsmalcinātajā „vecrozā" krāsā.

Saulesbriļļu apdare

Akcents tiek likts nevis uz apdares detaļu daudzumu, bet gan uz interesantu materiālu un krāsu kombināciju, apvienojot estētiku un funkcionalitāti. Protams, galvenais saulesbriļļu rotājuma elements paliek pazīstamā zīmola logotips. Tādēļ kompānijas pievērš īpašu uzmanību logotipa izskatam, veidojot to no dažādiem uzmanību piesaistošiem materiāliem, piemēram, smalkiem akmentiņiem vai iegravējot. Ažūra jeb mežģīņveida kājiņu mode ļauj logotipu attēlot kā ažūra burtu vijumu, kas izskatās kā savdabīgi izsmalcināti hieroglifi. Tādējādi briļļu kājiņas ir ne tikai funkcionāls, bet arī dekoratīvs šī aksesuāra elements. Vēl joprojām aktuāli ir oriģinālie zīmējumi un raksti pop-arta stilā.

image001_200   

Modes māksliniece Šeila izvēlējās Yves Saint Laurent

image012_200

Aktrise Agnese Zeltiņa izvēlējās Dior saulesbrilles

image011_200

TV raidījumu un pasākumu vadītājs Valters Krauze izvēlējās Emporio Armani saulesbrilles

image008_200

Aktrise un Latvijas pārstāve 2007. gada konkursā „Mrs. Globe" Zane Vaļicka izvēlējās Gucci saulesbrilles

Foto: Juris Kalniņš

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsJa vajag īrēt dzīvokli
Nākamais rakstsMans elks