4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Cosmo dodas Saltimbanco šova aizkulisēs!

 

Kad Cosmo ieradās Arēnā Rīga, pilnā sparā noritēja mēģinājums vakara pirmizrādei. Tieši tobrīd skatuves konstrukcijās iekārtajā trapecē bīstamus lēcienus un trikus izpildīja dvīnes Julia Janke un Gabriele Janke – trapeces akrobātes, kuras vēlāk laipni piekrita sarunai ar Cosmo.

d3g_6061_646

Jūsu starpā mēdz valdīt konkurence vai arī redzat viena otru kā komandas biedru?

Mēs vairāk esam partneres. Ja mēs sāktu sacensību daudzu metru augstumā virs zemes, tas nebeigtos labi! Turklāt mēs priekšnesumā izpildām dažādas funkcijas, tāpēc ir jāstrādā kopā kā komandai. Ja mēs viena otrai neuzticētos, tad rādīt trikus tādā augstumā būtu diezgan baisi.

Bet jums taču gadās arī sastrīdēties?

Jā, mēs bieži strīdamies! (Smejas) Kā jau māsu attiecībās, nereti sanāk sakašķēties par sīkumiem, bet jau pēc desmit minūtēm esam salabušas.

Cik ilgi jūs uzstājaties kopā ar Saltimbanco?

Būs pagājuši kādi seši mēneši – šovā esam jauniņās. Profesionāli trenējamies septiņus gadus. Tieši šī šova dēļ esam iemācījušās veikt trikus uz šūpojošas trapeces, tas mums salīdzinoši ir kas jauns.

Vai dalību cirkā vērtējat vienkārši kā profesionālu darbu vai kā savu kaislību, sirdslietu?

Akrobātika mums ir profesionāls darbs, taču mēs ar to nenodarbotos, ja tā nebūtu arī mūsu kaislība. Drīzāk varētu teikt, ka akrobātika ir hobijs, kas pārtapis darbā.

d3g_6155_430

Jautājums, kas ļoti interesētu Cosmo lasītājas – kā jūs tiekat galā ar savu privāto dzīvi ārpus šova?

Ļoti labs jautājums! Reizēm ir diezgan grūti rast balansu starp dzīvi šovā un ārpus tā, jo šie divi dzīvesveidi ir ļoti atšķirīgi. Mums abām mājās ir draugi, reizēm viņi brauc pie mums, reizēm mēs ciemojamies pie viņiem. Cirka ikdiena ir pilnīgi atšķirīga, tāpēc bieži domājām par citām aktivitātēm, lai dzīve nebūtu tikai nepārtraukti treniņi. Piemēram, mēs abas studējam.

Ja nav noslēpums, ko jūs studējat?

(?? )Es studēju psiholoģiju. Šī zinātne ir ļoti noderīga cirka ikdienā – tā ne tikai palīdz komunicēt ar cilvēkiem, bet arī tikt galā ar šīs vides spiedienu. Ir jāuzstājas katru nakti un tas nebūt nav viegli.

d3g_6175_430_01

Ko jūs darāt brīvajā laikā? Varbūt jums ir vēl kādi ekstrēmi hobiji?

Nē, ar akrobātiku mums pietiek! (Smejas) Kad esam tūrē, brīvajos brīžos cenšamies pēc iespējas vairāk iepazīt citas valstis un pilsētas. Esam apceļojušas visu pasauli, dažreiz ir grūti iejusties jaunā vidē, tāpēc reizēm brīvdienas pavadām vienkārši gulšņājot dīvānā.

Priekšnoteikums jūsu darbam ir vienmēr būt fiziski labā formā. Bet vai jūs piešķirat sev brīvdienas – kad izbaudāt ātrās uzkodas, paliekat gultā visu dienu un skatieties TV?

Jā, tas ir precīzs scenārijs! (Smejas)

Un no otras puses, vai jums patīk reizi pa reizei uzvilkt mazo melno kleitiņu un augstus papēžus?

