9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Julia Janus 2015. gada pavasara – vasaras kolekcija “Alķīmija manā virtuvē”

 

“Jaunāko kolekciju iedvesmojusi alķīmija – pseidozinātne, kas eksistēja viduslaiku Eiropā. Vairums alķīmiķu bija katoļu mūki. Viņu galvenie mērķi bija radīt filozofu akmeni, dzīvības eliksīru un zeltu. Lai sasniegtu šos mērķus, alķīmiķi jauca dažādus pamata metālus un materiālus. Iedvesmojāmies no idejas par jaukšanu, kombinēšanu un jaunu vielu radīšanu. No šķidras līdz cietai, no caurspīdīgas līdz necaurredzamai, no matētas līdz mirdzošai…” – stāsta zīmola dizainere Jūlija Januss (Julia Janus). 

Tumšs noslēpums, ass prāts un caururbjošs skatiens. Kolekcija atklāj seksualitāti: ziemeļniecisku, askētisku, apslāpētu, rituālu. Tas padara to vēl mežonīgāku. Lai gan kolekcija atklāj apslāpētas pievilcības eleganci, atturību, modernu pieklājību – seksīgais šīs kolekcijas akcents vēl aizvien ir mugura.
Kolekciju veido divas daļas. Pirmā dominē ar asimetriskiem, viļņainiem, drapētiem akcentiem. Otra ir noslēgtāka, striktāka un klosterim atbilstošāka. Kā cīņa starp divām dažādām izpausmēm: haosu un kārtību, sievišķo un vīrišķo pirmsākumu, dabu un ģeometriju. 
“Katrs kolekcijas audums tika padarīts daudzkrāsains. To izkrāsoja ar eļļas krāsām, tinti un ūdeni, dūmiem. Baltijas jūras krastos meklējām dažnedažādus, krāsainus akmeņus. Uzņēmām fotogrāfijas un veidojām rakstus,” Jūlija stāsta par unikālajām kolekcijas apdrukām.
Audumu materialitāte ir kontrastaina un sasaucas ar kolekcijas tēmu. Materiāli ir ļoti plastiski, dabiski, rievoti, raupji apkrāsoti, izmantojot īpašu tehnoloģiju, tie tikuši mīkstināti un berzti, tāpēc izskatās kā jau iepriekš valkāti. Vienlaikus tie ir gludi, kā ievaskoti vai no ādas, tos klāj īpaša glazūra, materiāli ir pulēti un cieti kā ledus, stīvi un ģeometriski. Tie ir kā alķīmija: vienā apģērba gabalā ir vairākas materialitātes, parasti – trīs. Sajaucot dažādus pirmsākumus, iespējams radīt ko absolūti maģisku, gaumīgu haosu un daudzpusīgus apģērbus. 

Kolekcija ir pieejama Julia Janus veikalā modes un izklaides centrā Rīga Plaza Mūkusalas ielā 71.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.