6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Agnese Narņicka: “Mani iedvesmo nejaušības”

 

Pastāsti par savu kolekciju, kuru veidoji Riga Fashion Week skatei!

Šoreiz kolekciju neveidoju viena – strādāju kopā ar vēl trim dizainerēm: Elīzu Ceski, Vitu Radziņu un Cosmopolitan modes un skaistumkopšanas redaktori Daci Krieviņu-Bahmani. Kolekciju redzēsim ar zīmolu "Paviljons", un tērpi būs radīti tikai sievietēm. Tās nosaukums ir "Absinthe". Izvēlējāmies šādu tēmu, jo gribējām atainot mistisku un reizē ļoti sievišķīgu sievieti, kolekcijā iekļaujot arī vairākas tipiskās lietas, kuras redzamas sievietes garderobē. Tieši tāpēc tērpus radījām sievietei, kuras personībā ir kaut kas mazliet no fejas un mazliet arī no raganas. Pats dzēriens un tā raksturojums saistās gan ar van Gogu, gan ar citiem māksliniekiem, kuri dzīvojuši ļoti bohēmiskā vidē. Kolekcijā būs daudz izšuvumu un mežģīņu, un tās galvenā ideja ir parādīt eiforiju un mistiku.

Kur tu smelies iedvesmu, veidojot savas tērpu kolekcijas?

Pēdējā laikā cenšos gūt jaunas idejas, iedvesmojoties no apkārtējās vides. Agrāk pievērsos kādai konkrētai tēmai, piemēram, meklēju kolekcijas stāstu noteiktā vēstures laika posmā. Taču tagad mani iedvesmo nejaušības, arī pavisam nelielas lietas, kaut vai atmosfēra kafejnīcā.

Tu esi mācījusies Milānā. Kādi bija tavi iespaidi, studējot modes mekā?

Studijas Milānā bija lieliska pieredze. Visvairāk iedvesmoja nevis pati skola, bet apkārtējā vide. Milānā uz vietas bija redzamas dizaineru radošās izpausmes, tajā skaitā arī manu mīļāko dizaineru darbi. Visas jaunākās un aktuālākās tendences bija turpat blakus – veikalos un izstādēs. Lai arī Latvijā ir daudz modes mākslinieku veikalu, Milānā mode tomēr ir daudzveidīgāka.

Ja jau sākām runāt par modes dizaineriem, pastāsti, kuri ir tavi favorīti!

Visvairāk mani iedvesmo tie dizaineri, kuri izceļas ar netradicionālām idejām un zināmu savdabīgumu. Viena no manām mīļākajām modes māksliniecēm noteikti ir beļģiete Ann Demeulemeester. Tāpat man patīk beļģu dizainera Martin Margiela darbi, kuri droši vien daudziem māksliniekiem kalpo par iedvesmu. Taču jāatzīst, ka daudz vieglāk būtu nosaukt mīļākās kolekcijas, ne konkrētus dizainerus.

Vai dizaineri ikdienā ģērbjas saskaņā ar jaunākajām modes tendencēm? Raksturo savu ģērbšanās stilu!

Lielākoties dizaineriem ikdienas ritms ir ļoti saspringts un aktīvs – jāskrien uz tērpu laikošanu, jāatrod piemērotākie audumi, tāpēc galvenais šajā skrējienā ir ērtība. Taču, kad mācījos, man bija ļoti svarīgi izcelties ar savu apģērbu. Reizēm pat cēlos divas stundas agrāk, lai izdomātu, ko vilkt! Toreiz galvenais princips bija izskatīties pēc iespējas oriģinālāk, lai cilvēki uz ielas atskatītos. Pēdējā laikā man patīk nedaudz paslēpties, tāpēc ģērbjos klasiskāk. Tāpat arī ar apaviem – ja kādreiz es staigāju galvenokārt tikai augstpapēžu kurpēs, tagad tās uzvelku uz svinīgākiem pasākumiem.

Vai tavai otrajai pusītei ikdienā arī ir jāseko līdzi modei?

Tieši mans puisis ir cilvēks, ar kuru es visvairāk apspriežu savas idejas. Tāpēc gluži dabiski viņš interesējas par modi un valkā arī manis dizainētos tērpus. Daudzi no malas apgalvo, ka no viņa puses ir jūtama zināma ietekme uz maniem darbiem. Arī satikšanās ar viņu bija saistīta ar modi – iepazināmies fotosesijā, kurai mans vīrietis bija pieaicināts kā modelis.

Kādi ir stila un apģērba tabu, no kuriem sievietēm vajadzētu izvairīties?

Man ļoti nepatīk viena tendence, kura Latvijā jau gadiem ilgi ir novērojama. Dažas meitenes uzskata, ka neatkarīgi no gadalaika obligāti vajag atkailināt kādu ķermeņa daļu. Piemēram, viņas uzvelk sportiska tipa jaku, džinsus ar pazeminātu jostasvietu un pārāk īsu topu… Jebkurš vīrietis pateiks, ka tas nav skaisti!

Nosauc trīs lietas, kurām vajadzētu būt katras sievietes garderobē!

Savā atbildē būšu tradicionāla un teikšu, ka katrai sievietei ir vajadzīga viena ļoti pārdomāta un eleganta melna kokteiļkleita. Līdz ar to nepieciešama arī melna apakšveļa un glīta somiņa, kuru pieskaņot.

Tu raksti arī savu blogu "Dare To Be". Pastāsti, kāda ir šī bloga galvenā ideja?

Sāku rakstīt blogu Oriflame interneta lapā ar mērķi atainot inovācijas modē. Modes tendences šoreiz nav stingri attiecinātas uz to apģērbu, ko redzam augstajās modes skatēs, jo apskatu arī pašmāju mūziķu stila knifus, tāpat arī jaunos modes dizainerus. Manu blogu varat apskatīt šeit.

Ko tu varētu ieteikt tām Cosmo lasītājām, kuras arī vēlētos pamēģināt roku modes biznesā?

Modes biznesā svarīgs ir ne tikai pats gala produkts – gatavā kolekcija, bet arī daudzi citi organizatoriskie sīkumi un jautājumi. Lai aiznestu kolekcijas līdz skatītājiem, vajadzīgi cilvēki, kuri modi fotografē, labi raksta par to vai kurus saista modes tehniskā puse. Modes industrija ir milzīga, un katrs var atrast veidu, kā sasaistīt savu talantu ar modi – vai tā būtu fotografēšana, reklāma, modes žurnālistika vai kāda cita joma.

agnese_narnicka__copy_609 Ar Agnesi Narņicku sarunājās Ance Siliņa

Foto: No personīgā arhīva

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.