O, jā! Reizēm mēs to tiešām izbaudām.

Par šova iekšējām, savstarpējām attiecībām mums pastāstīja Saltimbanco mākslinieciskā direktore Neelanthi Vadivel.

d3g_6113_646_01

Kāda ir jūsu vīzija par šo šovu?

Šovs ir radīts pirms 20 gadiem, un kopš tā brīža koncepts un stāsts ir mainījies. Mans uzdevums ir uzturēt šova ideju, padarīt to mūsdienīgu. Es turpinu iedvesmot māksliniekus.

No vienas puses ir izplatīts viedoklis, ka cirka dzīve ir ļoti romantiska, taču no otras puses šīs dzīves sastāvdaļas ir smags darbs un pat risks ar dzīvību. Kā jūs iedvesmojat jaunos māksliniekus, lai viņi veiksmīgi turpinātu darboties cirka vidē?

Galvenais priekšnoteikums ir stingras drošības pārbaudes – mums jābūt pārliecinātiem, ka māksliniekiem nekas nedraud. Attiecīgi tad viņiem nav jāuztraucas par savu drošību, mākslinieki var droši koncentrēties treniņiem un profesionāli attīstīties savā jomā. Man patīk runāt ar māksliniekiem individuāli, taču šeit viņu ir vairāk nekā 50, tāpēc tas ne vienmēr izdodas. Galvenais ir rast pieeju, kas uzrunātu katru cilvēku un iedvesmotu viņu kļūt labākam un iet uz priekšu savā attīstībā.

Vai mākslinieki šajā šovā vairāk meklē adrenalīnu vai slavu?

Mūsu cirkā ir 52 mākslinieki no 20 dažādām pasaules valstīm – katrs no viņiem meklē atšķirīgas lietas un vērtības. Ir cilvēki, kuri uztver šovu kā darbu un cenšas turēties šajos rāmjos; citi meklē adrenalīna lādiņu. Arī es pati kādreiz uzstājos, tāpēc zinu, ko nozīmē būt uz skatuves un cīnīties ar stresu. Taču to atsver skatītāju reakcija un sajūsma pēc priekšnesuma, un šo sajūtu vēlas izbaudīt pilnīgi visi, kas atrodas Saltimbanco.

d3g_6104_430

Vai taisnība, ka šova mākslinieku starpā ir izveidojušies vairāki pāri?

Jā! Taču šādas attiecības nav vieglas. Varu par to spriest, jo arī es pati esmu precējusies ar šova tehniķi (smejas). Mans veiksmīgu attiecību noslēpums – pa dienu pēc iespējas mazāk ar vīru kontaktēties un tikai vakarā viņu satikt, izbaudot vienam otra klātbūtni. Ļoti bieži tieši akrobāti, kuri kopā strādā, kopīgi dodas izklaidēties un vēlāk kļūst par partneriem arī dzīvē. Taču jebkādus personīgos konfliktus, ja tādi gadās, mēs cenšamies kārtot ārpus darba vides.

Ja attiecības neveidojas cirkā uz vietas, vai vispār tām ir iespējams pastāvēt?

Ja cilvēki mīl viens otru, attiecības no attāluma nav nekas pārdabisks. Pēc katrām 10 nostrādātām nedēļām mums ir divu nedēļu brīvlaiks, kura laikā cilvēki var doties pie savām ģimenēm. Es dodos mājās pie sava dēla. Mūsu darbinieki veiksmīgi uztur attiecības no liela attāluma, tas prasa tikai vairāk organizēšanas un biežākas Skype sarunas (smejas).

Lūk, ieskats šova Saltimbanco backstage:

d3g_6041_430

d3g_6031_646

d3g_6208_430

d3g_6219_430

d3g_6225_430

d3g_6231_430

d3g_6228_430

d3g_6245_430

Foto: Andrejs Ņikiforovs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsZiemassvētki sabraukuši… darbā
Nākamais rakstsZiemassvētku vakars