10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Ar veselīgu skatu uz sauli!

 

Saulesbrilles, ja vien tās ir kvalitatīvas, aizsargā acis no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes, turpretī nekvalitatīvu saulesbriļļu valkāšana acīm nodara vēl lielāku kaitējumu nekā nenēsājot brilles vispār. Kā viens no saulesbriļļu kvalitātes rādītājiem ir ultravioleto staru filtrs. Visām kvalitatīvo zīmolu brillēm ir 100% UV staru filtrs, kas aizsargā acis. Jebkuras nekvalitatīvās saulesbrilles, kurām nav ultravioleto staru filtra, dod tādu kā krēslas efektu lietotāja acīm – zīlītes paplašinās un acs atrodas ēnā. Nekvalitatīvās saulesbrilles tiek veidotas no parastiem, tonētiem stikliem, tiem nav nekādas aizsardzības pret kaitīgo saules starojumu.

Ja saulesbrillēm nav UV filtra, var rasties dažādi acs apdegumi, to skaitā arī radzenes apdegumi, kas ļoti nopietni ietekmē cilvēka redzi. Tāpēc, iegādājoties saulesbrilles, īpaša uzmanība jāpievērš tās optikas kvalitātei. Šobrīd tirdzniecībā pieejami dažādi saulesbriļļu modeļi – gan liektas, gan taisnas optikas. Lietojot saulesbrilles ar liektu virsmu, kurām optika ir nekvalitatīva, cilvēkiem rodas galvassāpes un reiboņi, slikta dūša, kā arī dažādi attēlu kropļojumi.  

Cilvēkiem, kuriem jau ir redzes problēmas, saulesbriļļu kvalitātei ir jāpievērš īpaša uzmanība. Viņi nedrīkst nēsāt nekvalitatīvas saulesbrilles, jo tās var saasināt jau esošās redzes problēmas. Atgādinām, ka labas, kvalitatīvas saulesbrilles iespējams iegādāties optikas salonos, nevis lielveikalu pārtikas nodaļā. Optikas saloni ir kā garants iegādāto saulesbriļļu kvalitātei.

00041uzr_200

Kā izvēlēties labas saulesbrilles?

Pirms saulesbriļļu iegādes, noteikti ir jāsaprot, kādam nolūkam tās būs vajadzīgas – vai tās tiks nēsātas pārgājienos, ikdienā, vai tās būs paredzētas aktīvai atpūtai – izbraucieniem ar velosipēdu, kāpjot kalnos, vai arī vadot auto.

Saulesbrillēm ir dažādas tonējuma pakāpes, kuras paredzētas atšķirīgām situācijām – piemēram, kāpjot kalnos, saule ir īpaši koša un arī sniegs pastiprina saules staru intensitāti – līdz ar to ir jāizvēlas tumšāka tonējuma brilles. Savukārt ikdienā mēs varam nēsāt gaišāka tonējuma brilles.

Iegādājoties kvalitatīvas saulesbrilles, tām ir pievienota lietošanas pamācība, kuru nevajadzētu vis izmest, bet rūpīgi izlasīt. Pamācībā ir minēts, vai saulesbrillēm ir ultravioleto staru filtrs, vai tām ir polorizatori, kā arī norādīts, cik intensīvs ir to tonējums un kādām aktivitātēm tās paredzētas. Informācija par saulesbriļļu kvalitātes zīmēm nereti nelielu uzlīmju formā ir izvietota arī uz pašām saulesbrillēm – tā, piemēram, var atrasties uz saulesbriļļu kājiņas, kā tas ir RayBan brillēm, gan uzlīmes veidā uz pašas briļļu lēcas, kā tas ir Chanel, D&G un citiem. Polarizatori tiek apzīmēti ar burtu B. Dažu zīmolu brillēm uz briļļu rāmīša ir piestiprināta informācija par ultravioleto staru aizsardzību un tonējuma intensitāti.

Iegādājoties saulesbrilles, noteikti ir nepieciešami arī briļļu kopšanas un tīrīšanas līdzekļi. Brilles var tīrīt ar īpašiem aerosoliem vai tīrāmām drāniņām. Atceries, ka brilles nedrīkst novietot uz galda ar stikliem uz leju. Pat, ja saulesbrilles ir kvalitatīvas, šādā veidā tās ļoti ātri tiks saskrāpētas.

0002xhqk_bulls_419

Raksts tapis sadarbībā ar acu ārsti un kontaktlēcu salona "EG Optika" optometristi Itu Meilandu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.