7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Praktiski padomi Ziemassvētku dāvanu iegādei

 

Dāvanas ir viens no līdzekļiem, kas ļauj ikdienu padarīt košāku, iepriecināt apkārtējos cilvēkus ar pašu dāvināšanas procesu. Psihologi uzskata, ka nereti tieši dāvinātājs ir tas, kurš gūst lielāko prieku no dāvināšanas rituāla, nevis dāvanas saņēmējs. Tomēr, lai abi iesaistītie justu prieku no šī notikuma, svarīgi ir, lai arī saņēmējam patiesi patiktu dāvana. Lai izvēlētos piemērotu dāvanu, ir svarīgi izprast saņēmēja būtību un raksturu, dāvināšanas situāciju, apstākļus. Tomēr mūsdienu aizņemtie cilvēki arvien mazāk laika velta dāvanas izvēlei, lai arī dāvināšanas rituāls ieņem nozīmīgu vietu cilvēku sociālās dzīves veidošanā, uzturēšanā un stabilizēšanā, ļauj izteikt emocijas, jūtas, pieķeršanos, cieņu.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, atvieglotu dāvanu izvēli un ietaupītu dārgo laiku, Alfas dāvanu gides ir izveidojušas ieteikumu sarakstu, kas palīdzēs svētku drudzī izvēlēties pareizās dāvanas saviem draugiem, ģimenei, radiem, kolēģiem. Vispirms svarīgi ir izprast atšķirības starp sieviešu un vīriešu dāvanu vēlmēm. Margareta Ruckere (Margaret Rucker), Kalifornijas Universitātes patērētāju uzvedības psiholoģe, uzskata, ka vīrieši vairāk uztraucas par cenu un ir praktiskāki, kad runa ir par dāvanām, ko tie sniedz vai saņem. Turpretī sievietes lielāku uzmanību piešķir tam, lai sniegtās un saņemtās dāvanas būtu ar emocionālu nozīmi.

Sievietes ir emocionālākas par vīriešiem, tādēļ arī dāvanām jābūt emocionāli pievilcīgām. Ieteicams dāvināt lietas, kas uzsver sievišķību – gan rotaslietas, gan skaistu apģērbu, gan dekoratīvo kosmētiku un smaržas. Sievietes novērtēs visu, kas saka: "Tu esi skaista!". Piemērotas dāvanas ir saistītas ar atpūtu, tādēļ sievieti noteikti iepriecinās SPA apmeklējums vai ceļojums. Turpretī, ja meklējat Ziemassvētku dāvanu savai mīļotajai, tad sadzīves tehniku labāk atstāt veikala plauktā. Pētījums rāda, ka 89% sieviešu no sava vīra vai drauga Ziemassvētkos kategoriski nevēlas saņemt virtuves piederumus un tehniku – blenderus, virtuves kombainus, veļas mašīnas, pannas u.tml. Turklāt, nevajadzētu dāvināt lietas, kuras tieši vai netieši norāda uz sievietes vecumu.

a_l_f_a__fotodzeina_164_645 

Vīrieši labprāt svētkos saņemtu dāvanas, kas palīdz uzsvērt viņu statusu sabiedrībā vai izcelties kolēģu starpā. Labas dāvanas stirpā dzimuma acīs ir ekskluzīvas vai saistītas ar viņu iecienīto vaļasprieku. Tāpat kā sievietes, arī vīrieši nelabprāt zem Ziemassvētku eglītes atrastu saimniecības lietas, kā arī ikdienišķas apģērba sastāvdaļas – zeķes un apakšveļu. Lielākā daļa jeb 75% vīriešu par pilnīgi nepiemērotu Ziemassvētku dāvanu no savas sievas vai draudzenes uzskata traukus un sveces. Pie tam, noteikti nav ieteicams dāvināt lietas, kas veicina dažādas vājības un kaitīgus ieradumus.

Vecvecāki novērtēs dāvanas, kam ir emocionālā vērtība, kā arī dzīvesstila lietas. Vairākums vecāka gadagājuma cilvēku atzīst, ka vislabprātāk Ziemassvētkos saņemtu ļoti praktiskas, viņu ikdienas dzīvē lietojamas lietas. Ja apdāvināmo lokā ir vecvecāki, tad izvairieties tiem dāvināt sarežģītas, nepraktiskas un grūti lietojamas dāvanas.

Turpretī bērni visvairāk priecāsies par dāvanām, kas ir viņu mazo sapņu piepildījums. Bērniem ļoti svarīga ir reputācija vienaudžu vidū, tādēļ piemērota dāvana būs moderns apģērbs, stilīgi aksesuāri vai tehnoloģiskas novitātes, kas palīdzēs izcelties citu vidū. Vajadzētu aizmirst par praktiskām, bet nestilīgām lietām. Turklāt, zinātnieki ir pierādījuši, ka pirmsskolas vecuma bērniem visintensīvāk laimes hormons izdalās tieši dāvanas izsaiņošanas brīdī, tāpēc iepakojumam ir jāpievērš tikpat liela uzmanība kā pašai dāvanai.

97% pusaudžu nav spējīgi precīzi noformulēt savas vēlmes. Tie vienmēr vēlas atšķirties, bet tajā pašā laikā būt līdzīgi citiem, tāpēc labākais ieteikums ir dāvināt košas un pamanāmas lietas. Tomēr vairākums padsmitnieču domā, ka viņu vecāki nav spējīgi atrast patiešām stilīgas lietas. Ieteikums – pirms dāvanas iegādāšanās pašķirstīt viņas iemīļotos žurnālus un dāvanu izvēlēties jauniešu veikalā. Varbūt pēdējais laiks piezvanīt savas pusaudzes labākajai draudzenei, kurai uzticēti visi lielākie dzīves noslēpumi?

Kopumā svarīgi ir pasniegt otram cilvēkam to, kas atbilst viņa interesēm, vēlmēm, vajadzībām, nevis to, kas iepriecinātu tikai pašu dāvinātāju. Laba dāvana reprezentē attiecību nozīmi, tāpēc jācenšas dāvanu veidot personīgāku un piedomāt gan pie pašas dāvanas, gan pie tās pasniegšanas veida.

Papildu informācija: www.alfaparks.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.