8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Apakšveļas neticamais stāsts: sākot ar Seno Ēģipti un beidzot ar mūsdienām

 

Mūsdienu trikotāžas apakšveļa ar saviem modeļiem, audumiem, to faktūrām, krāsām un smalki dekorēta patiesībā nevienu nepārsteidz. Neskatoties uz to, ka dizaineri katru gadu rada jaunas trikotāžas apakšveļas līnijas, bet potenciālās klientes piesaista garkājainas koķetes, kas enerģiski soļo pa augstās modes pjedestāliem. Pagājušo gadsimtu sievietes, kuras biksīšu un krūšturu vietā nēsāja garus kreklus, pat iedomāties nevarēja tik radikālas izmaiņas trikotāžas apakšveļas pasaulē.

Trikotāžas apakšveļa tikai augstas izcelsmes pārstāvjiem
Precīzi nav droši zināms, kad parādījās pirmā trikotāžas apakšveļa. Pirmie ieraksti, kuros nedaudz tiek pieminēti apakšveļas priekšmeti, parādījās 3000.gadā pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē. Tiek uzskatīts, ka tajos laikos trikotāžas apakšveļa liecināja par sociālo stāvokli – jo augstāks cilvēka sociālais statuss un stāvoklis sabiedrībā, jo trikotāžas apakšveļa bija dārgāka un greznāka. Vergi un kalpi tostarp varēja tikai sapņot par tādu „greznību”.
Viduslaikos aristokrātijas pārstāvju vidū bija ļoti populāri smērēt ķermeni ar eļļām, kuru spēcīgā smarža nomāca nepatīkamo ķermeņa aromātu, tāpēc aristokrāti nēsāja apakšveļas priekšmetus, lai pasargātu virsdrēbes no traipiem. Tajos laikos sievietes valkāja garus naktskreklus, taču, pie varas nākot Anglijas karalienei Elizabetei, situācija mainījās – populāra kļuva trikotāžas apakšveļa ar lielām karkasa stīpām gurnu līmenī. Tāds apģērbs vizuāli sašaurināja vidukli, bet gurnus paplašināja.

Korsete – lapsenes viduklis un pastāvīgas sāpes
Korsete – vispretrunīgāk vērtētais apģērba gabals visā modes vēsturē, kura saknes rodamas 16.gadsimtā. Tā laika sievietes, vēloties izcelt krūtis un sašaurināt vidukli, korsetes nēsāja katru dienu, pat grūtniecības laikā. Neskatoties uz to, ka korsetes izraisīja šausmīgas sāpes, bez tam tās vēl bija arī neērtas un deformēja skaistā dzimuma pārstāvju iekšējos orgānus. Šis apakšveļas priekšmets saglabāja popularitāti līdz pat Lielajai franču revolūcijai, jo kara laikā bija daudz svarīgāk aizsargāt ķermeni, nevis citu priekšā piesaistīt uzmanību ar izteiksmīgu vidukli. Korsetes no jauna kļuva populāras Napoleona Bonaparta valdīšanas gados, bet tās ātri nomainīja krūšturi, jo sievietes kļuva nedaudz aktīvākas – sāka dejot, nodarboties ar sportu, viņām bija vajadzīga ērtāka trikotāžas apakšveļa.

Pirmais krūšturis – Mina civilizācijas izgudrojums
Krūšturi izgudroja daudz agrāk par 20.gadsimtu. Apmēram 2500 gadus pirms mūsu ēras Mina civilizācijas sievietes nēsāja krūtis atbalstošus krūšturus, kas bija salikti no lakatiem. Senās Romas un Senās Grieķijas sievietes arī pacēla krūtis, izmantojot audekla gabalus. Bet pirmais krūšturis, kas ir mūsdienu krūšturu sencis, parādījās tikai 1913.g. To radīja Mērija Felpsa Džeikobsa, kura vienkārši sasēja divus lakatus vienā sloksnē un tādējādi pacēla krūtis. Taču progress krūšturu jomā notika diezgan lēni – tikai pēc 20 gadiem tika noteikti krūšturu izmēri. 1966.g. sākta pilnveidotākas trikotāžas apakšveļas ražošana, kas atgādina mūsdienu apakšveļas priekšmetus. Situācija kardināli mainījās 1977.gadā, kad durvis vēra modes nams „Victoria Secret“. Tiesa, vēl 2008.g. apburošā burleskas dejotāja un skandalozā rokera Merilina Mensona bijusī sieva Dita fon Tīza mēģināja atdzīvināt modi uz senajiem apakšveļas priekšmetiem, taču mūsdienu sievietes priekšroku dod ērtībai, retro un klasiku izvēlas tikai īpašos gadījumos.

Daži vārdi par apakšbiksēm
Senajos laikos gan sievietes, gan vīrieši nēsāja gurnu jostas, vēlāk tās nomainīja apakšbikses, kuras varēja nēsāt tikai vīrieši. Tiek uzskatīts, ka sievietes apakšbikses sāka nēsāt 19.gadsimta sākumā. Taisnību sakot, to laiku vīriešu apakšbikses ne ar ko neatgādināja mūsdienu apakšveļu. Tās bija garas bikses līdz zemei ar speciālām kabatiņām, kas tika attaisītas vaļā, kad vīrietis sajuta dabas aicinājumu. Ar laiku apakšbikses saīsinājās, tās sāka nēsāt arī sievietes. Tiesa, par trikotāžas apakšveļu neviens nerunāja un ar to uzmanību nepiesaistīja – līdz modes pasauli neiekaroja „Calvin Klein“ ar modeli Keitu Mosu un viņas reklamēto seksīgo trikotāžas apakšveļu. Virs džinsiem saskatāma baltu vai melnu biksīšu maliņa, uz kurām rotājās uzraksts „Calvin Klein“, bija prestiža lieta.

Bet dažām sievietēm iepatikušies stringi pirmoreiz tika parādīti 1939.g. vienā pasaules izstādē Ņujorkā. Toreizējais vienmēr nomodā esošās pilsētas mērs Fjorello la Guardia pavēlēja dejotājiem, kuri bija iecerējuši piedalīties priekšnesumā pilnīgi kaili, uzvilkt apģērba gabalus, kas nosedz intīmās vietas. Tiesa, pēc šīs ekstravagantās uzstāšanās pagāja gandrīz 30 gadi līdz pirmā bikini radīšanai. Sākumā stringus nēsāja tikai pludmalē, un tikai pēc tam tie nonāca sieviešu apakšveļas skapīšos.

Speciālista komentārs
Pēc Latvijas populārākā elektroniskā veikala www.220.lv speciālistu vārdiem mūsdienās sievietes ļoti sajūsmina franču apakšveļa, kas dekorēta ar mežģīnēm, kā arī minimālisma vai caurspīdīga trikotāžas apakšveļa. Vislielāko uzmanību izpelnījušies miesas krāsas, rožu krāsas vai lavandas krāsas apakšveļas priekšmeti. Bez šaubām, melnā, baltā un sarkanā krāsa nekad nav izgājušas no modes un ir īpaši sievišķīga. Sievietes izvēlas šo krāsu apakšveļu gan ikdienas valkāšanai, gan īpašiem gadījumiem.

Nobeigumā jāuzsver, ka neatkarīgi no tā, kāda apakšveļa sievietei patīk, tajā viņai jājūtas ērti, tāpēc vissvarīgākais – izvēlēties pareizo apakšveļas izmēru un modeli (ņemot vērā savus apveidus).

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.